Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Beograd z novim upravljalcem spomladi, Maribor že jutri?

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
13 Feb 17
Napisal Prebrano 3078 krat
Objavljeno v Novice

Vlada Republike Srbije je objavila Javni poziv za prijavo za dolgoročno koncesijo upravljanja beograjskega letališča Nikola Tesla.

Vsebina razpisa ni javna, je pa srbski letalski portal Tango Six, razkril nekaj odmevnejših pogojev. Najboljši ponudnik bo letališče dobil v upravljanje za naslednjih 25 let.

Eden izmed zanimivih pogojev je, da ponudnik ne sme imeti v upravljanju letališča v radiju 450 kilometrov okrog Beograda. Tako se za koncesijo ne morejo prijaviti trenutni upravljalci zagrebškega letališča in turški koncern TAV, ki ima v upravljanju letališča v Makedoniji. Prav ta dva sta bila pred tem pogojem glavna kandidata za koncesijo v Beogradu. Lahko pa na razpisu kandidira upravljalec ljubljanskega letališča, nemški Fraport. Na razpisu, kljub visokoletečim ciljem novega lastnika Aerodroma Maribor le ta ne bo mogel kandidirat.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd
  Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Odločitev ministrstva ali bo dolgoročna koncesija za Letališče Edvarda Rusjana Maribor podpisana z edinim prijavljenim, družbo Aerodrom Maribor, bi naj bila znana jutri ali najkasneje v sredo. Po zadnjih podatkih, ki jih je razkril časnik Večer, pa je možno, da do odločitve o dolgoročnem najemniku sploh ne bo prišlo, kajti pri pregledu oddane dokumentacije, je bilo s strani razpisne komisije ministrstva moč zaznati več netransparentnosti, ki bi lahko vplivale na izbiro. Če do izbire dolgoročnega najemnika v tem tednu ne bo prišlo, je velika možnost, da bo moralo Ministrstvo za infrastrukturo podaljšati koncesijo trenutnemu upravljalcu letališča, Aerodromu Maribor, in pripraviti ponovljen razpis. Kaj to pomeni za nove lastnike Aerodroma, ki svoje investicije pogojujejo z ”zmago” na razpisu, nam ni znano, zagotovo pa so to še ene slabe novice za letališče, ki za letošnjo poletno sezono še nima potrjenih nobenih rednih ali čarterskih letov.

Pri podeljevanju koncesije za beograjsko letališče, bo šlo za dve fazi izbiranja. Prva faza traja 15 dni (do 24. februarja), kjer zbirajo neobvezujoče ponudbe, medtem ko bo druga faza trajala še dodatnih 45 dni (do konca marca). Vsebina razpisa ni javna, ampak jo zainteresirani lahko odkupi za tisoč evrov. Kljub temu, da razpis ni javen, pa so znani določeni pogoji. Da si srbska vlada želi močnega in stabilnega koncesionarja, pa je vidno iz enega izstopajočega finančnega kriterija. Potencialni koncesionar mora imeti več kot 500 milijonov kapitala, medtem ko je minimalna vrednost nakupa koncesije 310 milijonov evrov, h kateri bo moral bodoči koncesionar prišteti še okrog 10 milijonov evrov letno, kot ceno koncesije. Srbija si od vsega obeta vsaj 700 milijonov evrov priliva v državni proračun in s tem možne dodatne investicije v letališče.

Foto: Aerodrom Beograd

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 12 Februar 2017 22:13

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31