Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pametna ročna ura za večjo varnost letenja

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
13 Avg 15
Napisal Prebrano 2219 krat
Objavljeno v Novice

V Ljubljani je junija potekala Konferenca vojaških letalskih preiskovalnih organov Air Forces Flight Safety Committee Europa – AFFSC(E) 2015. Glavna tema konference je bila utrujenost letalskega osebja in materiala.

Na podlagi 28 nacionalnih predstavitev je bilo očitno, da je utrujenost neletečega in letečega letalskega osebja eden izmed glavnih vzrokov za povečanje števila letalskih incidentov ter nesreč. Utrujenost osebja je težava, s katero se je treba ukvarjati celovito.

Z izdelovanjem prototipa ure so začeli leta 2014
  Z izdelovanjem prototipa ure so začeli leta 2014

Tega se zavedajo tudi v mladem slovenskem start up podjetju MedicoApps d.o.o. iz Celja, kjer so moči združili strokovnjaki iz področja medicine, psihologije, oblikovalci ter inženirji na področju programske in strojne opreme. Le s tako široko ekipo strokovnjakov bodo dosegli visoko kakovosten produkt, ki bo v naslednji fazi zanimiv, ne samo za pilote, temveč tudi za vso ostalo populacijo.

Uro so oblikovali v studiu Miklavc
  Uro so oblikovali v studiu Miklavc

Velik »softwarski« in »hardwarski« napredek na področju informacijske tehnologije sta letenje napravila dostopno bistveno širši množici ljudi. S pomočjo sodobnih informacijskih sistemov so nadzor sistemov na letalu, navigacija, pa tudi samo letenje, postali uporabniku precej bolj prijazni. Kljub omenjenemu napredku pa v sodobnem kokpitu še vedno ne najdemo niti enega instrumenta, ki bi nadziral psihofizično stanje pilota. Vsi piloti (tako športni kot poklicni) morajo opravljati redne zdravniške preglede, in kar privzema se, da zaradi opravljenega zdravniškega pregleda med letom posebnih zdravstvenih težav ne bi smeli imeti. Pa vendar ni tako, opozarja kardiolog, ki pomaga pri razvoju pametne ure FlySentinel.

Piloti so med letom izpostavljeni številnim okoljskim dejavnikom, ki lahko zmanjšujejo njihovo sposobnost kvalitetnega in zlasti varnega letenja. Med najnevarnejše dejavnike okolja prištevamo pomanjkanje kisika na višini, zastrupitev z ogljikovim monoksidom in neustrezno temperaturo v kokpitu in s tem povezano dehidracijo. Ključna težava vseh treh omenjenih dejavnikov je, da pomembno vplivajo na pilotove kvantitativne in kvalitativne sposobnosti že veliko prej, kot pa sam pilot ugotovi, da ima težave. Takrat pa je nemalokrat že prepozno. Hudo in/ali dolgotrajno pomanjkanje kisika ob letu na velikih višinah lahko v končni fazi privede do izgube zavesti (in s tem do strmoglavljenja letala). Še bolj to velja za ogljikov monoksid, ki ga zaradi njegovih fizikalno-kemijskih lastnosti ne zaznamo, in ravno tako lahko, če je v zadostnih količinah, hitro privede do motenj ali izgube zavesti. Dehidracija predstavlja pogosto podcenjevan problem v aviaciji in pomembno je, da jo v čim večji meri skušamo preprečiti – nadomeščanje tekočin, ko enkrat dehidracija nastopi, je namreč bistveno težje, kot preprečevanje dehidracije z zadostnim uživanjem tekočin. Med dejavnike okolja, ki nekoliko manj »usodno« vplivajo na pilote in na katere smo ravno tako premalo pozorni, sta še hrup in osvetlitev. V prehrupnem in mračnem okolju utrujenost pilota nastopi prej kot pa v tihem, dobro osvetljenem kokpitu z ustrezno temperaturo.

