Natisni to stran

Vsaka poteza spremeni potek »igre«

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Nov 14
Napisal Prebrano 2420 krat
Objavljeno v Novice

kzps_img_0605.jpgSedeti pred računalniškim zaslonom in z miško klikati po njem je v vsakdanji službi rutinsko opravilo. Piktogrami na zaslonih kontrolorjev zračnega prometa, ki se nemo premikajo po zaslonih pa v sebi skrivajo desetine in stotine življenj s katerimi upravljajo kontrolorji zračnega prometa. Prav zato je kontrolor zračnega prometa en od najbolj stresnih in odgovornih poklicev.

darko_kranjc_kzps_img_0578.jpgKljub temu se je na letošnji razpis za prosta delovna mesta kontrolorja zračnega prometa, ki ga je objavila Kontrole zračnega prometa Slovenije prijavilo kar 1518 kandidatov. Letošnji razpis za delo kontrolorja zračnega prometa je bil prvi po letu 2008. Zaradi specifičnih znanj, ki jih potrebujejo je dovolj, da imajo kandidati končano srednjo šolo in so čim mlajši. Vse potrebno znanje pridobijo tekom šolanja na KZPS. Darko Kranjc, kontrolor zračnega prometa in inštruktor je povedal, da so po pregledu prijav na testiranje povabili 1276 kandidatov. Prvi krog pa jih je opravilo le 195. Na drugi del testiranj je prišlo 191 kandidatov. Od teh so bili uspešni 103, ki bodo morali opraviti še psihološke teste, ki bo vrsto kandidatov dodatno oklestil. Po uspešno opravljenih psiholoških testih bodo s kandidati opravili še en razgovor in izmed njih izbrali 12 najprimernejših. Vsi ti kandidati se bodo zaposlili za določen čas dveh let v katerem bodo morali opraviti teoretično in praktično šolanje. Teoretično šolanje zajema 11 predmetov in traja pol leta. Kandidati se med drugimi naučijo osnove aerodinamike, frazeologije in na koncu opravljajo izpit. Teoriji sledi delo na simulatorju, kateri je identičen po načinu dela in postopkih »živemu« sistemu. Zasnovo zelo prilagodljivega delovnega mesta so v KZPS razvili sami.  Kandidati bodo na njem opravili  različno število ur dela v treh mesecih odvisno od dovoljenja za katero se šolajo. Po uspešno opravljenem delu na simulatorju kandidate čaka delo v realnem okolju. »On the job facebook.jpg training«, kakor ga tudi imenujejo kandidati opravljajo pod budnim očesom inštruktorja, ki lahko v vsakem trenutku prevzame delo in prav zato varnost letalskega prometa nikoli ni ogrožena. Kandidati opravljajo določeno število ur na različnih pozicijah in s tem pridobivajo znanje in samozaupanje. Na koncu kandidate čake še izpit pred državno komisijo. Z uspešno opravljenim izpitom je izpolnjen pogoj za podpis pogodbe o delu, v nasprotnem primeru se pogodba za določeni čas  prekine. Zaradi zahtevnosti dela imajo kontrolorji beneficiran staž in sicer za vsako leto dobijo tri mesece dodatka.

borut_kontrolor_5371_foto_gk.jpgSimulator

»Adria, Two, Seven, Six«, je bilo slišati iz zvočnika pod velikim zaslonom. Inštruktorica Barbara Pfeifer Matjašec iz KZPS mi je hitro razložila, da letalo slovenskega nacionalnega prevoznika leti proti mojemu sektorju. »Adria, Two, Seven, Six, Ljubljana radar, identified«, sem mu sporočil nazaj in s tem dal pilotu vedeti, da sem njegovo letalo zaznal in, da ga spremljam. Z miško sem spremenil njegov status in piktogram se je iz zelenega spremenil v belega. Hkrati je v moj sektor letelo še ducat letal, ki so se mi javljala. Nekateri so bili na isti višini in bi lahko prišlo do trka v zraku, zato sva jih morala varno in hitro ločiti po višini ali smeri. Petnajst minut dela na simulatorju je minilo hitro in moja koncentracija je bila skoraj popolna. Brez pomoči inštruktorice vaje nikakor nebi opravil uspešno. Za prvikrat v koži kontrolorja zračnega prometa pa sem delo opravil zadovoljivo. Foto zgoraj: Gorazd Kavčič

kzps_img_0621.jpgKontrolorji zračnega prometa

Zadovoljivo pa je beseda, ki je pravi kontrolorji zračnega prometa na poznajo. Od njihovega dela so odvisna življenja. Barbara Pfeifer Matjašec je povedala, da je njihov najpomembnejši cilj varnost prometa. Kontrolorji delajo vse ure dneva in vse dni v tednu v vsakem vremenu. V KZPS je zaposlenih 107 kontrolorjev, ki delajo v 13 izmenah. Izmene trajajo po osem ur. Kontrolorjem pa po dveh urah dela z radarjem pripada  počitek.  Območna kontrola se prilagaja letalskemu prometu tudi z številom kontrolorjev tako da se na vrhuncu sezone v enem dnevu zvrsti tudi do 27 kontrolorjev. V najprometnejšem dnevu, 26. julija 2014 so zabeležili prelete 1353 letal. Izven sezone jih zabeležijo nekaj več kot 500 na dan. Kontrolor v svojem sektorju lahko spremlja 14 do 15 letal hkrati. V primeru povečanja prometa odprejo nov sektor. Darko Kranjc je njihovo delo opisal kot partijo šaha, kjer vsaka poteza spremeni potek dogodkov in prav zato njihovo delo nikdar ni monotono. Za podaljšanje dovoljenja morajo vsako leto na zdravniški pregled in opraviti šolanje na simulatorju, kjer preverjajo in vadijo postopke v sili in delo ob nadpovprečno povečanem prometu.

kzps_img_0592.jpgNadpovprečna obremenitev in plača

Privlačnost poklica je tudi osebni dohodek. Zaposleni v KZPS v povprečju na mesec zaslužijo 5752 evrov bruto, kar jih v Sloveniji uvršča na šesto najbolje plačano delovno mesto v Sloveniji. KZPS sicer zaposluje 217 ljudi, ustanovljena pa je bila leta 2004. V obdobju 2004-2013 so zabeležili 2.276.145 letalskih operacij.

Fotografije: Borut Podgoršek

Fotogalerija FB

Video FB

 

 

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 10 November 2014 21:16