Natisni to stran

Elitne enote USAF na pomoč poškodovanim mornarjem na ladji Tamar

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
30 Apr 17
Napisal priredil BP Prebrano 5460 krat
Objavljeno v Novice

Padalci U.S. Air Force z nočnim skokom na pomoč slovenskim pomorščakom.

Nočni skok iz letala in reševanje na odprtem morju iz ladje na kateri je požar spada med najtežje in najbolj dramatične naloge posebnih enot. S prav tako nalogo se je spopadlo sedem elitnih reševalcev padalcev pripadnikov letalske enote Nacionalne garde iz New Yorka. Uspešno so pomagali trem mornarjem, za dva žal ni bilo pomoči.

Drama se je dogajala v Atlantskem oceanu 2200km pred obalo ZDA. V ponedeljek zjutraj je na ladji Tamar Splošne plovbe odjeknila eksplozija in izbruhnil požar. Kapitan je takoj izvedel klic v sili. Ker je bila ladja Tamar preveč oddaljena, da bi ji na pomoč lahko priskočili pripadniki obalne straže ZDA so nalogo zaupali 106. reševalnemu polku Nacionalne garde iz New Yorka, ki jim je pomagala kanadska in portugalska obalna straža.

HC-130 Hercules pred vzletom
  HC-130 Hercules pred vzletom

106. reševalni polk Nacionalne garde iz New Yorka je z štirimotornim transportnim letalom HC-130 Hercules, ki sicer pripada 102. reševalnemu polku Nacionalne garde na kraj nesreče poletel iz baze Gaberski v Westhampton Beachu, New York.

Po dolgem nočnem letu so v bližini ladje Tamar iz letala najprej odvrgli čoln potem pa so tudi padalci reševalci s padali poskakali iz letala. Po pristanku v morju so odplavali do čolna in se odpravili proti ladji Tamar, kjer so takoj začeli z reševanjem.

Skupina sedmih reševalcev je iz letala skočila okrog 19:50, ravno ob sončnem zahodu. Ob 20:00 so bili že na ladji Tamar in takoj so poškodovanim mornarjem nudili zdravstveno oskrbo.

Portugalske letalske sile so mornarje s pomočjo reševalnih helikopterjev potem prepeljali v bolnišnico v Ponta Delagada na Azorih. Žal sta po podatkih dva mornarja umrla, trem pa so uspešno pomagali. V času nastanka izvirnega članka je bila ladja Tamar 30 ur plovbe izven dosega portugalskih helikopterjev.

“106. reševalni polk Nacionalne garde iz New Yorka je vesel, da je lahko pomagal v tej reševalni nalogi”, je povedal namestnik poveljnika 106. polka polkovnik Nicholas Broccoli in dodal: “Zato se urimo. In naši parareševalci, piloti, posadke in celotna ekipa je zato najboljša.”

 

Tom Demerly, https://theaviationist.com

Foto: U.S. Air Force