Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kdaj bo policijski Agusta Bell 412 spet pod slovenskim nebom?

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
14 Apr 14
Napisal Prebrano 19131 krat
Objavljeno v Uredništvo

hpa_2633_milan_korbar.jpgGeneralna obnova in nadgradnja helikopterja Bell 412, ki je nekaj let stal pozabljen v policijskem hangarju na Brniku je v zaključni fazi, izvajajo se postopki certifikaciji zatrjujejo na Policiji. Foto: Milan Korbar

policija_s5-hpa_img_2108.jpgHelikopter, ki je bil prizemljen zaradi izteka življenjske dobe nekaterih komponent in razstavljen skoraj do neprepoznavnosti že nekaj časa obnavljajo in nadgradujejo v Servisnem centru AW v Liegu v Belgiji. Helikopter je bil nazadnje generalno obnovljen leta 2003.

S Policije so za slovenski letalski portal sierra5.net sporočili, da gre za generalno obnovo in nadgradnjo helikopterja AB-412. »Pogodbena vrednost blaga in storitev za generalno obnovo in nadgradnjo predmetnega helikopterja je 3.361.657,66 EUR z DDV. Pogodba vključuje dobavo blaga - novih delov helikopterja (rezervnih delov, elektronskih komponent, namenske opreme, potrošnega materiala) in storitve popravil ali obnove (OH) obstoječih delov helikopterja ter storitve izvedbe postopka certificiranja obnovljenega in nadgrajenega helikopterja.« Dela na generalni obnovi in nadgradnji helikopterja je opravila LPE v lastni režiji zatrjujejo na Policiji, a hkrati policija_s5-hpa_img_2124.jpgne odgovorijo kdaj bo helikopter nazaj v Sloveniji niti kakšne postopke certifikacije izvajajo že od novembra 2013. »Helikopter bodo, ko bodo zaključeni vsi postopki certifikacije v AgustiWestland prepeljali v Slovenijo. Ko bo Agencija za civilno letalstvo RS izdala spričevalo o plovnosti pa bo postal tudi operativen.« so še zapisali v odgovoru.

facebook.jpg Ko bo helikopter v operativni uporabi ga bodo uporabljali za naloge zagotavljanja helikopterske podpore enotam policije, zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah, nujnih  medicinskih in humanitarnih prevozov ter prevozov za državne organe.

Agusta Bell AB-412, S5-HPA je helikopter srednjega velikostnega razreda in je bil izdelan 15. 12. 1987. Uporablja se predvsem za prevoz potnikov in bolnikov, po potrebi pa tudi za druga operativna dela, ki so bolj zahtevna od tistih, ki jih lahko opravlja AB-212. Zasnovan je bil kot naslednik helikopterja Bell-212, od katerega pa se navzven najbolj očitno razlikuje po štirikrakem glavnem rotorju.

Policija in Slovenska vojska sodelujeta na področjih, na katerih je to mogoče: izmenjava izkušenj, nudenje pomoči, izmenjava delov, izmenjava orodij

Video AB412 slovenske Milice

Foto: arhiv sierra5.net

Nazadnje urejano na Četrtek, 11 Junij 2015 16:10