Natisni to stran

Park vojaške zgodovine bogatejši za maketo vojaške baze Željava

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
24 Mar 17
Napisal vir: PVZ Prebrano 5452 krat
Objavljeno v Novice

Tokrat ne gre za vojaško vozilo, temveč za maketo nekdanje jugoslovanske podzemne vojaške baze Željava (Objekt 505).

Podzemna baza je bila največji vojaški infrastrukturni projekt v nekdanji Jugoslaviji, saj se ocene stroškov gibljejo od 4 pa vse do nepredstavljivih 8 milijard dolarjev v današnji vrednosti. Nahaja se na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino v bližini Bihaća; zaradi gradnje, ki je trajala med letoma 1956 in 1968, je bilo celo izseljenih nekaj okoliških vasi, v okolici objekta pa so veljali izjemno strogi varnostni ukrepi. Letališče je bilo vkopano pod goro Plješevica. Na njenem pobočju je bil postavljen eden tedaj najbolj zmogljivih radarskih sistemov, ki je omogočal nadzor jugoslovanskega ter deloma italijanskega, madžarskega in avstrijskega zračnega prostora. Podzemno letališče je bilo postavljeno v radarski senci, zdržalo pa naj bi neposredni zadetek do 20-kilotonske atomske bombe. Skupna dolžina vseh notranjih hodnikov je znašala 3,5 kilometrov, ki so obsegali tehnične delavnice, nastanitvene kapacitete, poveljstvo polka, tehnične službe itd. Bazo je s kerozinom oskrboval 10-kilometrski cevovod. Na letališču so bile razporejene tri eskadrilje letal, dve lovski in ena izvidniška. Objekt je bil leta 1992 uničen s strani Jugoslovanske ljudske armade.

Množična udeležba priča o zanimivosti tematike
  Množična udeležba priča o zanimivosti tematike

Maketa v merilu 1 : 144 je dolga kar 3,6 m in široka 1,6 m ter dopolnjuje razstavo Pot v samostojnost. Maketa odlično ilustrira tako velikanski bojni stroj nekdanje Jugoslovanske ljudske armade kot tudi nepredstavljivo velik vojaški proračun nekdanje države. Izdelal jo je Kristjan Slokar, ki je zanjo porabil kar 1900 delovnih ur.

V Željavi so bile stacionirane tri eskadrilje
  V Željavi so bile stacionirane tri eskadrilje

V okviru izjemno obiskanega muzejskega večera v Parku vojaške zgodovine je bila maketa tudi uradno predstavljena širši javnosti. Po predstavitvi makete so v zanimivem pogovoru nekdanji piloti Andrej Lipar, Marjan Žerjal in Vojko Gantar, ki so službovali na Željavi, razkrili marsikatero do sedaj manj poznano dejstvo, anekdoto in njihovo izkušnjo življenja ter službovanja v bazi. Veliko zanimanje javnosti ter številna vprašanja dokazujejo, da je tudi 25 let po uničenju letalska baza Željava še vedno zavita v tančico skrivnosti.

Vir: PVZ

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 23 Marec 2017 21:41