Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Mavrični terminal 2G na letališču Charles de Gaulle

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
28 Feb 10
Napisal Prebrano 9766 krat
Septembra 2008 je bila uradna otvoritev terminala T2G na letališču Charles de Gaulle (CDG) v Parizu. Terminal je namenjen izključno regionalnim prevoznikom Brit Air, City Jet in Regional, ki delujejo v skupini Air France KLM.

Sodelovanje med Aéroports de Paris in Air France KLM
Odločite za gradnjo T2G je slonela na dveh temeljih. Prvi je bila ta, da so pri Air France želeli spraviti pod ‘isto streho’ vse tri svoje regionalne prevoznike, ki so do tedaj uporabljali različne terminale na letališču CDG. Drugi pa je v povečanju potniških zmogljivosti, ki jih zagotavlja letališče CDG znotraj schengenskega območja in je v velikem porastu. Projekt je trajal štiri leta, financiral pa ga je Aéroports de Paris. Skupno so v T2G vložili 94 milijonov evrov. S to investicojo Aéroports de Paris uporabnikom ponuja učinkovito in hitro storitev pretoka potnikov in tovora v Francijo in iz nje ter v in iz držav schengenskega območja. T2G predstavlja tudi najučinkovitejše mesto za izbrane regionalne prevoznike, saj s svojimi letali potnike pripeljejo neposredno pred terminal in jim na ta način prihranijo veliko časa. Hkrati je T2G tudi stroškovno ugodnejši. Regionalni prevozniki se z neposredno povezavo s T2G izognejo tudi stroškom prevoza potnikov in prtljage z oddaljenih parkirnih mest, ki so bila namenjena regionalcem. Prav tako pa letala potrošijo manj goriva za taksiranje, ker je pot do T2G krajša kot do parkirnih mest. T2G stoji vzhodno od T2F in T2E. Otvoritve T2G sta se udeležila tudi izvršna direktorja, Pierre Graff, in Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta. Družbo jima je delala francoska ministrica za ekonomijo, industrijo in zaposlitev, Christine Lagarde.

t2g_e-check_in_img_9124.jpg

O terminalu 2G
Že ob samem vstopu v terminal potniku padejo v oči barve. Arhitektom je pri dekorativnem izgledu terminala pomagal strokovnjak s področja Feng Shuia. Okna, lože in oprema so v treh barvah, oranžni, rdeči in modri, ki v čudovith kombinacijah potniku ponudijo nekaj novega, domačega, sproščujočega in edinstvenega. T2G je pravzaprav pionirsko delo na področju oblikovanja novih energetsko učinkovitih in okolju prijaznih objektov in standardov, ki ga je za Aéroports de Paris izvedel Znanstveni in tehnični center za konstrukcijski sektor CSTB (Scientific and Technical Centre for the Construction Sector). Toplotno izolacijo objekta so izboljšali z zunanjo izolacijo in zmanjšanjem pretoka zraka. Ogrevanje je prilagojeno po prostorih in se prilagaja številu in pretoku potnikov skozi terminal. Tudi osvetlitev terminala je natančno določena. Poraba energije se je s tem zmanjšala za skoraj 50% v primerjavi z ostalimi terminali na letališču CDG. Tradicionalne halogenske luči so zamenjali z LED lučmi, ki porabijo trikrat manj energije od halogenskih luči. Živahne barve pričarajo občutek odprtosti in domačnosti, konstrukcijski materiali, predvsem les in steklo, pa se poigravata z barvnimi niansami, ki delujejo zelo sproščujoče. Tudi obveščanje potnikov in oznanjanje obvestil preko ozvočenja v 2G je zminimalizirano, saj želijo da bo T2G 'tihi' terminal. Za udobje potnikov skrbi 70  uslužbencev Air Franca.

