Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Policija Agusta Bell AB-212

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Jul 07
Napisal www.policija.si Prebrano 12373 krat

Helikopter je bil kupljen leta 1979 in je namenjen predvsem prevozu policijskih ekip na odročne kraje, prevozu tovora, reševanju v gorah itd. Ima dva motorja, ki razvijeta moč do 1800 KM, dvigne se lahko do višine 6000 m, največja višina na kateri lahko še lebdi, pa je 4000 m. Poleg dveh pilotov je prostora še za trinajst oseb oziroma je možnih več kombinacij, odvisno od zahtevane naloge (nosila za ponesrečence ...).

 

policija_ab_212_virpolicija.jpgNa helikopter je pritrjen električni vitel, ki omogoča dvig oseb v helikopter. Poleg tega je nanj mogoče pritrditi iskalni žaromet z veliko močjo. S helikopterjem se lahko dvigne do 1500 kg tovora. Njegova največja hitrost je 220 km/h, poraba goriva pa je približno 250 l/uro. Helikopter je opremljen tudi z instrumenti za letenje brez zunanje vidljivosti (IFR).

 

Po dolgotrajnih pripravah se je v februarju 2004 v brniškem hangarju Letalske policijske enote začela obnova helikopterja Agusta Bell AB-212, ki ga policija uporablja od leta 1979. Motorja tega helikopterja sta bila generalno obnovljena leta 1999, tokrat je bila na vrsti obnova glavnega in repnih reduktorjev, nekaterih drugih zahtevnejših sklopov ter temeljit pregled celotnega helikopterja in odprava ugotovljenih napak.

 

Najzahtevnejša je nadgradnja elektronike (zamenjava komunikacijskih in navigacijskih naprav), ki je bila nujna zaradi zastarelosti in neizpolnjevanja zahtev novih predpisov s tega področja.

 
policija_obnova_ab-212_na_brniku_1_virpolicija.jpgpolicija_obnova_ab-212_na_brniku_virpolicija.jpg
 

Poleg tega so vgradili še dodatne naprave, npr. elektronski zemljevid, radijski goniometer in druge naprave, ki omogočajo kvalitetnejše in varnejše izvajanje nalog. Sem sodi tudi vgradnja modernega električnega zunanjega vitla z bistveno boljšimi karakteristikami, celotna pilotska kabina pa bo tudi prilagojena za nočno letenje z uporabo očal za nočno gledanje.

 

Dela je izvedla vzdrževalna služba Letalske policijske enote, ki je pridobila evropski certifikat JAR-145 za vzdrževanje helikopterjev, pri obsežnejših delih pa sodelujejo tudi zunanji podizvajalci.

Helikopter AB-212 bo tako dobil enako opremo, kot je bila vgrajena v drugi helikopter te velikosti (tipa AB-412), med obnovo v servisu Agusta v Belgiji, z izvedbo del v lastni režiji pa bo prihranjenega tudi precej denarja.


NazajVir: http://www.policija.si/

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 31 December 2007 19:15