Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kristina Gorišek Novakovič (1906-1996)

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
23 Dec 13
Napisal Prebrano 12264 krat

Kristina Gorišek Novakovič je bila prva slovenska letalka. Rodila se je na današnji dan leta 1906 v Mekinjah. Umrla je leta 1996.

Goriškovi so bili premožna in veljavna rodbina, ki je imela v lasti veliko zemlje, gozdove, trgovino in gostilno. Kristina Gorišek se je rodila v številčni družini z enajstimi otroki, saj je imela kar sedem sester. Starši so podpirali šolanje tako sinov kot hčera. Slednje so postale profesorice, nune, arhivarke in letalke. Kristina je obiskovala osnovno šolo v Stični, meščansko šolo v Šmihelu pri Novem mestu in Celovcu ter trgovsko šolo v Ljubljani.

kristina_goriek_novakovi.jpg

Po končanem šolanju in pomoči v domači trgovini si je Kristina Gorišek zaželela neodvisnosti in se leta 1929 preselila v Beograd, ki je takrat še spadal pod Kraljevino SHS. Tam je delala na oddelku beograjske pošte za mednarodni promet. Jeseni 1930 je društvo rezervnih pilotov objavilo oglas v časniku Politika, da v civilni letalski šoli iščejo nove pogumne fante in dekleta. Kristina, željna novih izzivov, se je prijavila in vred z dvema dekletoma prestala vse preizkuse, od zdravstvenega pregleda, testne vožnje z akrobacijami, teoretskega izpita do praktičnega izpita. Tečaj letalstva v Zemunu, ki se nahaja v okolici Beograda, si je plačevala sama.

Tudi Vladimir Bartol je bil član istega aerokluba in pomagal pri Kristininem šolanju. Jeseni 1932 je prvič kot pilotka samostojno poletela, februarja 1934 pa je po uspešno opravljenem izpitu pred vojaško komisijo prejela diplomo. Kristina Gorišek je bila prva letalka tako na Slovenskem, v Jugoslaviji kot tudi na celotnem Balkanu. Vojno ministrstvo ji je podelilo medaljo za hrabrost. Kristina Gorišek je pilotirala v najmanjši številki moškega pajaca, saj je bilo pred drugo svetovno vojno v letalstvu tako malo žensk, da so morale uporabljati kar moško opremo. Po vojni se je letalstvo razširilo tudi med ženske, ki so zavzemale vse več vlog v letalstvu, od pilotiranja, skakanja, jadranja do letalskih akrobacij, a vendar so pri poklicnem uveljavljanju naletele na več preprek kot moški. K zanimanju za letalstvo med dekleti je pripomogel tudi film Vesna iz leta 1953, kjer se je glavna igralka učila padalstva. Kristina Gorišek se je udeležila mnogo letalskih mitingov, članke o letalstvu pa je objavljala v časopisju.

Letalske uspehe Kristine Gorišek je zaustavila druga svetovna vojna. Leta 1936 se je preselila v Zagreb, kjer je sprejela poklic telefonistke na letališču. Tam je spoznala trgovca Draga Novakoviča, s katerim se je poročila tri leta kasneje in sprejela njegov priimek. Možu je pomagala v njegovi zagrebški trgovini, v sredini 1940-ih pa sta se preselila v Anglijo. V mestu Scunthorpe v Severnem Lincolnshiru sta odprla »Bed and Breakfast« penzion. Kristina Gorišek Novakovič se je občasno vračala v domovino, v Stično, na obisk k sorodnikom

 

Vir: Wikipedia

 

Nazadnje urejano na Petek, 20 Julij 2018 08:54