Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel se bo preoblikoval v Skupino Pipistrel

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
04 Jan 17
Napisal Ivo Boscarol Prebrano 3929 krat
Objavljeno v Novice

V 28 letni zgodovini smo izdelali skoraj 1500 letal. Če bi jih dali skupaj, krilo ob krilo, bi bila vrsta dolga od Ajdovščine do Podnanosa.

Po dolgotrajnih pogajanjih smo podpisali pogodbo s Kitajci, ki pomeni dolgoročno partnerstvo in nam zagotavlja dolgoročno rast. Skupna vrednost sedemletnega projekta s Kitajci je pol milijarde evrov. V teh sedmih letih bomo v Ajdovščini v povprečju šolali od 30-50 kitajskih inženirjev, kar bo izziv tudi za Ajdovsko občino. Posel predvideva, da bomo za kitajskega partnerja razvili 19 sedežno letalo na električni pogon. Zaradi tega bomo v naslednjih mesecih zaposlili 50 razvojnikov, ki bodo ta projekt soustvarjali.

Ivo Boscarol na predstavitvi poslovnih rezultatov Pipistrela
  Ivo Boscarol na predstavitvi poslovnih rezultatov Pipistrela

V letu 2016 smo izdelali 122 letal, izdelali smo osemstoto letalo iz družine Sinus/Virus, kar je za ta segment letal ogromna številka. V Indiji smo uspešno dokončali vsa usposabljanja pilotov in mehanikov. Pridobili smo kar nekaj novih certifikatov tako, da smo si odprli nove trge in nove možnosti prodaje. Smo edini proizvajalec ultralahkih letal na svetu, ki ima na Kitajskem validirane štiri tipe letal. Spomladi smo predstavili prototip štirisedežnega hibridnega letala. S štirimi nemškimi partnerji smo razvili letalo s pogonom na vodikove gorivne celice. Ponosni smo, da naše električne pogone testira tudi Nasa.

Pred krstnim letom Hy4
  Pred krstnim letom Hy4

Uspešni smo bili na različnih EU projektih, kjer smo dobili skoraj 4 mio evrov. Prihodnje leto pa na petih razpisih EU računamo na 11 mio evrov. V letošnjem letu smo vložili več kot 1,1 mio evrov lastnega denarja v razvoj novih tehnologij in novih modelov.

Pipistrel postaja skupina z več podjetji. Poleg podjetij v Sloveniji in Italiji bomo prisotni tudi po svetu. Jaz bom prevzel vodenje skupine Pipistrel. Pipistrel d.o.o. Ajdovščina bo vodil nekdo drug. Imamo že novega direktorja Pipistrela LSA Italija, ki je Peter Boscarol, moj nečak. Naš Inštitut za razvoj in raziskave se bo preoblikoval v samostojno družbo ki jo bo vodil Dr. Tine Tomažič. Dobili bomo še dva direktorja za podjetji na Kitajskem in v Indiji. Začeli bomo tudi z drugimi programi, ki znajo koga presenetiti.

Obisk predsednika Vlade Mira Cerarja
  Obisk predsednika Vlade Mira Cerarja

Proizvodnja se bo v letu 2017 povečala iz 120 na 180 letal. V letu 2018 pa bomo zaradi Kitajske izdelali že 240 letal na leto. Dobavili bomo tudi že preko sto letal za indijsko vojsko. Začeli bomo delati na letečem prototipu hibridne Panthere. Postavili smo novo spletno stran, ki bo kmalu dostopna.

Vstop v lastništvo Pipistrela bova s hčerko Tajo omogočila tudi vsem zaposlenim. Na kakšen način bova kmalu objavila. Želiva si, da bi bili v podjetju, ki danes zaposluje 125 ljudi v bodoče solastniki tudi zaposleni.

Nova Pipistrelova zgradba v Ajdovščini
  Nova Pipistrelova zgradba v Ajdovščini

Ne nazadnje smo tik pred novim letom v Ajdovščini kupili stavbo propadlega Primorja, kjer bo sedež skupine Pipistrel in naš razvojni inštitut.

Letos imamo 25% višji promet kot leta 2015. Dobiček smo na nivoju skupine povečali za 50%. To pomeni skoraj 20 mio realizacije in 3 mio dobička. V letu 2017 načrtujemo približno 40% povečanje prihodkov in dobička. Vsi zaposleni, skupaj nas je 125, pa so dobili tudi 13 in 14 plačo.

Ivo Boscarol, direktor Pipistrela

Nazadnje urejano na Torek, 03 Januar 2017 22:40

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31