Kapaciteta terminala je do 3 milijone potnikov na leto ter 18 letal na uro. Regionalnim partnericam Air Franca T2G omogoča izdatno rast potniškega prometa na schengenskih trgih. T2G omogoča, da skoraj vsa letala, ki uporabljajo ta terminal, parkirajo neposredno ob terminalu, v katerega potniki vstopajo neposredno iz manjših čakalnic. T2G je povezan z ostalimi terminali z avtobusom, ki vozi na 4-5 minut in omogoča zelo hiter transfer potnikom, ki nadaljujejo potovanje (takih potnikov je kar 55%). Njihova prtljaga je medtem avtomatsko preusmerjena v drug terminal, s katerega bo potnik nadaljeval pot. Bližina nove poti za taksiranje Echo 4, ki povezuje vzletno-pristajalne steze s T2G, omogoča letalom manj ustavljanja, znižuje porabo goriva, kar zmanjšuje negativni vpliv na okolje, in znižuje stroške.

terminal_img_9152.jpg

Terminal sestavljajo trije deli. Prvi je prostor, kjer se potniki checkirajo (check-in) in oddajo prtljago ter opravijo kontrolo dokumentov in ročne prtljage. Potnikom je na voljo 18 samopostrežnih avtomatov za check-in in deset za transfer. Prtljago lahko oddajo na 12 oddajnih mestih, eno med njimi je prilagojeno za potnike s posebnimi potrebami. Drugi je čakalnica (boarding lounge) s trgovinami. čŒakalnica se razteza na 1700 m2 in nudi čudovit razgled na letališko ploščad. V čakalnici je 500 sedežev in trgovine ter bari s skupno površino 900 m2. čŒakalnica je preko dveh dostopnih hodnikov (naklona 4° za nemoten dostop gibalno omejenim osebam) povezana z manjšimi čakalnicami, od koder se potniki preko dveh mest za preverjanje identitete potnikov neposredno vkrcajo na letalo. Tretji del terminala je prostor, kjer potniki poberejo prtljago po prihodu (baggage claim area).

T2G lahko istočasno odpravi 26 regionalnih letal z manj kot 100 sedeži. 20 letal je lahko neposredno ob terminalu, medtem ko je ostalih šest prostorov v neposredni bližini. T2G lahko sprejme tudi letala A319 in A320. Potniki lahko do letal dostopajo po dveh mostovih z majhnim naklonom (kar je še posebej primerno za invalide), ki se končujeta v prostoru, kjer so manjše čakalnice in izhodi proti letalom.

Poleg teminala je tudi nova parkirna hiša (imenovana PG) za 750 avtomobilov. T2G je zlahka dostopen po cestah A1 in A104.

exit_1_img_9222.jpg

Terminal je zgrajen tako, da omogoča nemoteno gibanje tudi invalidom in osebam s posebnimi potrebami. Invalidom na invalidskih vozičkih je omogočen dostop do check-inov, samopostrežnih terminalov in do vseh trgovin, kakor tudi do letal. Terminal je konstruiran tako, da so vse razdalje zelo kratke, oznake pa jasne in dobro vidne. Potnikom so na voljo tudi delovni prostor, relaksacijski prostor in računalniške igra Playstation. Poleg tega so na voljo tudi vtičnice za elektronske naprave, lokalni video program, podatki o letih, otroški kotiček, prostor za kajenje itd. Prostor za poslovne potnike obsega 200 m2 in je razdeljen v tri ambientna področja. Sproščujoče območje s kavči in udobnimi stoli, restavracijo in barom. Hrana v poslovnem salonu je posebej skrbno izbrana s strani prehranskega strokovnjaka. Trgovine v glavni čakalnici se razprostirajo na 300 m2, poleg tega pa je še trafika s časopisi, revijami in knjigami s površino 120 m2. 

