Natisni to stran

Padalstvo je izrazito vojaški šport

Oceni ta prispevek
(1 glas)
19 Jan 17
Napisal Blaž Uršič Prebrano 2939 krat
Objavljeno v Novice

Pogledi padalcev proti nebu so bili tiho zgovorni. Medtem se je na travnati površini ustavilo letalo pilatus PC-6, vanj pa se je vkrcala četica pogumnih.

Malo za tem je olivno zelen vojaški ptič drvel proti vzletni točki in se od tam hitro dvignil v višave. Po nekaj zavojih so iz njega skočili padalci v modrih oblekah in s kapami, ki so na prvi pogled spominjale na pokrivala Edvarda Rusjana. Letalo se je kmalu vrnilo na trdna tla, peščica padalcev pa se je po zraku vrnila na zemljo, natančneje na okroglo doskočišče z elektronskim kazalnikom. »Veter je pravi, tole bo ničla,« so se med seboj spogledali inštruktorji in napovedali dober doskok padalcev, ki so vsi po vrsti skočili na cilj. Naprava poleg doskočišča je ves čas prikazovala ničlo in tako govorila o natančnosti neustrašnih letalcev.

Matej Bečan zlaga padalo
  Matej Bečan zlaga padalo

V padalski reprezentanci Slovenske vojske jedro sestavljajo padalski inštruktorji, ki so pripadniki padalskega oddelka Letalske šole 15. PVL in izvajajo predvsem padalske skoke, določene v pravilniku CISM. Največkrat skočijo na cilj z višine 1000 metrov. Poleg tega izvajajo tudi figurativne skoke, za katere se mora letalo dvigniti na višino 2200 metrov, za likovne skoke pa mora še tisoč metrov višje. Člani padalske reprezentance SV na leto opravijo od 150 do 400 padalskih skokov. Poveljnik padalskega oddelka nadporočnik Roman Karun, tudi odličen padalec, mi je povedal, da pripadniki padalskega oddelka SV sestavljajo tudi državno padalsko reprezentanco v klasičnih padalskih disciplinah.

Lani prvi v Združenih državah Amerike in četrti v Rusiji

Reprezentanti adrenalinskega športa so lani v Rusiji na vojaškem svetovnem prvenstvu CISM dosegli četrto mesto v skokih na cilj, v Chicagu v Združenih državah Amerike pa so v ekipnih skokih na cilj osvojili naslov svetovnega prvaka. Med zmagovalci so bili pripadniki Letalske šole Uroš Ban, Peter Balta, Senad Salkič in Borut Erjavec ter Matej Bečan iz športne enote. Naslov svetovnega prvaka med posamezniki je osvojil Uroš Ban, med dekleti pa je Maja Sajovic kot pripadnica športne enote dosegla peto mesto.

Padalci so v letalu PC-6 poleteli pod nebo
  Padalci so v letalu PC-6 poleteli pod nebo

Med najinim pogovorom so si padalci izmenjali nekaj besed s trenerjem državne reprezentance Dragom Bunčičem, potem pa ponovno odšli proti letalu. »Veter in vidljivost sta še vedno dobra, zato bomo lahko verjetno opravili še nekaj skokov,« je bilo slišati padalce med pospravljanjem padal in pozornim opazovanjem proti nebu. Vremenske razmere za njihove skoke so določene v pravilniku, ki ga morajo strogo upoštevati. Temperatura na skok nima posebnega vpliva, ekstremne temperature pa ne vplivajo dobro na padalce, vendar so kljub temu pred leti v Avstriji skakali na cilj pri temperaturi ‒40 stopinj Celzija. Pri vremenu je pomembna hitrost vetra, saj manjša hitrost pomeni večjo hitrost pri doskoku, večja hitrost vetra pa pomeni težaven doskok takrat, kadar je večja od vodoravne hitrosti kupole, zato padalo leti nazaj.

Padalsko reprezentanco SV vodi poveljnik Letalske šole major Franko Jesenšek, poleg že omenjenih padalcev pa so v njej še višji vodnik Matjaž Pristavec, višji vodnik Gorazd Vindiš, štabni vodnik Matej Kostanjevec in naddesetnik Uroš Grilc.

