Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

C-17 prvič pristal v Timbuktu, in ostal v Maliju

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
29 Jan 17
Napisal Prebrano 2744 krat
Objavljeno v Novice

Na pobudo Švedske vojske so pripadniki SAC-a z C-17 opravil prvi neposredni let v Malijski Timbuktu.

Vsi dosedanji prevozi v omenjeno mesto so potekali preko Bamaka, glavnega mesta Malija. Od tam so v preteklosti vojake, opremo in orožje v Timboktu vozili z manjšimi transportnimi letal C-130. Švedi so v Timboktuju opravili peto rotacijo.

C-17 na letališču v Bamaku
  C-17 na letališču v Bamaku

Letalo ja na misijo odletelo iz baze Pápa. V švedskem Örebru so naložili opremo in preko Majorke odleteli v Timbuktu, kjer so pristali zgodaj zjutraj. Zaradi slabe opreme in varnosti na letališču so predhodno opravili več obveščevalnih obiskov in opazovanj. Tudi z brezpilotnim letalom Raven. VPS v Timbuktuju dolga 2200m.

Po razlaganju in nalaganju opreme je C-17 (SAC02) odletel v Bamako, kjer so natočili gorivo in temeljito pregledali letalo. Med pregledom so ugotovili, da je več ventilatorskih lopatic v enem od motorjev močno poškodovanih. Poškodba, domnevno zaradi udarca s ptico, je bila tako huda, da so se odločili ostati v Bamaku in naročiti rezervne dele. Lopatice bodo zamenjali na kraju samem.

Iz Pápe so sporočili, da se je takoj začelo intenzivno delo. Posadka, logistka, Boeing in nenazadnje osebje, ki skrbi za varnost letala in posadke so imele polne roke dela. Kako spraviti rezervne dela v Mali, ali so tam civilni logisti, kje bo parkirano letalo, kje bo nastanjeno osebje, … so bila vprašanja, ki so si jih zastavljali. Osebju SAC-a in Švedom so na pomoč priskočili še Norvežani.

Poškodovane lopatice so zamenjali v 24 urah
  Poškodovane lopatice so zamenjali v 24 urah

Rezervne dele so iz Eindhovna pripeljali v Gao, Mali. Tam so jih naložili na nemški C-160 Transall in odleteli v Bamako. V enem dnevu so poškodovane lopatice zamenjali in letalo pripravili za let nazaj v Evropo. Preko Palme de Mallorce, kjer so popravili še napako na sistemu za de-icing so odleteli v Ramstein v Nemčiji, kjer so v Boeingovih obratih odpravili vse napake.

S štiri dnevno zamudo se je C-17 v soboto vrnil v Pápo.

Fotografje: Strategic Airlift Capability, Heavy Airlift Wing

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 29 Januar 2017 14:22

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31