Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

S sončno energijo okrog sveta

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
21 Apr 14
Napisal Prebrano 8110 krat
Objavljeno v Novice
solar_impulse_2_img_6272.jpgPrihodnje leto bosta znana pustolovca Bertrand Piccard in André Borschberg poskusila z letalom Solar Impulse 2, gnanim izključno na sončno energijo, obleteti Zemljo. Projekt dveh letal, vreden 120 milijonov evrov, se je začel pred dvanajstimi leti. 9. aprila so ga v Payernu predstavili svetu.

solar_impilse_2_img_6339.jpgHangar na vojaškem letališču v Payernu, izdelan izključno iz lesene konstrukcije, da vedeti, da so ljudje, ki so ga financirali in konstruirali, naklonjeni naravi. Notranjost hangarja pa je razkrila še mnogo bolj ambiciozen in k naravi naravnan projekt. Letalo Solar Impulse 2, ki  ima razpetino krila kar 72 metrov in tehta pičlih 2.300 kilogramov.

Zanesljivo, zmogljivo in udobno

Letalo je razvijalo 80 inženirjev, ki so s pomočjo partnerjev sestavili optimalne rešitve, da bi dosegli svoj cilj. Izjemne performanse letala Solar impulse 2 so dosegli s testiranji na letalu Solar Impulse 1, ki je bilo demonstrator novih tehnologij. Z njim so opravili prvi dnevno/nočni let preko Združenih držav Amerike in na ta način dokazali, da lahko z akumulirano sončno energijo letijo tudi ponoči.. André Borschberg, ki je zadolžen za tehnično plat letala, je povedal: »Prvo letalo je demonstriralo, da lahko letimo podnevi in ponoči. Drugo letalo je v vseh pogledih drugačno. Imamo 80 partnerjev, ki ne prihajajo iz letalske industrije, pravzaprav le dva od njih. Ostali solar_impulse_2_img_6293.jpgprihajajo iz drugih področij in njihova motivacija je razviti napredne tehnološke rešitve za njihove proizvode in ne za letalstvo.« Ob tem je Borschberg izpostavil Bayerjevo izolacijsko peno, ki bo ščitila pilota pred ekstremnimi temperaturnimi nihanji. Pilotska kabina, ki ima volumen le 3,8 kubična metra niti ne bo ogrevana niti ne bo pod tlakom. To pomeni, da so morali razviti izjemno lahko in gosto izolacijsko peno, ki bo čim bolj ohranjala toploto v kokpitu. S to peno bodo zaščitene tudi baterije in vitalni deli opreme letala.

Razpon krila letala je optimiziran za najmanjši induciran upor in največjo površino krila. Na krilu so vgrajene sončne celice, ki bodo štirim 13,5kW brezkrtačnim motorjem zagotavljale potrebno energijo. Na krilu, trupu in repu je vgrajenih kar 17.248 monokristalnih silicijevih celic, debeline 135 mikronov, ki hkrati predstavljajo tudi oplato zgornjih površin letala. Pridobljena energija se bo shranjevala v litij polimerne baterije s kapaciteto 260 Wh/kg baterije. Te skupaj tehtajo 633 kilogramov, vgrajene pa so v gondole motorjev. Električni motorji bodo preko reduktorja poganjali dvokrake propelerje (premera 4 m), ki se bodo vrteli z največ 525 vrtljaji na minuto. Celotni izkoristek energije od motorja do propelerja je kar 94 odstotkov. solar_impulse_2_img_6318.jpgLetalo bo lahko letelo na višini 8500 metrov z najvišjo hitrostjo 140 km/h. Ponoči se bodo postopoma spuščali na višino 3000 m, kjer bodo leteli z 45 km/h. Povprečno bo letalo v 24 urah preletelo 2400 km. Krilo je sestavljeno iz 140 kompozitnih reber, ki so med seboj oddaljene po pol metra. Kar 83 odstotkov konstrukcije letala pa je iz kompozitnih materialov na osnovi ogljikovih vlaken.

