Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
04 Dec 16
Napisal Prebrano 1672 krat
Objavljeno v Novice

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti in generalna direktorica direktorata za podjetništvo, konkurenčnost in tehnologijo dr. Sabina Koleša sta se udeležila Ministrskega zasedanja Evropske vesoljske agencije, ki je v četrtek, 1. decembra 2016, potekalo v Lucernu v Švici. Svet Evropske vesoljske agencije je na zasedanju potrdil status Slovenije kot pridružene članice Agencije.

Predstavniki držav članic
  Predstavniki držav članic

Slovenija je s potrditvijo statusa pridružene članice še korak bližje polnopravnemu članstvu v Evropski vesoljski agenciji (ESA). Državni sekretar Cantarutti je poudaril pomen novega statusa Slovenije v tej prestižni agenciji, kjer bo Slovenija imela dostop do vseh programov - kot nosilka izbranih opcijskih programov ter podizvajalka ostalih programov. Napovedal je sodelovanje Slovenije v treh opcijskih programih in sicer: Splošni tehnološki program, Opazovanje Zemlje ter znanstveni program Prodex. S sklenitvijo sporazuma se bo okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije ne le na evropski ravni temveč na globalni ravni.

Slovenija je pridružena članica ESA
  Slovenija je pridružena članica ESA

Sporazum o pridruženem članstvu bo prinesel gospodarstvu veliko prednosti, med katerimi so ključni razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo, dodatna diverzifikacija prodajnih portfeljev slovenskih podjetij na področju vesoljske tehnologije in z njo povezanih tehnoloških področij, nova delovna mesta na globalno konkurenčnih področjih slovenskega gospodarstva, povečanje raziskovalno-razvojnih projektov, povečanje uspešnosti slovenskih podjetij na trgu zaradi reference, ki jo predstavlja sodelovanje v ESA, uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo, ali pa bi bila njihova uvedba veliko počasnejša, rast gospodarstva skozi širitev na nov trg preko referenc zbranih na področju vesoljskih tehnologij, povečevanje in spodbujanje inovativnosti.

Za podjetja, ki sodelujejo na projektih v okviru ESA, sodelovanje predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih, saj sodelovanje na tako zahtevni ravni kakor jo predstavlja ESA izkazuje kvaliteto produktov podjetij in sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških problemov.

Dosedanje sodelovanje Slovenije v ESA v okviru PECS in napredek, ki je bil dosežen v zadnjem letu, se je odražal tudi na Ministrskem zasedanju Sveta Agencije, saj so vse države članice z velikim navdušenjem in soglasno sprejele Slovenijo v ta elitni klub.

Nazadnje urejano na Petek, 02 December 2016 12:42

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31