Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izjemno naporno, zahtevno in izjemno uspešno

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
26 Dec 16
Napisal Sašo Knez Prebrano 5624 krat
Objavljeno v Novice

Verjamem, da moram kot vodja voditi z zgledom - po letalsko: iz levega sedeža.

Zato lahko začnem pregled končanih projektov na osebni ravni podelitvijo EASA certifikata za Virus SW LSA v aprilu. To je velik mejnik za Pipistrel ter za vse zunanje sodelavce, ki smo bili udeleženi v ta projekt. Glede na to, da sem kot primarni preizkusni pilot na tem projektu nosil odgovornost mnogih subjektivnih odločitev in ocen je prinesla podelitev certifikata veliko olajšanje.

Pipistrel ALPHA Trainer Akademije
  Pipistrel ALPHA Trainer Akademije          foto: Ečo Marin

Leto se je potem nadaljevalo z šolanjem indijskih pilotov. Najprej v Sloveniji, potem pa v Indiji. Ta projekt je bil za nas ključen saj je Aeronavt, Akademija za letalstvo za Pipistrel v celoti vodila in izvedla projekt s svojimi učitelji letenja. Indija je bila naporna zaradi daljših odsotnosti od doma in povsem drugačnih pogojev na katere smo morali prilagoditi naš sistem in naše moštvo. Še ena tranša indijskega projekta nas čaka v letu 2018.

Hy4 na krstnem letu v Stuttgartu
  Hy4 na krstnem letu v Stuttgartu

Takoj, ko smo se vrnila iz Indije sem začel z preizkusnim letenjem na vodikovem Hy4. Ponosen sem, da sem kot vodja letala poveljeval prvim letom tega futurističnega letala v Cerkljah ob Krki. Na osebnem nivoju lahko rečem, da je bil to vrhunec leta, mogoče celo kariere in še en uspešno izveden težek projekt katerega lahko dodamo na seznam referenc Aereforma in Aeronavta. Poleg tega sem v jeseni še uspešno zaključil preizkušanje letala Hansa Brandenburg C1 za avstrijski Craftlab in splovili ter dobavili smo tudi serijsko številko pet za podjetje ONE.

Ti projekti so bili sicer bolj odmevni in medijsko spremljani, a veliko večjo zaslugo za uspeh pripada ekipama Aereforma in Aeronavta. Na Aereformu se proizvodnja kompozitnih delov za letalstvo lepo povečuje. Tu se pozna, da je recesija malo popustila. V letu 2017 imamo iz strani Zlin Aviation Italia zakupljenih že več kot polovico trenutnih proizvodnih zmožnosti, v zraku so pa še druga večja naročila. Zelo dobro in konstantno deluje segment proizvodnje kompozitnih izdelkov za farmacijo in biotehnologijo. V letu 2017 tudi začenjamo tehnološko sodelovanje na področju protetičnih kompozitov z URI Soča.

Razvojni oddelek končuje prvi razvojni cikel simulatorjev na podlagi Oculus očal. Prav tako je razvojni oddelek uspešno zaključil projekt DIGICOMP, zelo dobro teče projekt COMPOHUB in začenjamo z projektom E-Trainers. Vsi ti projekti so v okviru razpisov Erasmus+ Key Action 2. Strateško je COMPOHUB za nas in za slovensko gospodarstvo velikega pomena, ampak tudi o tem kdaj drugič.

Razvojni oddelek je v 2016 lansiral lastni projekt sos-sola.si, ki pod vodstvom Katarine Bebar zelo lepo napreduje.

Vse to bi bilo nemogoče brez izjemne ekipe. Vsak dan ko pridem v službo sem počaščen, da sem lahko v njihovi družbi, ker so res »carji in carice«. So strokovni, hkrati so pa ljudje z veliko začetnico. V okviru leta 2016 moram posebej izpostaviti inženirja letalstva Jureta Pocrnjiča, ki je odlično opravil svoje delo v Indiji in suvereno prevzel vodenje proizvodnega dela Aereforma. Kot vedno gre zahvala starejšim svetovalcem in nadzornikom predvsem Borivoju Bivicu in Vojku Gantarju. Brez njih bi odpotovali v Indijo z bistveno bolj mehkimi koleni. Prav tako hiter domač razvoj Aeronavta, Akademije za letalstvo brez njih ne bi bil varen.

Ekipa Aereform
  Ekipa Aereform

V letu 2016 tudi poslovni rezultat ni izostal. Leto bomo zaključili z 59% rastjo prilivov na Aereformu, za Aeronavt bo ta procent še večji, a tam so absolutne vrednosti zaenkrat majhne. Na Aereformu smo v tem letu zaposlili dva nova sodelavca.

Za leto 2017 čutim, da je to za nas leto priložnosti. Po desetih letih od samih začetkov lahko z določenimi tehnološkimi preboji naredimo napredek, ki nam bo omogočal za red velikosti večjo dodano vrednost. Naš cilj ni velikost, ampak da redno delamo težke stvari dobro. Zato bo moj poudarek in s tem tudi želja za 2017 da se disciplinirano osredotočimo na postavljene cilje in zaključujemo odprte projekte, da smo laterarni samo v iskanju rešitev in da ne odtavamo proti novim ciljem. Ključna beseda za 2017 je osredotočenost. Veselim se tudi, da bomo v Aeronavtu začeli z štipendiranjem mladih pilotov - bodočih učiteljev letenja.

Moje želje za bralce portala Sierra5 so pa takšne kot vsako leto in vedno. Želim vam, da ostanete zdravi, kajti zdravje je osnova brez katere ni možno skoraj nič drugega.

Sašo Knez, direktor podjetja Aereform

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 26 December 2016 12:52

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31