Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Bell Helicopter, družba v skupini Textron Inc., je konec minulega leta sporočila, da je uspešno opravila krstni let z novim helikopterjem Bell 505 Jet Ranger X. Potekal je na območju tovarne v Mirabelu v Québecu.

»Bell Helicopter je ustvaril trg lahkih enomotornih helikopterjev in zdaj, skoraj petdeset let  po prvem letu Bellovega modela 206 Jet Ranger, ugotavljamo, da se je trg neverjetno dobro odzval na novi Bell 505,« je dejal Matt Hasnik, podpredsednik uprave za komercialne programe pri Bell Helicopter. »Prvi razburljivi let predstavlja nov korak pri skorajšnji dobavi visoko zmogljivega helikopterja visokega razreda, po katerem so naše stranke povpraševale.«

bell_jet_ranger_x_krstni_let.jpg
Foto: Prvi uspešni polet novega Bellovega helikopterja 505 Jet Ranger X

Bell Helicopter je novi Jet Ranger X prvič predstavil februarja na razstavi Heli-Expo 2014, od takrat pa so dobili že 240 pisem o nameri za nakup novega modela. Bellove helikopterje poznamo tudi pri nas, saj modela Bell 206 in Bell 412 uporablja Slovenska vojska, licenčni modeli, ki so jih izdelali v italijanski Agusti, pa so v floti Letalske policijske enote .


bell_jet_ranger_x_03.jpgFoto: Zasnova modela Jet Ranger X v ospredje postavlja varnost.

»Bell 505 se je izkazal točno tako, kot smo pričakovali,« je dejal Yann Lavalle, testni pilot pri podjetju Bell Helicopter. »Veseli me, da sem del dediščine Jet Rangerja, helikopterja, ki je ta del trga ustvaril pred skoraj 50 leti.«

facebook.jpg »Z Bellom 505 smo lebdeli na mestu, opravili oceno vodljivosti pri nizki hitrosti in poleteli dva kroga v območju tovarne. Naša najvišja hitrost je bila 60 vozlov (nekaj več kot 110 km/h), celotni let pa je trajal približno 30 minut,« je dodal Eric Emblin, drugi testni pilot.


bell_jet_ranger_x_04.jpgFoto: Bell Helicopter je novi Jet Ranger X prvič predstavil februarja na Heli-Expo 2014.

Zasnova modela Jet Ranger X v ospredje postavlja varnost, zmogljivost in ugodno ceno, saj preverjene sisteme združuje z napredno tehnologijo in izjemnim sodobnim oblikovanjem. Pilotsko kabino Bella 505 odlikuje odlična vidljivost, opremljena pa je tudi s sistemom integrirane letalske elektronike Garmin G1000H, ki pilotom ves čas nudi ključne informacije o letu. Bellov najnovejši komercialni helikopter poganja motor Turbomeca Arrius 2R s sistemom popolnega digitalnega nadzora (FADEC) , ki zmanjšuje delovno obremenitev pilota. Vgrajeni so tudi dodatni varnostni mehanizmi z izjemnimi sposobnosti avtorotacije.

bell_v-280_05.jpgFoto: Bell V-280 Valor je helikopter z nagibnim rotorjem, ki ga razvijajo za obrambno ministrstvo ZDA.

Bell 505 Jet Ranger X je petsedežni helikopter z enim turbinskim motorjem, ki je zasnovan tako, da naj bi bil najbolj varen in najbolje vodljiv helikopter v svojem razredu, hkrati pa je tudi cenovno ugoden. S potovalno hitrostjo prek 125 vozlov (230 km/h), doletom več kot 360 navtičnih milj in nosilnostjo 680 kilogramov Bell 505 ponuja najboljše zmogljivosti v svojem razredu. Jet Ranger X je predvsem večnamenski helikopter.

bell_525_07.jpgFoto: To bo prvi komercialni helikopter na svetu z računalniško podprtim sistemom krmiljenja.

facebook.jpg To je samo eno izmed treh letalnikov, ki jih trenutno razvija Bell Helicopter. Družba razvija tudi Bell 525 Relentless, prvi komercialni helikopter na svetu z računalniško podprtim sistemom krmiljenja (fly-by-wire), in Bell V-280 Valor, helikopter z nagibnim rotorjem, ki ga razvija za obrambno ministrstvo ZDA v okviru projekta Vertikalni vzlet prihodnosti.

Besedilo: Primož Hieng

Fotografije: Bell in Primož Hieng (bell 206 jet ranger LPE)

bell_206_jet_ranger_primoz_hieng.jpgFoto: Policijski Agusta Bell 206 nad postojnskim letališčem.