Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Fraport bo v letalsko akademijo na Brniku vložil 3,9 mio evrov

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
24 Nov 16
Napisal Prebrano 7382 krat
Objavljeno v Novice

Predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta bo na območju letališča stekla gradnja novega gasilskega izobraževalnega centra.

Na vadbenem poligonu bo maketa letala A320
  Na vadbenem poligonu bo maketa letala A320

Na vadbenem poligonu z maketo letala A320 in maketo helikopterja bodo potekala realistična praktična usposabljanja, v okviru katerih bodo letališki gasilci lahko pridobili potrebna znanja za ravnanje v primeru požara na in v letalu ter zdrsa letala z vzletno-pristajalne steze. Investicija v novi objekt, ki bo svojemu namenu predan leta 2018, je ocenjena na 3,9 milijona evrov.

Na ljubljanskem letališču je bila ustanovljena Fraportova letalska akademija, ki bo zaposlenim znotraj skupine Fraport ter ostalim zainteresiranim posameznikom in podjetjem z vsega sveta skupaj s Fraportovim gasilskim izobraževalnim centrom (FTC), Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje Republike Slovenije in Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru ponujala širok nabor znanj s področja zaščite, reševanja in ukrepanja v izrednih razmerah.

Agencija za civilno letalstvo RS je Aerodromu Ljubljana ponovno podaljšala dovoljenje za delo na področju izobraževanja s področja zemeljske oskrbe letalnikov, potnikov in stvari ter požarne varnosti. Vsa usposabljanja, ki so podrobno predstavljena na novi spletni strani Fraportove letalske akademije, temeljijo na standardih in priporočilih Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO), Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) in Ameriškega nacionalnega združenja za požarno varnost (NFPA), katerega član je od oktobra dalje tudi Aerodrom Ljubljana.

Usposabljali bodo po mednarodnih standardih
  Usposabljali bodo po mednarodnih standardih

Akademija bo skupaj z visokokvalificiranimi partnerji udeležencem iz celotne skupine Fraport in drugih svetovnih letališč ponujala širok nabor znanj. Izobraževanja bo izvajala skupaj z Izobraževalnim centrom za zaščito in reševanje Republike Slovenije, Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru in Fraportovim gasilskim izobraževalnim centrom (FTC). Osnovna in nadaljnja usposabljanja za letališke gasilce se bodo izvajala v izobraževalnih centrih na ljubljanskem in frankfurtskem letališču. Vodili jih bodo strokovno usposobljeni inštruktorji Aerodroma Ljubljana in drugih letališč iz skupine Fraport. Za potrebe akademije se v okviru programa za inštruktorje v Fraportovem gasilskem izobraževalnem centru trenutno dodatno izobražuje še nekaj gasilcev Aerodroma Ljubljana. Za ostala zahtevna gasilska usposabljanja (gašenje notranjih požarov, posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi) bodo poskrbeli na gasilski šoli na Igu, ki sodi pod okrilje Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje RS.

Dodatna teoretična znanja s področja kriznega upravljanja v letalstvu bo akademija udeležencem ponujala v sodelovanju s Fakulteto za organizacijske vede v Kranju, ustanovno članico Univerze v Mariboru. Aerodrom Ljubljana in Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru bosta sodelovala pri pripravi novih študijskih programov s področja kriznega upravljanja ter pri izobraževanjih udeležencev tečajev Fraportove letalske akademije in študentov Fakultete za organizacijske vede iz Kranja. Vzajemno sodelovanje je predvideno na različnih področjih kot so vključevanje študentov v praktično usposabljanje, vključevanje gostujočih strokovnjakov Fraportove letalske akademije v pedagoški proces fakultete, vzajemnem sodelovanju na projektih in raziskavah ter pri ostalih aktivnostih.

Vir: Aerodrom Ljubljana

Nazadnje urejano na Sreda, 23 November 2016 20:31

Koledar objav

« Julij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31