Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel je bil nominiran za najprestižnejšo letalsko nagrado Aviation Week Laureates

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
03 Mar 17
Napisal Prebrano 4025 krat
Objavljeno v Novice

Pipistrel je bil nominiran v kategoriji Tehnologija.

Glede na dolgoletno uveljavljenost programa nagrad Laureates je to precej nova kategorija, med preteklimi zmagovalci pa je tudi NASA (2016) za svoje delo pri razvoju okolju-prijaznih letal. Pipistrel je prejel nominacijo za vodilni položaj na področju električnih pogonov, od proizvodnje električnih lahkih letal preko hibridnih pogonov do tehnologije vodikovih gorivnih celic. »leadership in electric propulsion, from production light aircraft to hybrid-electric and fuel-cell technology demonstrations.«

Nominacija pomeni veliko čast in priznanje
  Nominacija pomeni veliko čast in priznanje

»Za proizvajalca letal, kot je Pipistrel, takšna nominacija pomeni veliko čast in priznanje našim prizadevanjem. Veseli nas, da tudi mediji po svetu, zlasti tako ugledna organizacija kot je Aviation Week, prepozna našo vrednost pri razvoju zelenih letalskih pogonov. Uvrstitev med finaliste, v družbo imen kot so NASA, Solar Impulse, Lufthansa in Airbus, je vsekakor nekaj, na kar smo zelo ponosni.« so zapisali v Pipistrelu.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel je ob em povedal: »Od vseh nagrajencev je šla v Evropo samo ena nagrada in že pred odhodom v ZDA smo vedeli, da v takšni konkurenci nimamo veliko možnosti za zmago. A že prestiž, da smo bili povabljeni v najelitnejši krog letalskih nominirancev, je za tako majhno podjetje kot je Pipistrel in državo kot je Slovenija priznanje, ki si ga težko predstavljamo. Biti v isti dvorani in sedeti za istimi mizami kot astronavti in direktorji največjih letalskih družb na svetu, ljudje, ki že desetletja ustvarjajo letalsko zgodovino, je prav poseben občutek. Prestiž biti v družbi ljudi kot je Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor Amazona ter vizionar podjetja Blue Origin*, in poslušati njegovo vizijo o postavitvi stalnega naselja na luni, sanjaču kot sem jaz da krila in tisoč novih idej. Tudi taki dogodki potrjujejo dejstvo, da nas svet priznava kot pionirja in glavnega načrtovalca letal na električni pogon.«

*(Podjetje Blue Origin je že izdelalo raketo in jo poslalo v vesolje, za leto 2017 pa načrtuje v vesolje poslati plovilo s človeško posadko, op.PR)

Ostali trije nominiranci v kategoriji Technology so bili:

-BAE Systems and Gulfstream

-Edge Aerodynamics

-Solar Impulse co-founders Andre Borschberg and Bertrand Piccard

Podelitev je potekala 2. marca zvečer po lokalnem času (oziroma po evropskem času v zgodnjih jutranjih urah dne 3. marca). Nagrado v kategoriji Technology je prejel BAE Systems and Gulfstream. Z izjemo Lufthanse so vse nagrade prejeli ameriški državljani oziroma ameriška podjetja.

Fotografije: Pipistrel

 


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31