Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Od ideje do resničnosti

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
05 Jan 08
Napisal Borut Podgoršek Prebrano 10093 krat

Ideje so plod želja in potreb po izboljšanju našega življenjskega prostora. Vsakemu izmed nas se kdaj porodi kakšna ideja, ki jo imamo za neizvedljivo. Prav neverjetno željo za sredino šestdesetih let prejšnjega stoletja so imeli letalski prevozniki v Združenih državah Amerike. Želeli so potniško letalo, ki bi lahko poletelo s 350 potniki. To je bilo dva in pol krat več potnikov kot jih je sprejelo do tedaj največje zgrajeno potniško letalo. Rodila se je ideja in nastal je Boeing 747, ki je dobil ljubkovalno ime jumbo jet.

Prav jumbo jet je danes še vedno največje potniško letalo na svetu in tudi zato še vedno velja za svojevrstno čudo. Vsi ga prepoznamo, malokdo pa ve, da je njegov konstruktor Joseph Sutter sin slovenskega izseljenca v Ameriko Franca Suhadolca doma iz Dobrove.

Joseph Sutter je na povabilo Adrie Airways na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani predaval o konstruiranju in gradnji velikih potniških letal. Nabito polna dvorana je še enkrat več dokazala da smo Slovenci narod letalcev. >V čast mi je, da vam lahko predavam in v še večjo čast mi je, da ste se predavanja udeležili v tako velikem številu. Take pozornosti si ne zaslužim< je za začetek povedal gospod Joseph, ki je kljub svoji popularnosti še vedno zelo skromen in nadaljeval. >Pri Boeingu sem se začasno zaposlil leta 1946 in tam ostal štirideset let. V letalstvu delam šestinpetdeset let in to je več kot polovica časa od prvega poleta bratov Wright, ki se je zgodil pred skoraj sto leti. Upam, da ne izgledam tako star< se je še pošalil. >Samo pomislite kakšen napredek se je zgodil v letalstvu v tako kratkem času. Boeing je bilo majhno podjetje, ki pa je zelo hitro raslo. Sam sem prišel v podjetje ravno v času razcveta reakcijskih motorjev. Na prvi pogled sem dobil manj vredno delo na sicer turbopropelarskem (10 sistemi motorji) letalu B377 stratocruiser. Kasneje se je to izkazalo kot zelo koristno zame, saj sem spoznal konstrukcijske in aerodinamične težave s katerimi se je soočalo to letalo.< Kmalu je postal vodja skupine, ki se je ukvarjala z aerodinamiko na letalu B367-80, ki je bil predhodnik prvega reakcijskega transportnega letala B707. Na tem letalu je uvedel precej aerodinamičnih in konstruktorskih novosti in se še bolj uveljavil kot izjemen letalski inženir. Veliko svojega znanja je vložil tudi v izgradnjo prvega vetrovnika za velike podzvočne hitrosti. Boeing je za ta projekt porabili celo premoženje. V vetrovniku so preskusili tudi puščičasto krilo, ki je bilo njihov izum. Na osnovi pridobljenih izkušenj in izjemne sposobnosti uresničevati ideje v realnost je leta 1963 postal glavni inženir Boeingovega oddelka za komercialno letalstvo. Od takrat naprej je vodil razvoj novih letal kot so B737, B747, B757 in B767.

