Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pet08Sep2023

Pionirski polet letala na alternativni pogon

Informacije
Sašo Jalšovec

Partnerji evropskega projekta Heaven so na mariborskem letališču predstavili rezultate njihovega štiriletnega dela, na področju alternativnega pogona v letalskem prometu.

Nemško podjetje H2Fly je tako v sodelovanju s partnerskima družbama Pipistrel in Air Liquide na mariborskem letališču izvedlo demonstracijski polet s posebej prirejenim dvosedežnim enomotornim letalom. Za pridobivanje elektrike za pogon letalskega električnega motorja se uporablja gorivne celice, katere pridobivajo električno energijo iz vodika, ki je shranjen v tekoči obliki v posebni posodi.

Posebej prirejeno letalo Pipistrel Taurus, je sicer že leta 2016 eksperimentalno poletelo na podoben pogon, a v originalni štirisedežni izvedbi. Nova konfiguracija tega letala ima vgrajen naprednejši pogonski sklop, ki zajema tudi večjo in posodobljeno posodo za shranjevanje vodika v tekoči obliki. Le ta je sedaj nameščena v desnem trupu na mestu, kjer je pred tem bil prostor za dve dodatni osebi.

Pipistrel je v projektu Heaven imel pomembno vlogo. Prilagodili so ogrodje letala za integracijo rezervoarja za tekoči vodik in z njim povezanih sistemov. Ravno tako so vodili postopek pridobitve dovoljenja za izvajanje testnega letenja na poskusnem letalu pri Agenciji za civilno letalstvo Slovenije CAA. Tekom projekta pa tudi analizirajo rezultate testiranj, ter jih vključujejo v študije o možnosti nadgradnje razvitega pogonskega sklopa na osnovi tekočega vodika za aplikacije na večjih letalih.

Cilj projekta Heaven je, da se v bližnji prihodnosti s čistim pogonskim sklopom opremi manjše potniško letala za 40 potnikov. Trenutnih 120 kW električne moči motorja predvidevajo povečati in z večjimi posodami za vodik tudi podaljšati doseg letala, iz trenutnih 1500 kilometrov na vsaj 2000 kilometrov. Podjetje H2FLY pri tem sodeluje z različnimi partnerji za pridobivanje čim bolj optimalnih rešitev, določene specifične komponente pa razvijajo tudi sami.

Pionirski demonstracijski polet dokazuje, da je prihodnost v uporabi električnih pogonskih sklopov, saj le ti lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju onesnaževanja in hrupa. Obenem pa je sklop gorivnih celic in utekočinjenega vodika trenutno tudi edina prava alternativa za zadostno pridobivanje električne energije. Je tudi okolju prijazna rešitev, saj je popolnoma brez škodljivih emisij.

Foto: Jakob Lenassi

Avtorske pravice © 2007-2024 Sierra5.net. Vse pravice pridržane.