Air France KLM
Letalski družbi AF in KLM sta se združili leta 2004. Glede na prihodke je Air France KLM postal največji letalski prevoznik na svetu. V Evropi pa ima vodilni tržni delež. AF je 7. oktobra 2008 praznoval 75 let delovanja. Ob ustanovitvi leta 1933 je imel AF 259 letal, ki so skupno prepeljala 52.100 ponikov. Septembra 2008 je imela skupina AF KLM v svoji floti 622 letal od tega 184 regionalnih, ki so pripadala partnericam Brit Air, CityJet, Regional in Cityhopper. Skupina Air France KLM leti na 258 destinacij v več kot 100 državah, njuni domicilni letališči sta pariški CDG in amsterdamski Schiphol. V fiskalnem letu 2007/2008 so prepeljali 74,8 milijona potnikov in zaslužili 24.114 milijonov evrov. Vse to pa je omogočilo preko 104.000 zaposlenih. AF KLM je član skupine SkyTeam.

Air France in njegovi regionalni partnerji opravijo z letališča CDG 900 letov dnevno. Skupno sprejmejo in odpravijo 103.000 potnikov na dan.

BritAir
BritAir in Air France sodelujeta že od leta 1983. Leta 2000 je BritAir s sedežem v Morlaixu postal podružnica Air Franca in je eden od prvih evropskih regionalnih prevoznikov. V svoji floti ima 43 regionalnih letal, ki so povprečno stara 10 let. BritAir opravi dnevno 300 letov med 51 mesti v Franciji in Evropi. Zaposlujejo 1350 ljudi, ki so v fiskalnem letu 2007/2008 ustvarili 481 milijonov evrov prihodkov, od tega 9,4 milijona s svojim šolskim centrom za usposabljanje posadk. Leta 2007 so naročili 8 letal CRJ1000 in še dodatno osem opcijskih. V uporabo naj bi jih začeli dobivati letos. Danes ima BritAir v svoji floti 15 letal CRJ100, 15 letal CRJ700 in 13 letal Fokker 100. Slednja bodo zamenjali z letali CRJ1000.

regional_img_9117.jpg

CityJet
Podobno kakor BritAir je tudi CityJet do leta 2000 za Air France opravljal regionalne lete. Potem so jih Francozi kupili in irski regionalni prevoznik s sedežem v Dublinu je postal del Air Franca. Danes letijo s 23 letali Avro RJ85, ki so v povprečju stara 9 let in pol. CityJet dnevno opravi 72 letov tudi na letališča s krajšimi vzletno-pristajalnimi stezami, kakršno je na primer London City. Za CityJet določene lete opravlja ScotAirways z letali Dornier Do328. CityJet zaposluje 740 ljudi, ki so v fiskalnem letu 2007/2008 ustvarili 289 milijonov evrov prihodkov.

Regional
Najmljaši partner Air Franca, a kljub temu z bogato zgodovino, Regional je nastal leta 2001 z združitvijo Regional Airlines, Proteus Airlines in Flandre Air, ki sta bila partnerja Air Franca že od leta 2000. Regional zagotavlja 380 letov dnevno. Letijo na 20 destinacij v Franciji in 29 destinacij po Evropi. V svoji floti imajo 63 letal, ki so v povprečju stara 9 let in pol. Jedro flote sestavljajo Embraerjevi regionalci imajo pa tudi 14 Fokkerjev. Regional zaposluje 1800 ljudi, ki so v fiskalnem letu 2007/2008 ustvarili 583 milijonov evrov prihodkov. Regional svojo floto posodablja z regionalci ERJ170 in ERJ190. Do konca leta 2010 naj bi jih imeli v svoji floti skupno 20. Regional s sedežem v Nantesu postaja tudi specializirani servisni center za letala ERJ v Evropi. Servisne dejavnosti razvijajo v svojih bazah v Clermont-Ferrandu in Lille-u. V letu 2007 so prepeljali 4,3 milijone potnikov.

Airlinair
Airlinair, ki pogodbeno leti za BritAir, AF in Regional, uporablja 17 letal tipa ATR-42/-72. Skupno imajo sicer 24 turbopropelerskih letal, zaposljujejo pa 480 ljudi, ki so v letu 2007/2008 ustvarili 93 milijonov evrov prihodkov.

Fotogalerija: Terminal T2G na letališču Charles de Gaulle 
Nazadnje urejano na Nedelja, 28 Februar 2010 15:23