Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Evropski satelitski navigacijski sistem Galileo

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
15 Dec 16
Napisal Prebrano 2344 krat
Objavljeno v Novice

Danes je začel delovati evropski satelitski navigacijski sistem Galileo in ponujati začetne storitve javnim organom, podjetjem in državljanom.

Sistem Galileo bo nudil dodatno pomoč pri nujnih ukrepih. S storitvijo za iskanje in reševanje (SAR) bo zdaj ljudi, ki so poslali klic v sili z oddajnika, povezanega s sistemom Galileo, mogoče najti in rešiti hitreje, saj se bo čas za njihovo izsleditev skrajšal na samo 10 minut. To storitev bo pozneje treba še izboljšati, tako da bo tudi pošiljatelj klica v sili obveščen, da je bil izsleden in da je pomoč na poti.

Poleg tega bo državljanom nudil brezplačno storitev za določanje položaja, navigacijo in časovno načrtovanje. Storitev se bo lahko uporabljala v naborih čipov, ki jih podpira Galileo in ki so vgrajeni v pametne telefone ali avtomobilske navigacijske sisteme. Številni takšni pametni telefoni so že na trgu od jeseni 2016 in lahko zdaj uporabljajo signale za natančnejše določanje položaja. Galileo bo do leta 2018 tudi v vsakem novem modelu vozil, ki se bodo prodajala v Evropi, in bo različnim napravam zagotavljal okrepljene navigacijske storitve, poleg tega pa bo omogočal delovanje sistema odzivanja pri nesrečah eCall. Še posebej bo izboljšana natančnost določanja položaja, ki jo nudi sistem Galileo, koristila ljudem, ki navigacijo uporabljajo v mestih, kjer satelitske signale pogosto blokirajo visoke stavbe.

Konstelacijo sistema Galileo zdaj sestavlja 18 satelitov
  Konstelacijo sistema Galileo zdaj sestavlja 18 satelitov

Sistem Galileo bo med drugim omogočil boljšo časovno sinhronizacijo kritične infrastrukture. S svojimi izredno natančnimi urami bo omogočil stabilnejšo časovno sinhronizacijo bančnih poslov in finančnih transakcij, telekomunikacij ter omrežij za oskrbo z energijo, kot so pametna omrežja.

Ne nazadnje bo javnim organom zagotavljal varne storitve. Prek regulirane javne storitve bodo sistem Galileo uporabljali tudi javni organi, kot so službe za civilno zaščito, službe za humanitarno pomoč, cariniki in policija. Ponujal bo zelo zanesljivo in v celoti šifrirano storitev za vladne uporabnike v času nacionalnih izrednih razmer ali kriz, kot so teroristični napadi, da zagotovi kontinuiteto storitev.

Signali sistema Galileo bodo zelo natančni, vendar v začetni fazi ne bodo na voljo ves čas in se bodo uporabljali v kombinaciji z drugimi satelitskimi navigacijskimi sistemi, kot je GPS. Konstelacijo sistema Galileo zdaj sestavlja 18 satelitov, ki so že v orbiti. V prihodnjih letih bodo izstreljeni novi sateliti, ki bodo postopoma izboljšali njegovo razpoložljivost po vsem svetu. Pričakuje se, da bo konstelacija dokončana do leta 2020, ko bo Galileo s 30 sateliti dosegel polno operativno zmogljivost.

Kaj je Galileo?

Podobno kot ameriški GPS je Galileo globalni satelitski navigacijski sistem Evropske unije (GNSS), ki zagotavlja radijske signale za namene določanja položaja, navigacije in časa. Ko bo sistem dokončan, bo Galileo ponujal pet storitev: odprto storitev, regulirano javno storitev, komercialno storitev, storitev iskanja in reševanja ter bo prispeval k storitvi nadzora celovitosti delovanja.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 15 December 2016 12:58

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31