Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

čŒe si človek postavi meje v glavi je hitro konec - pogovor z Ivom Boscarolom

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
19 Jun 13
Napisal Prebrano 9413 krat
Objavljeno v Novice

Slovensko letalstvo ima nedvomno korenine na Goriškem, a drevo se je razraslo na Gorenjskem. Veje pa so letalstvo razširile po vsej Sloveniji. Trenutno drevo najbolj bujno rodi tam, kjer je vzklilo. Na Goriškem. Obisk Aera v Friedrichshafnu je bil prava priložnost za pogovor z daleč najbolj inovativnim letalcem v Sloveniji Ivom Boscarolom.
panthera_img_1926.jpg

Kaj vas žene naprej?
V letalskem svetu je tako, da če ne napreduješ te jutri ni. To je v bistvu eden naših največjih problemov. čŒe bi tržili samo eno letalo bi ga lahko zelo dobro tržili nekaj časa potem pa bi bilo konec. Mi moramo na žalost vsa sredstva, ki jih imamo in, ki jih lahko dobimo na razpisih in Nasinih nagradah vlagati v razvoj in zato smo tam kjer smo. Polno naših konkurentov namreč ni več. To je naložba na dolgi rok. čŒe ne napreduješ te jutri ni in logično je bilo pričakovati, da bomo po tej uspešni poti posegli malo višje ali pač rekli ne. Svojo vizijo imamo že 20 let.

boscarol_ivo_img_1935.jpgMislite na energetsko učinkovita letal?
Pred 20 leti, ko cena bencina in hrup nista bila pomembna to ni bilo pomembno. Z našimi kooperanti, ki jih imamo po Sloveniji smo morali razčistiti, da imamo tudi mi svoj razvoj in, da so lahko udeleženi v razvoju. Vendar pa morajo biti letala energetsko učinkovita in drugače zasnovana kot druga letala in počasi se je ta filozofija prijela. Dandanes ima konkurenca težave, da nas lovi, ker smošli s to filozofijo seveda toliko daleč naprej - tudi na področju električnih letal.

Vaša strategija je bila postati certificiran proizvajalec letal.
To strategijo smo sprejeli pred leti in reorganizirali podjetje. Najprej smo certificirali naš Virus SW in tako zadostili Ameriškim potem še Evropskim predpisom. Pridobili smo tudi status certificiranega proizvajalca letal. Pričakujemo tudi »design organization approval« od EASA. To pomeni, da bomo v družbi velikih. Ta dva certifikata sta popolnoma enaka ali delaš Airbusa, Panthero ali kaj drugega. Zelo smo razširili razvojni in certifikacijski oddelek. Imamo 35 ljudi, ki delajo na razvoju, na prototypingu, na certifikaciji. Imamo organizacijo, ki je sposobna delati tudi za zunanje naročnike in ne samo za doma.

Panthera je bila logično nadaljevanje
Zasnovali smo konceptualen avijon. Koncept letala je bil tak, da ne more pustiti nikogar hladnega, ker do nas še ni bilo ideje na trgu, da bi imel kupec pred požarno steno na razpolago tri pogone bencinskega, električnega in hibridnega. Z njim smo zaorali ledino med certificirane proizvajalce štirisedov. Panthera, ko bo certificirana bo certificirana tudi po Part 23 kategoriji.

facebook.jpgLetalo bo praktično ustrezalo vsem enakim standardom kot cessne in piperji. Panthera je za nas velik izziv. Morda celo prevelik. V sam razvoj smo vložili 7mio lastnega denarja, pridobili smo tudi 3mio nepovratnih sredstev. Vložena je tudi nagrada od Nase in še kaj drugega. Skupno smo v Panthero investirali že 14 mio evorov. Dodatnih 7mio nas bo stala še certifikacija.

pipistrel_img_2825.jpg

Proizvod ali prodaja?
Prodaja je poleg proizvoda danes najpomembnejši del zgodbe. Za prodajo se ne bojim. čŒe meni kdo reče, da ima dober proizvod ga vprašam: Kaj potem? čŒe danes nimaš inovativnega pristopa do prodaje in nimaš trga se še tako dober produkt ne prodaja sam. Danes je potrebno delati že od načrtovanja letala naprej zgodbo komu boš letalo prodal. Dobrih letal na trgu je ogromno. Vendar firme zapirajo, mi pa rastemo.

Zakaj?
boscarol_ivo_img_1933.jpgKer razvijamo letala za končen trg. Ker vemo kaj trg potrebuje tako letalo ponudimo. Danes je car tisti, ki zna prodati ne pa tisti, ki ima le dober produkt. čŒe mi nekdo reče, da imamo super letalo – ja v redu ga imamo ampak imamo tudi trg v 65 državah na vseh kontinentih in to predvsem na trgih kjer ne poznajo krize in lahko delamo normalno. čŒe bi bili mi odvisni od Evrope, kjer prodamo 25% bi že zdavnaj zaprli vrata. Vse to je torej povezano?

