Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prostorsko ureditveni načrt

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Jul 07
Napisal LJU Airport Prebrano 9597 krat

Prostorsko ureditveni načrt

Širitev letališča je predvidena tako na severno kot južno stran, ima pa severni del pri širitvi prednost. Na severni strani letališča prostorski razvoj letališča zajema:

1. Novo načrtovane in razširjene objekte potniških terminalov, na katere se navezujejo naslednji objekti:
- poslovno trgovsko središče,
- objekti za poslovno upravne programe s parkirišči,
- hotelski kompleks,
- rekreacijski in športni objekti,
- površine in objekti za tovorna skladišča,
- proizvodno-ekonomski objekti,
- objekti za vzdrževanje letal in vzdrževalno dejavnost letališča,
- ter objekti za posebne namene;
2. Prestavitev glavne ceste Kranj Mengeš na odseku ob letališču bolj proti severu, s čimer se zagotavlja nujni prostor za razvoj letaliških in spremljajočih komercialnih dejavnosti in izboljša dostop do letališča;
3. Ureditev notranjega cestnega sistema in parkirišč v območju ob letališču;
4. Dograjevanje energetske in komunalne infrastrukture v skladu s potrebami razvoja.

Na južni strani letališča je prostor za:

1. V prihodnosti še eno vzletno-pristajalno stezo (če bo potrebna), nove vozne steze in ploščadi.
2. Objekte za tovorna skladišča, proizvodno ekonomske objekte, objekte za vzdrževanje letal, objekte za poslovno-upravne programe s parkirišči, objekte za posebne namene in ureditev cestnega sistema.

Nov potniški terminal:
Posledica naraščanja letalskega prometa na Aerodromu Ljubljana in vstop Slovenije v Evropsko unijo, kar zahteva ločevanje prometa na schengenski in ne-schengenski (domači in tuji) je tudi načrtovana izgradnja novega letališkega terminala.

Obstoječi terminal bo preurejen in povezan z novim terminalom s povezovalnim hodnikom, na katerem bo sedem aviomostov. Kapaciteta novega terminala bo 850 potnikov na uro v odhodu in 850 potnikov na uro v prihodu. Kot standard storitve je projektiran IATA nivo »C«, ki zagotavlja potrebno kakovost za sprejem in odpravo potnikov. Pri projektiranju so bili upoštevani tako mednarodni kot domači predpisi in standardi za tovrstne objekte in opremo.

Novi terminal se bo razprostiral na 32 tisoč kvadratnih metrih, kjer bo postavljenih 40 okenc za prijavo na let, nekaj jih bo tudi avtomatskih. Zagotovljeno bo popolno ločevanje schengenskih in ne-schengenskih potnikov, prav tako pa tudi potnikov v odhodu in  prihodu. Prtljaga bo stoodstotno pregledana, za prevzem prtljage je načrtovana namestitev treh karuselov. V terminalu bodo prostori za prevoznike, turistične agencije, restavracije, in trgovine, predvideni pa so tudi poslovni saloni in dodatna ponudba za dobro počutje potnikov,« je o novostih povedal sogovornik.


Nazaj
  

Vir: http://www.lju-airport.si/

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 31 December 2007 19:00