Letalski promet se je iz 7,5mio prepeljanih potnikov leta 1950 povzpel na 35mio v letu 1965. Potreba po novih in večjih letalih je bila vse večja. Boeing in z njim tudi glavni inženir Joseph Sutter so bili postavljeni pred dejstvo, da morajo zgraditi letalo, ki bo popeljalo kar 350 potnikov na medcelinskem poletu. Projekt se je zdel nemogoč, a velika želja po uresničitvi ideje je gnala Josepha naprej. Postavili so ga za glavnega in odgovornega konstruktorja B747. Letalo so zastavili kot širokotrupno, štirimotorno letalo z delno dvignjeno drugo palubo. Od tod tudi ta značilna oblika B747. Izjemne dimenzije letala in strogi varnostni predpisi so narekovali številne aerodinamične in konstrukcijske novosti. Joseph Sutter s svojo ekipo jih je uspešno prebrodil in letalo je po še danes zavidljivih osemindvajsetih mesecih prvič poletelo (danes s pomočjo najsodobnejših računalnikov za izdelavo povsem novega letala potrebujejo pet let). Letalski prevoznik PAN AM je prvi komercialni polet iz New Yorka v London opravil 21. januarja 1970. Od takrat pa do danes so izdelali skoraj 1400 letal v dvanajstih različicah. Po Sutterjevih besedah danes 747 prepeljejo polovico vsega tovora prepeljanega z letali. Skupaj pa so prepeljali več kot polovico današnje svetovne populacije. Boeinge 747 uporabljajo številne letalske družbe širom sveta. Med najbolj znanimi uporabniki je tudi ameriški predsednik, ki je s svojim Air Force One priletel tudi v Slovenijo.

Danes Boeing razvija nov koncept jumbo jeta, ki bo zadostil vsem ekološkim in ekonomskim potrebam uporabnikov. Projekt nosi oznako B747XQLR (eksperimentalno - tiho letalo z velikim doletom). Tu sledijo predvsem potrebam uporabnikov iz Azije. Tako so v projektu predvideli letalo sposobno preleteti 14775km s potovalno hitrostjo 0,86Macha (917km/h). V zraku bo lahko ostalo 18ur in sprejelo do 524 v dveh ali 416 potnikov v treh potovalnih razredih. Največja vzletna mase letala bo 417759kg. Letalo naj bi bilo nared do marca 2004. B747XQLR bodo poganjali štirje turboventilatorski (10 sistemi motorji) motorji s po 28.710 kg potiska. Pri Boeingu pravijo, da za zagon programa potrebujejo dvajset naročil. Za enkrat pa resnih kupcev še nimajo.

Gospod Sutter je predstavil dve največji novosti, ki ju bomo uporabniki novega B747QLR lahko tudi sami opazili. Prva je nova oblika konca kril, ki sta oblikovana podobno kot krilo sove. >Od narave se največ naučimo in narava nam ponuja najboljše rešitve< je dodal g. Sutter, ki se je o obliki kril posvetoval kar z ornitologom. Taka oblika kril pomeni manjši zračni upor letala in posledično nižji hrup ter nižjo porabo goriva. Druga konstrukcijska rešitev je nazobčan zadnji del pokrova motorja, ki prav tako zmanjšuje hrup v okolici letala. Skupno bodo hrup med vzletom letala zmanjšali za 20 odstotkov med pristankom pa celo za 40 odstotkov. Skupni operativni stroški se bodo kljub 555km daljšemu doletu znižali za 2 odstotka. Letalo bo uporabnikom na voljo v potniški in tovorni različici. Po dveh neuspelih poskusih Boeinga z projektoma B747X in B747stretch pred dvemi leti tokrat upamo, da jim bo projekt uspel. Kajti le tako bo Boeing v bodoče lahko enakovredno konkuriral svojemu največjemu tekmecu Airbusu, ki že proizvaja prvo prototipno letalo A380.

Predavanje so posvetil Josephovemu očetu Francu Suhadolcu in njegovi družini. Med vsemi zbranimi je bila tudi kapetanka B747 Marjana Dežnak, ki je povedala, da je jumbo jet zelo hvaležno letalo, ki dopušča pilotu veliko napak. >To je tudi eden od razlogov, da ga sama lahko upravljam< je zaključila z nasmehom. Ob koncu predavanja je gospod Joseph študentom letalstva predlagal, naj se dela lotijo z veseljem, ker je še veliko stvari, ki jih lahko izboljšajo. čŒe bodo sledili svojim ciljem bodo tako kot on uresničili svoje sanje.

Gospod Joseph Sutter je obiskal študente Fakultete za strojništvo leta 2002, ko je ta zapis tudi nastal.


Nazaj