Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Javno pismo direktorja Aerodroma Portorož turističnemu gospodarstvu Slovenske Istre

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
19 Jan 17
Napisal Robert Krajnc Prebrano 4706 krat
Objavljeno v Novice

Bovški turizem za Kanin ali majhen korak za skupni cilj.

Nekateri mediji so v zadnjih dneh objavili prispevke o tem, kako so se turistični ponudniki v občini Bovec povezali, da bi zagotovili boljšo prihodnost obnovljenemu smučišču na Kaninu. Prepričani so namreč, da je smučišče lahko eden glavnih igralcev tamkajšnjega turizma. Da je še kako pomembna dodana infrastrukturna priložnost, ki ji je potrebno ponuditi roko pomoči: zagotoviti nemoteno delovanje in promocijo, ki bo na to destinacijo privabila še več gostov, tudi tistih z večjo kupno močjo. S tako sklenjeno verigo ne bo imelo koristi samo smučišče, pač pa celotna bovška dolina.

Aerodrom Portorož
  Aerodrom Portorož

Od ugotovitev so šli v konkretno akcijo: sklenili so, da se med seboj povežejo prek lokalnega turističnega združenja in od vsake ustvarjene nočitve za promocijo in delovanje smučiča namenijo po 1euro. Majhen korak za velik cilj.

Izvirno? Niti ne. Naredili so točno to, kar je v tujini že dolgo uspešna praksa; povezovanje s smučišči, letališči (npr. Grenobel), marinami in drugo infrastrukturo.

Prav po tem zgledu na Bovškem negujejo svoje malo letališče, in bodo tudi v prihodnje namenili finančno podporo za njegov razvoj, saj vedo, da je s prihodom letalskih gostov mogoče še dodatno obogatiti turistično ponudbo. Za tako celostno razmišljanje in pristop je potrebno bovškim turističnim delavcem samo čestitati!

Letališče v Bovcu upravlja Aviofun
  Letališče v Bovcu upravlja Aviofun

Splošno znano je, da turistične destinacije v tujini na tak način pomagajo povečevati število gostov, tudi letalskih. Take prakse se denimo poslužujejo tudi na Hrvaškem.

Kako pa v Slovenski Istri? V najbolj turistični občini Piran, ki ima svoje letališče-Portorož- a se zanj zdi, kot da nikogar zares ne zanima? Da bi tamkajšnje turistično gospodarstvo darovalo po en evro od nočitve ali kako drugače stopilo skupaj za krepitev vloge letališča- in s tem celotne destinacije- se trenutno sliši kot znanstvena fantastika. Z izjemo občine Piran, načrtov za pomoč in razvoj letališča ne podpira nihče, ali pa je to le na kratek rok, z izgovori:”Saj smo poskusili, pa ni šlo.”

Zaposleni na letališču Portorož si močno in iskreno prizadevamo, da bi šlo. Zato se trudimo za prepoznavnost letališča oz. destinacije, kar potrjujejo tudi statistični podatki, ki so iz leta v leto boljši. Hkrati dobivamo zelo veliko pozitivnih odzivov naših gostov. A sami ne zmoremo vsega. Želimo si, da bi odgovorni v turizmu napravili preskok v glavah in podprli delovanje letališča s konkretnimi potezami, ne le s praznimi obljubami. Letališče je zagotovo konkretna pot, prek katere je mogoče izboljšati turistični produkt neke destinacije in povečati število gostov oz. nočitev. Nihče nas ne bo prepričal v nasprotno. Toda treba je znati in predvsem hoteti! Če so to doumeli v Bovcu, zakaj ne bi tudi v Portorožu?!

Letalski potniki praviloma trošijo več
  Letalski potniki praviloma trošijo več

A dokler bo sečoveljsko letališče v “nemilosti” lokalnega turističnega gospodarstva in širše, ter v primežu dolgotrajnih birokratskih postopkov glede povečanja letaliških zmogljivosti, se bo žal prisiljeno še naprej samo boriti za preživetje. Konkretnih rešitev za letališče očitno ne ponuja niti prihajajoča nova turistična strategija. V praksi bo tako tudi naslednja turistična sezona kazala že znano sliko: Hoteli,ki vsak v svoj vrtiček vozijo avtobusne goste in jih zadržujejo v svojih “varnih” nastanitvenih kapacitetah, kar je daleč od skupne akcije za tisto, čemur radi rečemo “mondena” in dobičkanosna destinacija. Gospe in gospodje odgovorni, v elitnih destinacijah letujejo elitni gostje, tja pa se vozijo z letali. Ali ni že čas, da od tistega:” Saj smo poskusili, pa ni šlo,” preskočite na:” Vztrajno bomo poskušali, mora nam uspeti.”

Pravijo, da upanje umre zadnje. Na sečoveljskem letališču tako upamo in si želimo, da bi bovški zgled premaknil tudi koga na Obali. Tako v razmišljanju, kot v dejanjih.

Robert Krajnc, direktor

Aerodrom Portorož, d.o.o.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 19 Januar 2017 10:01

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Andreja Humar Petek, 20 Januar 2017 14:08 objavil Andreja Humar

    Čestitke k temu javnemu pismu, gospod Krajnc! Ob tem naj pohvalim in obenem zahvalim Aerodromu Portorož, ki me je edino kdaj osebno pozvalo, naj prinesem prospekte svojih apartmajev za na sejme, ki se jih udeležujejo in so me tam kot še vse ostale s tem predstavili širokemu krogu potencialnih gostov. V vsej vladavini od ustanovitve TZP giz. se iz TIC-a žal to še ni zgodilo, pa so tam za to mnogi plačani - da bi informirali in promovirali celovito turistično ponudbo občine Piran - pri katerih pa smo vsi ostali zasebniki razen par ta večjih hotelov očitno drugorazrednega pomena oz. povsem nepomembni,kot sklepam tako po njihovih dejanjih kot tudi mišljenju v glavah - glede na kakšne podane izjave. Mi pa, četudi gostimo individualne goste in ne poceni avtobuserjev, ki pustijo v kraju oz. na vsem območju mnogo več denarja kot hotelski penzionski gostje, tudi še kaj gostincem, pa taksistom in pa še komu ostalih drobnih ponudnikov - kar je že preverjeno, da nekateri bogatejši ciljni gostje pri nekaj dobrih zasebnikih v naši občini, ki se še ne razprodajajo in ne spravljajo vse destinacije s tem z nizkimi paketi na kant - mnogo več trošijo povsod. Zato si zasebniki želimo še več individualnih in pa bogatejših gostov, ki bodo v Portorož še večkrat prileteli s svojimi letali in upam spet kdaj tudi s charterji! In ne le da podpiram prizadevanja direktorja Kranjca, ampak sem pripravljena kot do sedaj, pri njihovih dobro zastavljenih projektih tudi sodelovati in upam, da nas bo vedno več takih vsaj ali pa v zasebnem sektorju, ki je trenutno sicer razdrobljen in ga nihče ne povezuje in ne zastopa ne zares promovira - a morda že kmalu ne bo več tako, če združimo skupaj vse sile, ki so na slovenski obali lahko še dosti močnejše kot v malem Bovcu...:-) Andreja Humar - http://www.villasaline.com

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31