Ura se lepo prilagaja roki
  Ura se lepo prilagaja roki

Primož Grajžl, ki vodi projekt, je povedal, da so pričeli z izdelovanjem prototipa ure FlySentinel leta 2014. Hkrati so testirali medicinske algoritme, ki javljajo kritična stanja pilotovega psihofizičnega stanja. Naprava bo na neinvaziven in nemoteč način merila osnovne vitalne funkcije na pilotovem telesu (telesno temperaturo, krvni tlak, vsebnost kisika v krvi …). Merila pa bo tudi parametre v kokpitu, kot so CO, vlažnost, hrup ... Posameznik si bo na začetku lèta nastavil svoje osebne nastavitve na uri, ki bodo vsebovala telesne parametre in parametre letala, s katerim bo letel. Na osnovi tega bodo potem z uporabo zajetih parametrov na telesu in okolju algoritmi opozarjali pilota na potencialne nevarnosti. Ura bo opozorila pilota na njegove težave z zvočnim in svetlobnim signalom. V določenih primerih pa bo moral pilot s pritiskom na tipko odgovoriti na yes/no vprašanja. Ura, ki jo je zasnovala priznana slovenska oblikovalska agencija Studio Miklavc, bo šest-kotne oblike in bo imela gibljiv zaslon. Za upravljanje so namesto razširjenih zaslonov na dotik za ta namen bolj ustrezni taktilni gumbi, ker jih lahko upravljamo tudi brez pogleda na aparat ali med sunkovitejšim gibanjem, je povedal Jure Miklavc, vodja studia in dodal: »Uporabniški vmesnik mora biti dobro berljiv v vseh razmerah in mora imeti jasno ter preprosto strukturo s kar najmanj elementi.« Uporabnik bo uro nosil na roki. V njenem pasivnem načinu dela bo uporabna kot pametna ura. V aktivnem načinu dela - med zajemanjem vitalnih telesnih podatkov - pa bo nadzorovala psihofizično stanje pilota.

Letalska psihologinja dr. Maja Meško je povedala, da človek v povprečju potrebuje osem ur spanja na noč, da ohrani dnevno budnost. Že za dve uri krajši spanec negativno vpliva na zbranost in učinkovitost. Poleg motenj spanja na utrujenost vplivajo še na primer motnje biološkega ritma in izmensko delo. Utrujenost predstavlja razširjeno težavo tudi v letalstvu. Razumevanje njenih posledic je bistvenega pomena za letalsko medicino, pomembno pa je tudi, da se letalsko osebje zaveda fizioloških omejitev človeškega telesa, tako da spoštuje svoje lastne zmožnosti. »Utrujenost namreč negativno vpliva na reakcijske čase, kratkoročni spomin, razpoloženje in zavedanje situacije (situation awareness) ter povzroča pojavljanje napak, kar pa lahko ogroža varnost v letalstvu. Obstajajo različne študije, ki dokazujejo slabšanje kognitivnih sposobnosti in povečanje stresa med samim letenjem«, je povedala dr. Meško in dodala, da proti utrujenosti obstajajo različni ukrepi. Kratkoročni ukrepi, ki pa niso rešitev, so pitje kave, pravega čaja, energijskih pijač in kajenje, ter dolgoročni ukrepi kot so npr. regulativni ukrepi (delovni čas …), kvaliteten spanec ter izobraževanje za namen zavedanja utrujenosti, njenih dejavnikov ter vzrokov in oblikovanje protiukrepov.

Vrhunsko oblikovana ura izdelana iz dragocenih lahkih kovin
  Vrhunsko oblikovana ura izdelana iz dragocenih lahkih kovin

V drugi fazi so mladi startupovci na projekt povabili Inštitut Jožef Štefan, kjer so skupaj z njihovimi strokovnjaki sestavili natančne specifikacije pametne ure. Letošnjega aprila pa je bil projekt dovolj zrel in pripravljen za izgradnjo prvega prototipa, je povedal Grajžl in dodal: »Pri izgradnji prototipa smo se povezali z podjetjem LXNav d.o.o. iz Celja, ki ima večletne izkušnje z izdelavo raznovrstnih naprav v letalstvu. V letu 2016 bomo izdelali prvo serijo izdelkov in pričeli s trženjem na svetovnem trgu. V ta namen smo v ZDA ustanovili podjetje, saj upamo, da bomo za tako kompleksen projekt lažje pritegniti investitorje. Projekt smo v prvi fazi sicer financirali iz lastnih sredstev.«

Pri MedicoApps si želijo, da bi piloti, in kasneje tudi ostali, prepoznali vrednost njihove pametne ure pri zagotavljanju varnosti v letalstvu in s tem preprečili nepotrebne letalske nesreče, do katerih bi lahko prišlo, če se piloti ne bi pravočasno zavedali potencialnih nevarnosti, ki jih čakajo.

 

Fotografije: MedicoApps

 

 

Nazadnje urejano na Sobota, 10 December 2016 22:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Avgust 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31