Padalski oddelek Letalske šole opravlja tudi druge naloge, povezane s padalskimi aktivnostmi v Slovenski vojski. Glavne naloge so izvedba padalskih usposabljanj za pripadnike SV, kar v Slovenski vojski poteka že od leta 1994, vzdrževanje padalske opreme enote in reševalnih padal, ki jih uporabljajo piloti 15. polka vojaškega letalstva, ter sodelovanje pri promocijskih aktivnostih. Tako je pripadnik enote višji vodnik Matjaž Pristavec z opravljenimi več kot 13.500 skoki na lanskoletni proslavi ob 25-letnici samostojnosti Republike Slovenije skočil z zastavo na prizorišče dogajanja v središču prestolnice.

»Pripravijo naj se naslednji,« je povedal eden izmed inštruktorjev in jih napotil k letalu. Nihče ni dajal vtisa, da bi se bal, kar lahko pripišemo njihovemu značaju, dobri izurjenosti in številnim skokom. Kljub temu se zgodi, da pride do zdrave mere strahu, kar še posebno občutijo mladi skakalci, ki so se s skoki šele začeli ukvarjati, nič drugače pa ni, kadar se pojavijo težave pri odpiranju padala ali neugodne vremenske razmere.

Uroš Grilc med prostim padom
  Uroš Grilc med prostim padom

Prav vsak je že odprl rezervno padalo

To so mi v pogovoru povedali padalci in dodali, da letalo zapustijo pri hitrosti 120 kilometrov na uro, pri nekaterih letalih pa števec hitrosti ob njihovem zapuščanju letala kaže tudi 300. Med zlaganjem opreme in čakanjem na naslednji let so mi padalci pojasnili, da pri svojem delu uporabljajo komplet padala. Sestavljajo ga vezi s padalskim nahrbtnikom, v katerem so glavno in rezervno padalo, rokavice, zaščitna očala, kombinezon, ustrezna obutev, padalski nož, padalski avtomat, višinomer in zvočni višinomer. O poškodbah so povedali, da so mogoče predvsem pri odpiranju padala ali pristanku. Večja možnost za poškodbe je pri daljši prekinitvi skakanja, saj se takrat telo odvadi posebnih obremenitev. Pri padalcih je pomembno tudi veljavno zdravniško spričevalo, saj brez njega in licence ne smejo v zrak. V pogovoru sem slišal, da so Čehi, Nemci, Francozi, Kitajci, Belorusi in Rusi res dobri in predstavljajo močno konkurenco v vseh treh disciplinah CISM, toda tudi Slovenci so v teh treh disciplinah že dosegli tretje mesto. Pri skokih na cilj, ki jih v zadnjem času izvajajo največ, so močni konkurenti tudi Madžari in Italijani.

V dvanajstih sekundah do 200 kilometrov na uro

Ta podatek velja za običajen prosti pad, med katerim se hitrost stabilizira in se ne povečuje več. Pri padanju strmoglavo proti zemlji je vpliv upora zraka precej manjši, zato takrat padalec doseže večje hitrosti. Pri figurativnih skokih se s strmoglavim padanjem najprej poskuša čim bolj povečati hitrost padanja, kar lahko padalca ponese do velikih hitrosti tudi do 280 kilometrov na uro, v posebni disciplini speed pa je dosežen svetovni rekord več kot 600 kilometrov na uro. Take hitrosti niso za običajne ljudi, zato se jih lotevajo le najboljši, kar velja tudi za pripadnike Slovenske vojske. Pravila tekmovanj skokov na cilj od posameznika zahtevajo, da skoči čim bolj natančno na krog, pri čemer odločajo centimetri, saj se ob nenatančnem skoku kazensko točkujejo. Padalci se morajo zato dobro pripraviti že na tleh, saj sta pomembna tudi priprava in pravilno zloženo padalo, ki na višini 1000 metrov omogoča neomejen skok padalca iz letala ter varen pristanek na tla.

Trdno na tleh
  Trdno na tleh

Medtem so se padalci pripravljali še na zadnji skok, ker je bila napoved vremena za pozneje slabša. V pogovoru s padalci, ki so ostali na tleh, sem izvedel tudi, da so bili od leta 2000 že petkrat svetovni prvaki, enkrat so s tekmovanja CISM, ki padalstvo uvršča med elitne vojaške športe, prav tako v domovino prinesli prvo nagrado, poleg tega pa še veliko kolajn in pokalov krasi police enote, toda pri vojaških padalcih ostaja skromen športni duh. Ta jim kljub osvojenim lovorikam ne pusti počivati, zato so odšli na letalo še enkrat, saj je bilo vreme še vedno ugodno.

Besedilo in fotografije: Blaž Uršič

Vir: Revija SV, Letnik XXIV/11, november 2016

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 19 Januar 2017 00:23