Psihološka priprava

Poleg letala bosta velikim obremenitvam podvržena tudi oba pilota. Prav zato veliko pozornost namenjajo psihološkim pripravam. Bertrand Piccard, ki je sicer tudi psihiater in psihoterapevt, je o pripravah na dolge in osamljene lete povedal, da se pripravlja z jogo in hipnozo: »Hipnoza je zelo uporabna. Psihično ločim glavo in telo. Telo torej spi, glava pa je budna. Oči imam odprte in preverjam inštrumente, medtem ko telo spi, kar pomeni, da se v hipu lahko posvetim samo letenju.« Tudi André Borschberg posveča veliko pozornost psihološki pripravljenosti. »Najprej sem se naučil tako imenovano polifazično spanje. V štirih dneh sem spal dve uri. V intervalih šestkrat po dvajset minut. Sproščam se z solar_impulse_2_img_6322.jpgjogo in meditacijo. Razvil sem tudi dihalne tehnike, da se umirim, pridobim moč in se samo hipnotiziram. To mi pomaga, da se spočijem, ne da bi spal. Kar precej časa sva te načine preučevala v simulatorju letenja. Bertrand 72 ur lanskega decembra, jaz pa pred dvema letoma. Gre predvsem za to, da se spoznaš, da prepoznaš utrujenost in veš kako se odzvati v okoliščinah.« Med testiranji v simulatorju so pozorno spremljali vse njune življenjske funkcije. Nad njunim stanjem med letenjem bo bdel tudi virtualni pilot, ki bo nadziral početje letala in zbudil oziroma opozoril pilota, če bo let izven dovoljenih parametrov. Pilot bo imel na voljo večnamenski sedež, ki mu bo omogočal fizično razgibavanje in tudi opravljanje potreb. Piccard ga je kljub preprostosti opisal kot sedež v poslovnem razredu. V kabini bodo še padalo, kisikove jeklenke, hrana, pijača in komplet za reševanje z mini raftom. Pilota bosta vsak dan potrebovala 2 kilograma hrane, 2,5 litra vode in liter energijskih pijač.

Pot s ciljem

Pot bodo začeli na Bližnjem vzhodu prihodnjo pomlad. Vodila jih bo preko Indije, Burme, Kitajske, Pacifika, ZDA, Atlantika in solar_impulse_2_img_6282.jpgJužne Evrope oziroma Severne Afrike nazaj na izhodišče. Trajala bo tri mesece, od tega bo 20 dni letenja. Piccard in Borschberg se bosta menjavala po vsakem letu. Postanki bodo namenjeni popravilom letala in ozaveščanju ljudi o pomembnosti obnovljive energije za prihodnost človeštva. »Med ljudmi in politiki bomo promovirali uporabo obnovljive energije in novih tehnologij. Industrija, ki nas podpira, pa bo to tehnologijo dala na trg, da jo bodo ljudje lahko uporabljali. To pomeni, da bodo ustvarili nova delovna mesta in ustvarjali dobiček. Porabo svetovnega prebivalstva bi lahko prepolovili, če bi obnovljivo energijo uporabljali povsod,« je ob srečanju pripovedoval Piccard. Podporna ekipa petnajstih inženirjev bo skrbela za brezhibnost letala in načrtovala pot. Pomembni bosta predvsem navigacijska priprava in natančna facebook.jpg meteorološka napoved. Letalo namreč ni konstruirano za letenje v slabih vremenskih razmerah. Vzletanje in pristajanje je načrtovano za zgodnja jutra in večere, ko se vetrovi umirijo, hkrati pa je v okolici letališč najmanj prometa. Zaradi velikega razpona krila in minimalnega pristajalnega podvozja bodo ob vzletu in pristanku tehniki letalo spremljali z električnimi kolesi in preprečili udarec konca krila ob tla.

Testiranje letala se bo začelo v maju v Švici. »Vse nas najbolj motivira to, da se bo s tem projektom znižala poraba energije na čim več področjih in se tako zmanjšal negativni vpliv na okolje. V vozilih, hišah, razsvetljavi, beli tehniki … Naš cilj je, da dokažemo, da se da doseči neverjetno s čisto energijo. Dovolimo si razmišljati drugače. To je naša rešitev,« je prepričan Bertrand Piccard.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

Fotogalerija FB

VIdeo posnetki na FB

 

 

Nazadnje urejano na Torek, 03 Marec 2015 00:43

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31