Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Adria Airways bo letela več na manj destinacij

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
08 Mar 17
Napisal Prebrano 3427 krat
Objavljeno v Novice

Zadnjo nedeljo v marcu se v civilnem letalstvu začenja poletni vozni red.

Na naših letališčih je poletni vozni red veliko bolj pester, kakor zimski. Letošnji zimski vozni red na Brniku je sicer edini izmed slovenskih letališč imel redne in čarterske lete. Najbolj odmevna je nova destinacija nizkocenovnika Easyjet v London Gatwick, na kateri od decembra pretežno leti z letali Airbus A320, medtem ko Adria ni bistveno spreminjala voznega reda, razen da je napram zimskemu voznemu redu 2015 ukinila liniji do Berlina in Istanbula.

CRJ900 S5-AAL
  CRJ900 S5-AAL

Adria Airways, ki ostaja največji prevoznik na Brniku bo poleti iz Ljubljane redno letel na 17 destinacij (tri manj kot prejšnje poletje) in opravil 161 tedenskih letov (tri več kot prejšnje poletje), kar pomeni, da bo na določenih letih povečal tedensko število letov.

Najprej poglejmo kako bo z leti proti ”severu”. Tukaj bo Adria dodala še en tedenski let proti Amsterdamu in se od aprila soočila s konkurenco na tej povezavi, kjer prihaja nizkocenovna Transavia. Prav zaradi tega ne bo ohranila dnevne lete v Amsterdam. Tja v trenutnem zimskem voznem redu leti dnevno. En let tedensko dodajajo še na letih proti danskemu Kopenhagnu (skupaj pet) in proti Parizu (skupaj osem), dodatna dva pa še proti poljski Varšavi (skupaj pet). Po novem pa bodo dnevno leteli tudi v Moskvo, kamor so lani leteli šestkrat tedensko. V letošnjem poletju ne bo več letov v Berlin in Stockholm ter v London Gatwick, tako da edina otoška destinacija ostaja Manchester, dvakrat tedensko.

Aerodrom Ljubljana
  Adria ima največ prometa na Aerodromu Ljubljana

Proti ”jugu” pa bosta povečanja števila tedenskih letov za dva, deležna Sarajevo in Skopje. V Sarajevo se bo tako lahko neposredno letelo šestkrat tedensko, v Skopje pa dvanajstkrat tedensko (razen ob torkih in sobotah, dvakrat dnevno). Na ostalih letih iz Ljubljane Adria ohranja števila letov iz prejšnje sezone. Žal za poletni vozni red v Adrii (še) niso najavili nobene nove destinacije iz Ljubljane, čeprav je bilo po naših informacijah vse pripravljeno za vzpostavitev letov proti Iranu, vendar se je kot kaže nekje zapletlo in Teherana zaenkrat ni med poletnimi destinacijami.

Evropski hub v poljskem Lodžu bo deležen zmanjševanja števila tedenskih letov. Napram lani ne bo več treh tedenskih letov proti Parizu CDG, kamor so prenehali leteti sredi sedanjega zimskega voznega reda. Ohranjajo pa lete proti Munchen-u desetkrat tedensko (dva manj kot lani) in v Amsterdam štirikrat tedensko (dva manj kot lani). Že dlje časa pa ne letijo iz še dveh poljskih mest, iz Olština za Munchen, kamor so lani leti trikrat tedensko in iz Rešova v Pariz, kamor so leteli dvakrat tedensko.

Iz drugena največjega huba v Prišini ukinjajo lete v London, ohranjajo pa isto število tedenskih letov v Frankfurt (7), Munchen (4) in Malmoe (1), medtem ko iz Tirane ne bodo več leteli v Bruselj in Pariz, ter za en let zmanjšujejo število letov proti Munchen-u, kamor bodo prav tako kot v Frankfurt leteli trikrat tedensko. 

Skupaj bo Adria Airways tako v poletnem voznem redu imela 193 rednih tedenskih letov, kar je za osem odstotkov manj kot lani.  

 

Fotografije: Davor Golec

 


Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31