Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Titov DC-6B pristal v Mariboru

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
23 Apr 17
Napisal Prebrano 12703 krat
Objavljeno v Novice

Včeraj je na mariborskem letališču pristalo nekdanje Titovo letalo, Douglas DC-6B, ki ga je nekoč pilotiral Mariborčan Stanko Šerc.

Maribor gostil nekdanje Titovo letalo
  Maribor gostil nekdanje Titovo letalo

Stanko Šerc, upokojeni pilot, je pri svojih 84-letih še vedno strasten ljubitelj letal in vsega kar leti po zraku. Včeraj je tako prišel ”pozdravit” tudi svoje nekdanje ”delovno mesto”, letalo Douglas DC-6B.

Titov DC-6B mad pristankom v Mariboru
  Titov DC-6B mad pristankom v Mariboru

Letalo je letnik 1958, izdelano v Santa Monici v Združenih državah Amerike po naročilu jugoslovanske letalske družbe JAT oziroma Maršala Josipa Broza Tita, ki je želel luksuzno letalo za svoja potovanja.

Kokpit DC-6B
  Kokpit DC-6B

Tita in njegove goste je deset let po vsem svetu varno pilotiral tudi Mariborčan, Stanko Šerc. Stanko si je vzel čas in včeraj prišel na Letališče Edvarda Rusjana Maribor in s solznimi očmi pospremil pristanek legendarnega letala pod Pohorjem. Stanko je bil vidno ganjen in ga je nekaj vleklo v letalo, češ, ”to je del mene, del mojega življenja”. Takoj po pristanku je Šerc šel najprej do sprednjega kolesa, ter ga poljubil. Vsem prisotnim, nam je za trenutek šel srh skozi telo in koža se nam je od spoštovanja Stanka, do letala, kar naježila.

Letalo, ki je bilo parkirano neposredno pred terminalom mariborskega letališča so si lahko s terase ogledali tudi obiskovalci letališča, ki jih je med opoldanskim klepetom na terasi presenetilo to edinstveno letalo.

Stanko Šerc, upokojeni Titov pilot
  Stanko Šerc, upokojeni Titov pilot

Ob kratkem pogovoru z njim nam je dejal: ”Jaz sem ga zelo rad letel, Tito ga pa ni imel rad. Letel je namreč prenizko (največ 7000 metrov) in na vsaki daljši poti, so morali opravljati tehnične postanke za oskrbo z gorivom.” To po pilotovih besedah Titu ni bilo všeč, zato je letalo nato kmalu zamenjal z Boeingom 727, Douglasa pa prodal zambijskemu predsedniku Kennethu Kaundi. Ko ga Kaundi ni več uporabljal so ga parkirali na letališču v Lusaki. Zgolj po naključju je DC-6B na letališču opazil Chris Schutte, iz majhne letalske družbe v Windhoeku in ga kupil. Do leta 1999 so v Schuttejevem podjetju letalo uporabljali za panoramske polete nad zahodno Afriko. Marca 2000 so ga kupili Flying Bullsi. Letalo so temeljito obnovili in po treh letih in več deset tisoč delovnih urah je bilo letalo končno kot novo. Letalo je sedaj v lasti Flying Bullsov in del flote, ki je vidna tudi v Hangarju 7 na salzburškem letališču.

Dva Douglasa na letališču v Mariboru
  Dva Douglasa na letališču v Mariboru

Fotografije: Davor Golec

Stanko Šerc, upokojeni Titov pilot
  Stanko Šerc, upokojeni Titov pilot
 

 

DC-6B na ploščadi mariborskega letališča
  DC-6B na ploščadi mariborskega letališča
Nazadnje urejano na Sreda, 27 Marec 2019 09:02

Koledar objav

« Maj 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31