Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ivo Boscarol: »Za razvoj 19 sedežnega letala je predvidenih 150 milijonov evrov.«

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
08 Nov 16
Napisal Prebrano 2272 krat
Objavljeno v Novice

V Ajdovskem Pipistrelu sta direktor in ustanovitelj Pipistrela Ivo Boscarol in generalni direktor Sino GA Group Co. Guo Ying Wu predstavila Sporazum o dolgoročnem sodelovanju na področju UL in splošnega letalstva.

Ogled Pipistrelove tovarne
  Ogled Pipistrelove tovarne

Predstavitve so se udeležili tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Dr. Miro Cerar, podžupan Občine Ajdovščine Alojzij Klemenčič, direktor Agencije za Civilno letalstvo Rok Marolt, generalni Direktor Direktorata za Gospodarsko in Javno Diplomacijo Dr. Robert Kokalj, ambasador Ljudske Republike Kitajske v Sloveniji G. Ye Hao in drugi gostje.

Zahvaljujoč kitajski in Slovenski Agenciji za civilno letalstvo, gospodarski diplomaciji, ter res požrtvovalnemu delu zaposlenih v zunanjem ministrstvu in vseh drugih državnih ustanovah povezanih s to problematiko, sta bila s Kitajsko podpisana dva dvostranska sporazuma. Direktor Agencije za Civilno letalstvo Rok Marolt je ob tem povedal: »Aprila letos je prišlo do podpisa tehničnega sporazuma o potrjevanju in ustreznosti letalskih proizvodov med Upravo za civilno letalstvo RK in Javno agencijo za civilno letalstvo RS. Sporazum skrajšuje postopke medsebojnega priznavanja tipskih certifikatov oziroma A-testov UL letalnih naprav in s tem omogoča hitrejše postopke pri uvozu oziroma izvozu posameznih letalnikov iz Kitajske v Slovenijo ob enem pa odpira možnosti širšega sodelovanja med slovenskimi in kitajskimi podjetji.« Slovenija je tako edina država v EU ki ima tovrsten sporazum s Kitajsko. Rezultat tega in pa trdega dela Pipistrelovega Oddelka za certificiranje je, da imajo štiri Pipistrelova letala na Kitajskem veljavni certifikat. Noben drug evropski ali ameriški proizvajalec malih letal se ne more pohvaliti s takšnim uspehom.

 

Ivo Boscarol v pogovoru z ministrom Gašperšičom
  Ivo Boscarol v pogovoru z ministrom Gašperšičom

V tem trenutku v Sloveniji Pipistrel izdela 150 letal letno. V decembru načrtujejo odpreti še en, novozgrajen moderni proizvodni objekt v Italiji s kapaciteto 200 letalo na leto - pa vendar oboje ne bo niti približno dovolj za tako velik potencial, kot ga ima kitajsko tržišče je povedal Ivo Boscarol in dodal: »Prišli smo do ene stopnje, ko sami ne moremo več izpolniti naših potencialov in želja. Potrebujemo partnerja, ki ima trg. Kitajska bo v naslednjih desetih letih potrebovala 10.000 letal. Zato je bila moja odločitev, da se povežem z Sino GA Group logična.« Glavni del sporazuma zajema postavitev tovarn in proizvodnje letal na Kitajskem ter razvoj 19 sedežnega letala. Ocenjena vrednost projekta je 350 milijonov evrov. Sino GA Group pa bo investiral še 150 milijonov evrov v infrastrukturo. Na kitajskem bodo proizvajali Alpha Electro in Panthera Hybrid.

Ivo Boscarol
  Ivo Boscarol

Generalni direktor Sino GA Group Co. Guo Ying Wu je povedal, da je strateško sodelovanje Pipistrela in z njim Iva Boscarola dokaz njegovega poguma, modrosti ter vizije in dodal: »Tržni potencial na Kitajskem je zelo velik. Še posebej na področju splošnega letalstva. Pipistrel je sposoben izdelovati in razvijati vrhunske produkte. Hkrati so predani delu, ki ga opravljajo. To so stvari, ki jih najbolj cenimo. V mestu Taizhou bomo zgradili prvo tovarno. V tej tovarni bomo izdelovali Pipistrelova letala.«

Do sodelovanje na področju proizvodnje in prodaje letal je prišlo predvsem zaradi odlične poslovne prakse in odličnega znanja, ki ga združuje podjetje Pipistrel ter zaradi prepoznave tega znanja, vizije, te volje in predanosti s strani kitajskega Sino GA Group je povedal predsednik Vlade dr. Miro Cerar in dodal: »Ta posel bo prinesel nove zaposlitve in razvojne možnosti v Sloveniji. Hkrati pa ta posel dokazuje, da Slovenci znamo in zmoremo. Kot predsednik Vlade se skupaj z Vlado zavzemam za odprto Slovenijo za takšno, ki je zanimiva za tuje investitorje in strateške partnerje. Za Slovenijo, ki spodbuja prodor naših podjetnikov v svet. Pomembno je, da se politika ne vmešava v gospodarstvo ampak mu ustvarja možnosti za razvoj.«

Ogled tovarne
  Ogled tovarne

Razen na Kitajsko Pipistrel trenutno izvaža v 95 različnih držav po vsem svetu. Izdelanih je bilo že več kot 1500 letal. Za razvoj 19 sedežnega letala je predvidenih 150 milijonov evrov. Poletel naj bi v 10-12 letih je napovedal Boscarol, ki za potrebe tega projekta v Ajdovščini išče 2000m2 velike prostore, kjer bodo razvijali nove produkte. Zaposlili bodo 50 novih razvojnikov in tudi inštruktorje, ki bodo usposabljali Kitajce. V Ajdovščino bo sporazum s Kitajci prinesel še 70 novih delavnih mest v proizvodnji letal.

Visoki gostje
  Visoki gostje

Boscarol je poudaril, da Sino GA Group ni investitor s pridobitno izhodno strategijo in dodal: » Sodelovanje je zasnovano kot dolgoročno partnerstvo. V takšnem partnerstvu kot tudi v letalstvu na splošno je zaupanje najbolj pomembno. In jaz zaupam v svoje partnerje; sicer danes ne bi bil tukaj z njimi. Da bi dosegli večjo poslovno povezavo med obema partnerjema in krepitev medsebojnih prizadevanj, smo se dogovorili za izmenjavo dela kapitalskih deležev in deljeno lastništvo. To nas bo trdneje povezalo, okrepilo in nam zagotovilo še globlje medsebojno zaupanje.« Sino GA Group bo postal 5% solastnik Pipistrela. V zameno bo Pipistrel postal 10% solastnik Sino GA Groupa. Vrednost Pipistrela je ocenjena na 200mio evrov.

Nazadnje urejano na Petek, 11 November 2016 22:34

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Toni Petek, 11 November 2016 22:36 objavil Toni

    Odlična novica, le tako naprej gospod Boscarol

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31