Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Uspešno zaključili z 2. fazo testiranja projekta ADaaS

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
06 Apr 17
Napisal Prebrano 2817 krat
Objavljeno v Novice

Slovenski kontrolorji zračnega prometa so uspešno opravili drugo fazo projekta ADaaS.

ADaaS zajema simulacijo dela območne kontrole letenja na Brniku na podlagi podatkov, ki so jih pridobili iz Eurocontrolovega centra v Maastrichtu. Proces je potekal vzporedno z realnim delom območnih kontrolorjev v t.i. načinu shadow.

Projekt se nanaša na uvedbo interoperabilnega in usklajenega ATM sistema upravljanja zračnega prometa med dvema izvajalcema storitev navigacijskih služb zračnega prometa, ki pripadata različnima funkcionalnima blokoma (FAB). Cilj projekta je bil razviti prototip, s katerim bi bilo mogoče ATM podatke ponuditi kot storitev za eno ali več enot civilnih služb zračnega prometa (ATSU).

Projekt je vreden 2,45 milijona EUR
  Projekt je vreden 2,45 milijona EUR

Kontrolorji zračnega prometa danes pridobivajo informacije o letih iz dveh sistemov FDPS in SDPS. Flight Data Processing System (FDPS) obdeluje podatke o letih letal. FDPS-ji različnih izvajalcev storitev navigacijskih služb zračnega prometa so med seboj povezani in si sporočajo podatke o letalih, ki so pomembni za učinkovito predajo letov med posameznimi kontrolami. Surveillance Data Processing System (SDPS) pa obdeluje radarske podatke. Cilj projekta ADaaS je združiti podatke teh dveh sistemov, ki bi kontrolorjem olajšala delo tako, da ne bi več potrebovali vsak svojega FDPS sistema, ampak bi informacije lahko pridobivali iz več redundantnih podatkovnih centrov. V drugi fazi projekta je bil FDPS v Maastrichtu. SDPS, ki deluje na Brniku, pa so prilagodili tako, da sedaj lahko uporablja podatke iz FDPS v Maastrichtu. Projekt je potekal v demonstratorski sobi s tremi različnimi aplikacijami za prikaz radarskih podatkov, ki bile sposobne komunicirati z FDPS v Maastrichtu. V tretji fazi projekta ADaaS, ki se bo zaključil do konca letošnjega leta, pa bo FDPS z enakimi informacijami deloval porazdeljeno v Maastrichtu in na Brniku, kar zagotavlja večjo razpoložljivost in varnost.

V okviru projekta bo opravljena tudi analiza stroškov in koristi, ki bo pokazala na prednosti novega koncepta sistema upravljanja zračnega prometa za uporabnike zračnega prostora, na upravičenost naložbe, pa tudi na znižanje operativnih stroškov. Prihodnja uporaba novega koncepta bo prinesla dodatne koristi tudi z vidika večje zanesljivosti in uporabnosti, boljšo usklajenost in povečano interoperabilnost. Sodelujoči izvajalci navigacijskih služb zračnega prometa bodo tako lahko močno zmanjšali vrzeli pri doseganju ciljev, ki jih določa veljavna zakonodaja o enotnem evropskem nebu.

Projekt AdaaS razvijata družba Kontrola zračnega prometa Slovenije in organizacija EUROCONTROL z njihovim centrom za vodenje in kontrolo zračnega prometa MUAC, sofinancira pa ga Evropska Komisija v višini 2,45 milijona EUR. Projekti prispeva k enotnemu evropskemu nebu (SES) s poudarkom na uvajanju novih tehnologij in najboljših praks.

Foto: KZPS

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 06 April 2017 08:37

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31