Natisni to stran

Super tanker nad požare v Čilu

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
27 Jan 17
Napisal Prebrano 3558 krat
Objavljeno v Novice

Organizacija Global SuperTanker Services (GSTS), je v Čile poslala največje gasilno letalo na svetu.

GSTS, ki razpolaga z največjim, najpopolnejšim in najnovejšim letalom na svetu, namenjenim gašenju velikih požarov je bil v teh dneh vpoklican na pomoč pri premagovanju ognjenih zubljev v Čilu. Stroške gašenja bosta z donacijo pokrila ustanovitelja fundacije Viento Sur, Sam in Helen Walton.

Polnjenje traja med 30 in 35 minutami
  Polnjenje traja med 30 in 35 minutami

Global SuperTanker B747-400 je največji letalski gasilski tanker na svetu z 22-krat večjo kapaciteto vode, kot jo imajo enomotorni tankerji in s 6-krat večjo kapaciteto od gasilskih tankerjev tipa C-130 in BAe-146. S to kapaciteto lahko v enem priletu opravi do osem preletov nad območjem, ki ga je zajel požar. Seveda odvisno od dolžine linij gašenja.

To je že drugo posredovanje omenjenega letala v zadnjih dveh mesecih. Novembra lani je bil namreč vpoklican v pomoč gasilcem pri obsežnih požarih v Izraelu.

Linija gašenja je lahko dolga tudi 3 kilometre
  Linija gašenja je lahko dolga tudi 3 kilometre

Global SuperTanker, je zgrajen na osnovi letala tipa Boeing 747-400. Letalo lahko sprejme do 72 tisoč litrov vode, gelov, pene ali ostalih tekočih sredstev za omejitev in gašenje ognja. Pri gašenju požara lahko z vodo hkrati mešajo do dve ostali omenjeni protipožarni sredstvi. Vsa omenjena sredstva lahko spuščajo nad določenim požarnim območjem po potrebi na razdalji do treh kilometrov s tem, da količino izpuščenega sredstva uravnavajo z nastavljivim pritiskom v rezervoarjih v letalu. Ponovna priprava letala s polnjenjem rezervoarjev traja po navadi med 30 in 35 minutami. Iz Čila pa poročajo, da so ga oskrbeli že v vsega 18-ih minutah.

Letalo lahko iz baze v Koloradu v Združenih državah Amerike, vključno s potrebnimi tehničnimi postanki v manj kot 20-ih urah doseže sleherni del zemlje, zato je še kako uporaben v svetovnem merilu. Celotna posadka ima, na voljo štirinajst sedežev prvega razreda.

Hrvati so lani pomagali z letali CL-415 v Izraelu

Fotografije: Global SuperTanker

 

 

 

Nazadnje urejano na Sobota, 28 Januar 2017 20:07