Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V zbirki tudi B747 s podpisom Josepha Sutterja

Oceni ta prispevek
(15 glasov)
21 Sep 18
Napisal Prebrano 6371 krat
Objavljeno v Novice

Marjan Janežič po domače Klampfar se je v letalstvo zaljubil že kot otrok. V zbirki ima 224 letalnikov.

Spominja se, da je gledal v nebo vsakič, ko je kakšno letalo letelo nad njihovo hišo na Vranskem. Takrat, ko je bil še otrok so bila letala še propelerska in jih je slišal že na daleč. »Po končani osnovni šoli sem želel postati pilot športnih letal, ampak mi zdravje tega ni dopuščalo. Poklicno pot sem začel kot voznik viličarja in končal kot žerjavist na stolpnem vrtljivem žerjavu. Sem pa svojo ljubezen do letalstva nadaljeval v hobiju. Že veliko let zbiram najrazličnejše predmete povezane z letalstvom. Najraje pa zbiram makete.« je povedal Marjan Janežič, ki je tudi strasten ljubitelj gora. Na Triglav se je povzpel kar 58 krat.

Zbirka letal in helkopterjev šteje 188 modelov
  Zbirka letal in helkopterjev šteje 224 modelov

Obširna zbirka letalnikov

Danes Marjan šteje 71 let in ima v zbirki 216 maket letal letalskih družb, 8 maket helikopterjev helikopterskih družb, precej letalskih, helikopterskih in letaliških voznih redov, razni propagandni material letalskih in helikopterskih družb, knjige, revije, letalske vozne karte itd. Zbirko dopolnjuje s pomočjo letalskih družb, ki mu pošljejo svoje materiale, nekaj je dobil od prijateljev, pilotov in na letališčih preko katerih je potoval. Med drugimi je pred davnimi leti letel iz Ljubljena v Beograd in nazaj z Jatovim B727. Pa v Pariz, Berlin, Sarajevo, …

Ogled kokpita letala Airbus A320
  Ogled kokpita letala Airbus A320

Ob tem se Marjan spominja: »Ko sva šla z ženo v Berlin, sem med letom vprašal stevardeso, če bi lahko šel pogledati v pilotsko kabino. Dejala je, da jo to pogosto sprašujejo, ampak tega ne smejo dovoliti. Čez 15 minut se je vrnila in dejala, da, ko bomo v Berlinu pristali si bom lahko ogledal pilotsko kabino. V pilotski kabini sem bil več kot 15 min. Pilot pa mi je vse razkazal. Potem sem ga vprašal za dovoljenje, če lahko fotografiram kokpit, on pa je rekel, da naj mu dam fotoaparat in se usedem na njegov sedež. Tako je nastala fotografija, ki jo še sedaj skrbno čuvam.«

Prah z modelov Marjan pobriše dvakrat letno
  Boeing B747-400 s podpisom Joa Sutterja je Marjanu najljubši eksponat

Zbrani material mu je pomemben vir informacij o letalih, helikopterjih in na splošno o letalstvu. Dnevno se ukvarja s hobijem 3-4 ure. V ta čas šteje spremljanje Flightradar24.com, prometa na letališčih, spremljanje letal ali helikopterjev, pisanje pisem in odgovarjanje na pošto, prebiranje revij, ki jih prejme itd.

Marjan hobiju posveti 3-4 ure dnevno
  Marjan hobiju posveti 3-4 ure dnevno

Makete letal in helikopterjev ima Marjan zložene na policah v dnevni sobi. Ostali material pa v starih nedelujočih hladilnikih. Maket praviloma na kupuje. Poleg njega njegov hobi in predvsem pakete, ki pridejo na njegov naslov z veseljem odpirajo tudi mama, žena in hčerka. Prah z maket čisti 2x letno. Ob tem pove, da je potrebno biti zelo pazljiv, da se kaj ne poškoduje (posebno elise letal). Marjan pravi, da mu vsaka izmed maket veliko pomeni, saj je težko prišel do njih. Ena pa kljub temu izstopa. To je maketa letala Boeing B747-400, ki ga je dobil v dar od znanca, ki je bil na obisku v Boeingu. Tam se je srečal z očetom letala B747 Josephom Sutterjem, ki se ja na maketo tudi podpisal.

Zbirko je imel na pobudo župana Vranskega in s pomočjo Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko (ZKTŠ) leta 2003 razstavljeno v Schwentnerjevi hiši na Vranskem. Že pred časom pa se je odločil, da bo zbirka na stalni ogled v sobi Gasilskega muzeja v Prekopi, za njo pa bo skrbel (ZKTŠ) Vransko. Do takrat pa bo Marjan vesel tudi vašega obiska in morda kakšnega letalskega eksponata. Najbolj si želi maketo letala, kjer je ena stran prozorna in se vidi v notranjost.

Marjanovo zbirko krasi več modelov letal A380
Marjanovo zbirko krasi več modelov letal A380

 

Maketo letališča je Marjan naredil sam
  Maketo letališča je Marjan naredil sam
Nazadnje urejano na Petek, 21 September 2018 08:15

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31