Za koga je potem načrtovana Panthera?
Panthera je načrtovana za globalni trg. Panthera je načrtovana za »fastfood« generacijo,če lahko tako rečem. Za pilote, ki imajo po 130, 140, 150kg istočasno pa tudi za pilote z drugega konca sveta, ki imajo samo 40 kg. Ergonomija v kabini je narejena tako, da se lahko pelje samo en težak pilot spredaj ali dva težka potnika zadaj in en lahek spredaj. Skratka zelo velik izziv je bila notranjost letala, ki je udobna in velika na zunaj je pa letalo majhno. Zato lahko dosega velike hitrosti in ima majhen upor. Hkrati nudi udobje in funkcionalnost vsem tipomčloveškega telesa, ki je vsak dan bolj diverzificirano in drugačno. To so zelo veliki oblikovalski izzivi.

taurus_img_2827.jpgDelati doma ali kupovati?
čŒe vam za ilustracijo povem, da smo porabili za to, da je letalo od tistega trenutka, ko smo se odločili, da gremo na Nasino tekmovanje do takrat, ko smo ga dali v kontejnerje minilo pet mesecev. Imam to srečo, da sem zelo hitro spoznal, da moramo vse to imeti v hiši. Pri nas imamo od 128 jedrnega »klustra«za simulacijo vetrovnika, do celotnega načrtovanja 3D notranjosti, do 3D printerjev, dinamičnih hodnih rezov, 3D skenerjev, hitrega prototipiranja. Praktično vse imamo v hiši in lahko hitro pridemo do prototipa. V lanskem letu smo dali na trg toliko novosti in novih modelov na trg, kot vsi naši konkurenti skupaj. Ravno zaradi tega, ker imamo te stvari v hiši in si lahko privoščimo hitro načrtovanje, hitre spremembe in zelo hitre aplikacije. Imamo tudi to srečo da imamo v Slovenijo preko 200 kooperantov, ki dihajo z nami, ki sodelujejo z nami in so sposobni naše ideje ali pa po naših željah to narediti tudi v seriji. V Sloveniji sedaj živi 150 družin od Pipistrela, kljub temu, da imamo zaposlenih samo 85 ljudi. Z vsemi imamo facebook.jpgdobre odnose in to je tudi pogoj, saj je letalo kompleksen stroj. Ima 5000-7000 delov in preko sto sistemov in v firmi enostavno ne moreš imeti vsega. čŒe imaš dobro organizacijo, če si do sodelavcev in kooperantov korekten potem lahko računaš, da bo tudi projekt dober.

panthera_kokpit_img_2878.jpgKoliko ljudi zaposluje projekt Panthera?
Prepričan sem, da bo Panthera v naslednjih dvajsetih in več letih nudila socialno varnost ne samo mojim zaposlenim ampak tudi drugim družinam po Sloveniji. Novo proizvodno halo bomo končali leta 2016. Panthera bo certificirana leta 2016. Do takrat bomo Panthere delali v Ajdovščini. Zaposlili bomo 200 novih ljudi. Osebno bi rad delal, da mi ne bo treba it v penzijo. Imam to srečo da grem vsak dan na dopust. Zvečer ko zaprem računalnik grem malo spat in drug dan grem spet na dopust med moje ljudi  v firmo, ki jo imam rad in v firmo, ki jo imajo radi moji zaposleni. To je največ kar si vživljenju lahko želiš. Planiramo in ocenjujemo, da bomo lahko izdelali do 200 letal letno. Tržišče imamo. Zbrali smo preko 80 naročil – letalo pa ima komaj 30 ur naleta. Glavna naročila bodo še prišla.

Kako obdržite kader?
Nikoli nismo imeli velikih plač, a so bile redne. Delili smo dobiček in dodali še kakšno plačo. Posebno po teh Nasinih nagradah mojim znanstvenikom ponujajo po 250.000 dolarjev letne plače. Jaz jih toliko ne morem plačati pa vseeno ne gredo stran. Zato, ker vedo, da bo jutri spet nov izziv in bodo lahko povedali kje delajo in da bomo spet naredili nekaj kar drugi niso. Danes mladega ne kupiš z denarjem ampak z izzivom to je dejstvo in to sem dovolj zgodaj doumel in to nas dela močne.

boscarol_in_podgorsek_img_2841.jpgIn izzivi?
Naslednji korak bo električna in hibridna Panthera, ki sta še v razvoju. Imamo nekaj manjših izzivov. Razmišljamo pa o transportu v velikih mestih. Mi delamo na konceptu transporta človeka iz točke a do točke b po zraku. Torej, da enegačloveka vzameš v 30 nadstropju in ga dostaviš kamor pač gre. Rešitev je zrak. Niti podzemna niti nič drugega. To je izvedljivo vendar je velik izziv. Povezujemo se z enako mislečimi, ker na področju električnega in zračnega transporta brez nas ne gre, kar smo tudi dokazali. To je eden od izzivov.

Fotogalerija FB

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 11 November 2013 16:20

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31