Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

IAS 2008 »Balonarski festival«

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
29 Mar 08
Napisal LCM Prebrano 8614 krat
V SKLOPU MEDNARODNEGA LETALSKEGA MITINGA

Danes krasijo nebo reaktivci, ki puščajo za sabo belo sled, nekoč pa je bilo nebo ozaljšano z lepimi velikimi baloni. A ne vsepovsod, baloni niso marali katerega koli kraja, zato so si za svojo prestolnico izbrali Maribor. (Večer, 1953)

Mariborčani so se z baloni prvič srečali davnega leta 1889, ko je v Ljudskem vrtu češki artist postavil balon - Montgolfier in ga dvignil na višino 50 metrov. Druga večja senzacija je bila leta 1909, ko sta iz Celovca z zahodnim vetrom priletela nadvojvoda Peter in Jožef Ferdinand in pristala v okolici Ruš, kar je povzročilo pravo romanje ljudstva na kraj dogodka. V letu 1912 je nad Mariborom letelo kar nekaj balonov in tako so Maribor poimenovali mesto letalcev.

Tudi v našem društvu balonarjev želimo ta prvinski način letenja s premagovanjem zemeljske težnosti s pomočjo toplega zraka približati širši javnosti. Letenje s toplozračnim balonom namreč omogoča neizmerne užitke ob pogledu na prelepo pokrajino, ki počasi polzi pod teboj. Pri letenju z balonom ni nevarnosti, saj so potniki in posadka zaščiteni z varno košaro, zgrajeno po najnovejših standardih, nad njimi pa je velika kupola toplega zraka, ki je hkrati tudi varno padalo. Balon pilotira izkušen pilot, ki je kos vsaki nepredvidljivi situaciji. Zato se potniki, ki so preizkusili tovrstno letenje, vedno vračajo med nas.

Že več kot deset let člani društva vsako leto prirejamo Mednarodni balonarski festival. V zadnjih sedmih letih pokalna tekmovanja na tej prireditvi skupaj štejejo za pokal mesta Maribor.

Vsako leto je naša prireditev bolj odmevna v Slovenskem in tudi mednarodnem prostoru. Ime Maribor smo preko naše spletne strani in športnih in organizacijskih uspehov doma in v tujini ponesli daleč preko meja Evrope. To potrjuje tudi število medijev, ki se zanimajo za našo prireditev, upamo, da se jim pridružite tudi vi. Tuji balonarji se v naše mesto radi vračajo in vsako leto prihajajo novi. Naslednje leto je stota obletnica pristanka prvega balona v Mariborski regiji, približuje pa se leto 2012, ko so pred stotimi leti Maribor poimenovali mesto letalcev in ustanovili prvi balonarski klub. Vzlic tega smo v našem društvu ponosni da nadaljujemo to tradicijo.

V Evropi lahko na prste ene roke preštejete mesta ,ki se lahko ponašajo s takšno tradicijo. Organizatorjev takšnih prireditev v Sloveniji ni niti za eno roko, tako veliki in obiskani smo samo mi.

Trudimo se, skozi naše aktivnosti, da Mariboru povrnemo naziv izpred 100 let.

Iz tega naslova smo se na povabilo Letalskega centra Maribor v sklopu MEDNARODNEGA LETALSKEGA MITINGA 2008 – IAS MARIBOR ’08 odzvali in prevzeli organizacijo balonarskega dela prireditve. Potrjena je udeležba večine toplozračnih balonov letečih v R Sloveniji, prihod udeležencev mednarodnega Balon relija na Hrvaškem, ter nekaj demo balonov proizvajalcev. Skupaj pričakujemo preko trideset balonov, ki bodo krasili jutra in popoldneve v času prireditve nad širšo okolico. 

Z balonarskimi pozdravi!

Nazadnje urejano na Sobota, 29 Marec 2008 16:54