Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalski sedeži

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
27 Avg 15
Napisal Prebrano 2111 krat
Objavljeno v Novice

»Spoštovani potniki, dobrodošli na letalu Adrie Airways. Pripnite si varnostne pasove in ostanite pripeti, dokler sveti znak Privežite se. Priporočljivo je, da zaradi lastne varnosti ostanete pripeti med celotnim letom.«

Letalski sedeži omogočajo potnikom udobna potovanja, namenjeni pa so tudi zagotavljanju varnosti med poletom. V zadnjih desetletjih vgrajujejo na nekatere sedeže različne multimedijske sisteme, namenjene zabavi potnikov predvsem med dolgimi medcelinskimi poleti.

Sedeži so pritrjeni na vodila za sedeže, ki potekajo vzdolž letala in omogočajo hitro premikanje sklopov sedežev naprej ali nazaj. Letalske družbe lahko na ta način dokaj hitro in preprosto spremenijo sedežno konfiguracijo in s tem število sedežev na letalu. Praviloma je razmik med sedeži v ekonomskem razredu med 76 in 81 cm, v prvem razredu celo 240 cm. Standardna konfiguracija letala Airbus A320 je 150, največja pa celo 180 sedežev. Ozkotrupna letala imajo različne konfiguracije postavitve sedežev, in sicer so lahko v vrsti od 1+1, 1+2, 2+2, 3+2 do 3+3, na širokotrupnih letalih Boeing B747, B777 ter Airbusih A340 in A380 pa 3+3+3, 2+5+2 ali 3+4+3. Širši sedeži ponujajo več udobja od ožjih in so med potniki tudi bolj zaželeni. Standardne širine sedežev so med 43 in 46 cm. Širina sedežev je seveda pogojena s širino notranjega dela trupa letala in s številom prehodov med sedeži. Pri ozkotrupnih letalih je en prehod, pri širokotrupnih dva; širina prehoda pa mora omogočati nemoten prehod s catering vozičkom.

Med potniki so najbolj zaželeni sedeži pri zasilnih izhodih, ki nudijo več prostora za noge, ter sedeži v prvi vrsti in pri oknih; slednji omogočajo lep razgled na pokrajino pod letalom. Pri tistih letalskih družbah, ki pozicije sedežev tržijo, so ti običajno najhitreje razprodani. Slabše gredo v promet sedeži v zadnji vrsti letala, saj se na njih včasih ne da spreminjati naklona naslonjala. V primeru konfiguracij 3+3, 2+5+2 ali 3+4+3 pa so sredinski sedeži med potniki najmanj zaželeni. Ti sedeži so sicer enako široki kot sosednji, a imajo potniki na obeh straneh sopotnika, kar je lahko moteče in manj udobno, predvsem takrat, ko želi 'sredinski' potnik zapustiti sedež.

sedezi IMG 7978Letalski sedeži so zelo lahki, kompaktni in ognjevarni. V primeru trka prenesejo obremenitve do 16 g (težni pospešek), kar ob nesreči zelo poveča možnost preživetja potnikov. Ogrodje sedežev je aluminijasto, noge pa so oblikovane tako, da se v primeru trka ukrivijo in prevzamejo energijo, ki se ob tem sprosti. Najpomembnejše pa je, da ostanejo vpeti na vodila za sedeže in tako zaščitijo potnika. Sedalni del in naslon sta izdelana iz poliuretanske pene, ki je oblečena v negorljivo tkanino. Zgornji del sedežev je usnjen ali pa iz blaga. Polnilo v novejših sedežih je iz sodobnejših materialov in negorljivo. Usnjeni sedeži so dražji, tudi bolj trpežni in delujejo bolj prestižno. Zelo pogosto so v modrih ali sivih odtenkih, ki ljudi pomirjajo. Cene sedežev se gibljejo od tisoč evrov v ekonomskem razredu do več deset tisoč evrov v prvem razredu. Slednji sedeži imajo poljubno nastavljive položaje naslonjal, ki omogočajo potnikom, da sicer že udoben sedež spremenijo v ravno posteljo. Na letalih A380 lahko najbolj petični potniki zakupijo suito, v kateri sta zakonska postelja in celo tuš kabina.

Na hrbtni strani sedežev so vgrajene tudi priročne mizice in žepi, kjer najdejo potniki navodila za postopke v sili (safety card), in literaturo, ki jim jo ponujajo letalski prevozniki. V primeru Adrie Airways sta to In-Flight Magazine, in ponudba za vas iz SkyShopa.

sedezi IMG 8633

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 27 Avgust 2015 22:22

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31