Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Heliport UKC Ljubljana v letu 2016

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
03 Jan 17
Napisal Anton Posavec Prebrano 5406 krat
Objavljeno v Novice

V letu 2016 je heliport UKC Ljubljana (LJHL) vstopil v že četrto leto delovanja.

Upal bi si trditi, da sedaj delo na heliportu poteka zelo rutinsko. Seveda v dobrem pomenu te besede. Število helikopterskih operacij je približno enako tistim iz prejšnjih let. Za bolj natančno analizo počakajmo še dober mesec, do četrtega »rojstnega dne«.

Skrbnik heliporta dipl. zn. Anton Posavec
  Skrbnik heliporta dipl. zn. Anton Posavec

Seveda pa smo imeli določeno število operacij tudi izven matičnega heliporta, na alternativni lokaciji v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani v Mostah. Razlog za to je nadaljevanje izgradnje nove ljubljanske urgence. Kadar potekajo gradbena dela, ki bi lahko predstavljala nevarnost za posadke helikopterjev ali pa za delavce, ki ta dela izvajajo, v dogovoru z glavnim izvajalcem heliport raje zapremo. Še vedno je namreč pri našem delu eno glavnih vodil varnost. Z izvajalci del lepo sodelujemo in smo redno ter dovolj zgodaj obveščeni o vseh pomembnejših delih.

Veseli smo, da je bil letos konec avgusta sprejet nov Pravilnik o usposabljanju in preizkusu znanja za strokovno osebje reševalne in gasilske službe na bolnišničnih heliportih. Z njim je pot, da nekdo postane reševalec - gasilec na bolnišničnem heliportu precej lažja in predvsem krajša, saj ni več potrebno, da je kandidat gasilski častnik, temveč je dovolj, da je operativni gasilec, ki ima opravljene vse zahtevane gasilske specialnosti (tečaj uporabe izolirnih dihalnih aparatov, tečaj tehničnega reševanja in tečaj gašenja požarov v zaprtih prostorih A) ter posebno izobraževanje, ki ga pripravi Agencija za civilno letalstvo republike Slovenije. Sedaj bomo lahko našo ekipo reševalcev - gasilcev relativno hitro še dodatno okrepili. To je pomembno, predvsem v času dopustov ali bolniških odsotnosti, ko se število reševalcev – gasilcev, ki imajo ustrezno licenco zelo zmanjša. Zaradi tega je heliport pred časom že obratoval zgolj v vidnem dnevu dneva in ne, kot je to običajno, v režimu 24H. Pri usposabljanju gasilcev bi se na tem mestu radi zahvalili Gasilski zvezi Slovenije, ki nam pomaga, da usposabljanja potekajo tekoče.

Letno na LJHL pristana približno 500 helikopterjev
  Letno na LJHL pristane približno 500 helikopterjev

11. oktobra smo naredili večjo gasilsko - reševalno vajo, ki je pokazala veliko dobrega, pa tudi določene pomanjkljivosti. Vaja je uspela, kljub tem pomanjkljivostim. Če ne veš kaj je narobe, ne moreš popravljati oz. odpravljati napak. Vsekakor pa je veliko bolje, da se napake pokažejo na vajah kot ob resničnih dogodkih. Dobra plat zgodbe je vsekakor to, da z obstoječo opremo gasilci Gasilske brigade Ljubljana brez težav lahko dosežejo ploščad heliporta in tudi na tak način gasijo morebiten požar. Prav tako so brez težav napeljali klasičen cevni vod v 6 nadstropje vertikalnega komunikacijksega jedra, po katerem pridemo do ploščadi heliporta. Zagotovo pa ni dobro, da je cevni sistem, ki zagotavlja vodo gasilnim sistemom na heliportu, puščal in to na določenih mestih kar izdatno. Zaradi tega bi bil učinek gašenja ob realni intervenciji bistveno manjši.

Nadzorno mesto
  Nadzorno mesto

Ker pa se je potrebno na napakah učiti, smo se takoj po vaji sestali vsi odgovorni za normalno vzdrževanje in delovanje heliporta, ter sprejeli določene kratkoročne in tudi dolgoročne ukrepe. Kratkoročne ukrepe nam je uspelo realizirati v slabih dveh mesecih in gre za ukrepe, ki so omogočili ponovno odprtje ter nemoteno in varno delovanje heliporta. Dolgoročni ukrepi naj bi zagotovili, da do omenjenih težav ne bi smelo več priti. Seveda bomo tudi te ukrepe poskušali čim prej realizirati. Med njih sodi npr. izgradnja vzdrževalne platforme pod ploščadjo heliporta.

Kljub temu, da je bil heliport skoraj dva meseca zaprt, je delo potekalo skoraj nemoteno, saj so v tem času helikopterji s pacienti pristajali na alternativni lokaciji v vojašnici v Mostah. Teh operacij je bilo relativno malo. Razlog za to je, da smo v delu leta, ko tudi sicer število helikopterskih operacij na heliportu zelo upade, predvsem zaradi vedno slabšega vremena.

Trenutno največjo težavo pri delovanju heliporta LJHL še vedno predstavlja neupoštevanje veljavnih navodil nekaterih medicinskih posadk helikopterjev. Gre za posadke vseh medicinskih helikopterskih služb, ki delujejo v Sloveniji, brez izjeme. Naj tega zapisa ne jemljejo na znanje tisti redki posamezniki, ki pravila upoštevajo. Pa tudi vsem ostalim sporočamo, da opozarjanje na ta problem ni mišljeno kot nekaj slabega, temveč kot dobronamerno. Pravila, ki smo jih dolžni upoštevati, so potrebna zaradi zagotavljanja varnosti in nemotenega poteka nadaljnega transporta pacienta po prihodu na heliport UKC Ljubljana. Nekateri posamezniki nikakor ne želijo razumeti, da delujejo na področju, kjer je na prvem mestu potrebno upoštevati letalsko zakonodajo. Te težave so prišle do izraza tudi v času pristankov na alternativnem heliportu v vojašnici Edvarda Peperka, ko je helikopter, ki je prispel brez ustrezne najave, na ploščadi heliporta v vojašnici prekinil določene redne aktivnosti. To se ni zgodilo samo enkrat. Imeli smo celo primer, da je helikopter pripeljal poškodovanca na heliport brez ustreznega spremstva zdravnika in takoj se je pojavil problem, kdo bo tega poškodovanca sploh predal osebju bolnišnice.

Sistem za gašenje
  Sistem za gašenje

O problemu neupoštevanja navodil, bi vsekakor lahko povedali še kar nekaj zanimivih zgodb, pa to ni osnovni namen tega prispevka. Želeli bi sporočiti, da še vedno enako, tako kot do sedaj, razmišljamo, da je Heliport UKC velika pridobitev za našo ustanovo, predvsem pa za vse tiste, ki potrebujejo zdravljenje v njej. V štirih letih svojega delovanja, je vsekakor upravičil svoj obstoj. Trenutno imamo tri uradne bolnišnične heliporte. Poleg našega v Ljubljani, se na Jesenicah nahaja njegov »starejši brat«, v Slovenj Gradcu pa »mlajši«. Upajmo, da bodo tudi ostale slovenske bolnišnice lahko imele čim prej tako urejena sodobna pristajališča za helikopterje, saj bo to omogočilo še večji razvoj te dejavnosti v Sloveniji.

Anton Posavec, skrbnik heliporta

Nazadnje urejano na Torek, 03 Januar 2017 14:49

Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31