Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

16. BNZP

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jul 07
Napisal MORS Prebrano 9186 krat

16bnzp_bg.jpgNa ščitu je v ospredju znaka pajek, v ozadju pa je mreža, ki jo je spletel. Ta ponazarja radarsko mrežo, ki pokriva celoten prostor Republike Slovenije. Tako kot pajek ki budno čaka na svoj plen bataljon pozorno spremlja dogajanje v zračnem prostoru nad slovenskim ozemljem.

Bataljon so ustanovili junija 1992 s preoblikovanjem Službe za nadzor zračnega prometa, ki je med vojno za samostojnost Slovenije skupaj z mrežo za vizualno opazovanje prostora tvorila celoto nadzora zračnega prometa. Svojo nalogo je opravljala z namerilnim artilerijskim radarjem3-mark 7, ki je bil prej v funkciji meteorološkega radarja, in radarjem podjetja Westinghouse, ki so ga kupili aprila 1992. Sprva je enota delovala z enim radarskim vodom z osnovnega radarskega položaja z radarjema AN/TPS-70. Od konca leta 1999 v sestavi enote deluje sistem ASOC (Air Sovereignty Operational Center) za nadzor zračnega prostora, ki zagotavlja prikaz zračnih razmer ter omogoča povezovanje med civilnim in vojaškim vodenjem in nadzorom zračnega prostora. Sistem je povsem kompatibilen z obstoječimi standardi EU in zveze NATO in bo pomemben element integracije vodenja zračnega prostora srednje in vzhodne Evrope tudi v prihodnje.
 


16. BNZP nadzorni center vir mors.jpgBataljon je namenjen za neprekinjeno nadzorovanje zračnega prostora Republike Slovenije in s svojimi zmogljivostmi neposredno zagotavlja delovanje in postopno vključevanje Slovenske vojske v združen sistem razširjene zračne obrambe Nato. Uvrščen je med nepremestljive sile v visoki stopnji pripravljenosti in bo končne operativne zmogljivosti dosegel leta 2009.

 
Temeljne naloge bataljona so:

 
  • neprekinjen nadzor slovenskega zračnega prostora in pristopov do njega;
  • priprava združene slike taktičnih razmer v slovenskem zračnem prostoru ter posredovanje te enotam vojaškega letalstva in zračne obrambe in drugim uporabnikom;
  • vodenje in napovedovanje vojaških zračnih plovil v slovenskem zračnem prostoru, stalna navigacijska pomoč civilnim, domačim in tujim zračnim plovilom v slovenskem zračnem prostoru;
  • izvajanje vala obveščanja o razmerah v slovenskem zračnem prostoru;
  • samostojno vzdrževanje tehničnih sredstev ter izmenjava podatkov s strukturo zračne obrambe Nata.

Dvajsetletnica 16. BNZP
Suverenost na nebu ključna za varnost države (15. november 2011)
Glavni kontrolorji nadzora zračnega prostora so se usposabljali na Madžarskem (10. november 2011)
Dvajset let suverenosti zračnega prostora Republike Slovenije (30. oktober 2011)


Nazaj 

Vir: Slovenska vojska v službi domovine, Tomaž Kladnik in http://www.mors.si/

Nazadnje urejano na Torek, 15 November 2011 10:54