Natisni to stran

Potniški terminal obogatili s stalno interaktivno letalsko razstavo

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
07 Nov 14
Napisal Prebrano 1967 krat
Objavljeno v Novice
Potniški terminal na Letališču Ljubljana je od danes naprej obogaten z novo vsebino. V prostorih nekdanje bančne poslovalnice je potnikom, obiskovalcem in ljubiteljem letalstva omogočen vpogled v vznemirljiv svet letenja z mini stalno letalsko razstavo, ki jo je pripravil klub Aquila Air Adventures. Vstop v razstavni prostor je brezplačen, postavitev pa bo za obiskovalce odprta vse dni v letu.

aquila_img6666.jpgRazstava s fotografijami in predmeti prikazuje čaroben svet letalstva in dejavnost kluba Aquila Air Adventures. Med zanimivejšimi eksponati je model kokpita letala Airbus A320, zvezdasti motor starinskega letala Gavron, prerez letalskega motorja, opremi za vojaškega in civilnega pilota, instrumenti in instrumentalne table, risbe in fotografije. Pričakuje se, da bo največ pozornosti požel simulator letenja v modelu letala Soko Galeb g2, kjer se bo mogoče vživeti v svet, kot ga doživljajo piloti. Da bo vzdušje pristnejše bo poskrbela zvočna povezava s kontrolo letenja v realnem času. Najmlajšim bo na voljo tudi otroški kotiček.

Ogled razstavnega prostora je brezplačen, plačljiva bo le uporaba simulatorja. Prostor bo odprt vse dni v letu.

facebook.jpg »Interaktivna razstavna vsebina bogati ponudbo in podobo ljubljanskega letališča. Prepričani smo, da bo vzbujala zanimanje tako med naključnimi potniki in obiskovalci ter zaposlenimi letališča kot med navdušenci in poznavalci letalstva. Postavitelji razstave ne skrivajo želje, da bi ta razstavni prostor v prihodnosti razvili v letalski muzej, ki bi primerno predstavljal dosežke slovenskega letalstva in dostojno ohranjal ta pomemben del slovenske zgodovine.« so sporočili iz Aerodroma Ljubljana.

aquila_img6665.jpgLetalstvo je v zgodovini človeštva vedno predstavljajo pomembno gonilo razvoja. Brata Wright sta leta 1903 z letalom Flyer kot prva človeka na svetu uspela z letalno napravo, ki je bila težja od zraka, poleteti v nebo. Samo šest let kasneje, leta 1909, sta v goriških Rojcah brata Rusjan z letalom EDA 1 tudi sama ponovila uspeh bratov Wright. Ta dogodek je Slovence postavil v sam vrh tehnološko razvitih narodov. Jugoslavija in s tem tudi Slovenija je bila dolga leta v vrhu razvoja in konstrukcij letal, pot tja pa sta jim utrla prav brata Rusjan.

Del slovenske letalske zgodovine je v avli letališkega potniškega terminala na Brniku že ujet z zbirko štirih starodobnih letal – jadralnega letala Vrabec (konstruktor Ivo Šoštarič, obnova Igor Bitenc in Ivan Mavec), jadralnega letala Jastreb 54 (konstruktor Ivo Šoštarič, obnova Igor Bitenc in Ivan Mavec), replike »Normalnega letalnega aparata (konstruktor Otto Lilienthal, replika Igor Bitenc in Ivan Mavec) in replike Ede 5 (konstruktor Edvard Rusjan, replika Albin Novak).

O Aeroklubu Aquila Air Adventures:

Z namenom ohranjanja in razvijanja letalske kulturne dediščine je bil leta 2012 ustanovljen aeroklub Aquila, katerega končni cilj je ustanovitev letalskega muzeja, ki bi ohranjal ponosa vreden del slovenske zgodovine. Ustanovitelj in idejni vodja kluba je Primož Jovanovič‡, letalski zanesenjak, ljubitelj in profesionalni pilot. V Aquili sledijo ciljem in viziji bratov Rusjan. Kupili so dve letali Soko Galeb g2 in eno od njih obnovili. Aktivno sodelujejo tudi pri razvoju letala Flamingo, katere testni leti se bližajo h koncu.

 

Foto: Miro Majcen
Nazadnje urejano na Petek, 07 November 2014 14:34