Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Od stevardese do kapitanke

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
25 Sep 14
Napisal Prebrano 17022 krat
Objavljeno v Uredništvo

alja_bercic_ivanus_img_0719.jpgPilot je tipično moški poklic, a vendar so med njimi tudi drzne ženske, ki si upajo in zmorejo parirati moškim kolegom. Mednje spada tudi Alja Berčič Ivanuš, ki je junija letos postala prva kapitanka na Adriinih letalih.

alja_bercic_foto_bruno_toic.pngAlja prihaja iz letalske družine, saj je tudi njen oče pilot. Že v mladosti je veliko časa preživela na letališčih v Mostah in Lescah. V osnovni šoli je začela razmišljati, da bi postala pilotka. Pri šestnajstih letih je opravila izpit za jadralno pilotko in z jadralnimi letali naletela okrog 250 ur. Po končani gimnaziji Ledina v Ljubljani se je vpisala na strojno fakulteto na letalsko smer. V času absolventskega staža je na Adrii eno sezono delala kot stevardesa. Leta 1999 se je zaposlila v Slovenski vojski, kjer je letela na helikopterjih bell 206 jet ranger in Bell 412. Z njimi je naletela 500 ur. Po dobrih šestih letih se je leta 2005 zaposlila v Adrii Airways in se izšolala za sopilotko na letalu CRJ200. Lani se je začela šolati za kapitanko in šolanje uspešno zaključila junija letos ter postala kapitanka na letalih CRJ200 in -900.

Alja je poročena in ima sina, ki je star pet let in pravi, da je združevanje osebnega in poklicnega življenja težko. Njen delavnik je namreč zelo razgiban, zato potrebuje močno podporo domačih. Včasih letijo po dvanajst ur, včasih le en krajši let na bližnje letališče.

alja_bercic_ivanus_img_0753.jpgPo skoraj 6000 urah letenja Alja pravi, da je vsaka letalska izkušnja dobrodošla. »Vojaško letenje v primerjavi s potniškim je drugačno in bolj dinamično, bolj tvegano. V civilnem letalstvu poskrbimo, da je potnikom udobno. Poklic vojaškega pilota spremlja polno aktivnosti, ki pa meni kot vojaški pilotki niso bile po duši in sem se zato odločila, da zaključim vojaško kariero.« V tem poklicu je toliko treningov in šolanja, da Alja meni, da med moškimi in ženskami ni bistvenih razlik. »Smo pa ženske v prednosti, ker smo »narejene za multitasking« torej lahko opravljamo več stvari hkrati. Zdi se mi, da je deljena pozornost nam bližja. Škoda se mi zdi, da nas ni več. Zdi se mi, da dekleta ne zberejo dovolj poguma, da bi se podale na to pot. Odnehajo takrat, ko se že vidi cilj in to je škoda.« pavi Ivanuševa in dodaja, da je njen oče, ki je prav tako kapitan nasprotoval njeni odločitvi za pilotko. »Takrat se mi je zdel šovinist in ga nisem razumela. Danes razumem, kaj mi je hotel prihraniti in, če bi se moj sin hotel odločiti za pilota, bi bila bolj vztrajna, da mu preprečim, kot je bil moj oče pri meni.« je povedala Ivanuševa in dodala, da jo je oče na letalski poti pustil samostojno, da je sama poskrbela za svojo kariero.

facebook.jpg Letenje spremljajo tudi nepredvideni dogodki in nesreče. »Tehnične napake se nam dogajajo, to je del našega poklica. Na srečo do zdaj še ni bilo nobenih resnejših situacij. Zaradi tehničnega razloga se občasno odločimo za vrnitev na prvotno letališče, ker je to iz operativnega razloga najbolj smiselno. V letalstvu so primeri, ki zahtevajo takojšnjo vrnitev zaradi tehničnih razlogov, zelo redki. To so stvari za katere smo šolani. To so majhne stvari in potniki običajno tega sploh ne opazijo.« pravi Ivanuševa, ki je letenje doživlja, kot strast, ki je prerasla v poklic.

alja_bercic_ivanus_img_0731.jpgNjen poklicni kolega Dragan Ivanovič, ki je letel že z Dashi 7 in je danes kapitan na CRJ200/-900 je vesel, da se vse več žensk odloča za poklic pilotke.  »To je poklic, ki ni več samo moški. V drugih firmah se vidi, da je to popolnoma enakovreden poklic. Alja je ena boljših pilotk.« je dodal Ivanovič.

V Adrii Airways so zaposleni 104 piloti, 97 stevardes in 19 stevardov. Piloti opravljajo šolanje v simulatorju dvakrat letno po 2x4ure. »Tam simulirajo vse situacije od požarov, odpovedi motorjev, nenormalnih sitaucij itd, za katere upamo, da se nikdar ne bodo zgodile.« je povedal Ivanovič in dodal, da prešolanje iz enega tipa na drug tip letala CRJ traja mesec in pol. Najprej teoretično potem pa še praktično. Vsak dan v obdobju meseca in pol opravijo tudi štiri ure letenja. Preden pilot lahko samostojno poleti mora z inštruktorjem opraviti še nekaj mesečno teoretično letenje.

alja_bercic_ivanus_img_9562.jpgZ Adrio primerljive družbe, ki so del združenja Star Alliance, imajo v povprečju eno ali dve pilotki. Ženske v svoje vrste najbolj sistematično in najhitreje uvaja nemška Lufthansa, kjer ženske predstavljajo deset odstotkov vseh zaposlenih pilotov in sopilotov. Pri Lufthansi tako že dela 90 kapitank in 210 sopilotk.

Ivanuševa je največji pritisk in stres doživljala na končnem kapitanski izpit. »Ne zato, ker bi bil tako težak, temveč ker je od tistega trenutka odvisno vse tisto, kar si v karieri in med šolanjem gradil. To obremenitev sem si na lastna ramena seveda naložila sama. Najtežje je torej obvladati stres, da ti potem naloge stečejo, kot je treba.« je sklenila Ivanuševa, ki bi v prostem času najraje letela s helikopterji.

Fotografije: Borut Podgoršek

Fotogalerija FB alja_bercic_ivanus_in_matej_hercog_img_0763.jpgkapitanska_kapa_img_0767.jpgalja_bercic_img_9565.jpg

alja_bercic_ivanus_in_matej_hercog_img_0723.jpg

Nazadnje urejano na Četrtek, 09 Oktober 2014 10:17