Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

X-ALPHA - hčerka MiG-21

Oceni ta prispevek
(16 glasov)
25 Maj 17
Napisal Prebrano 6201 krat
Objavljeno v Novice

Potrebe po pilotih v svetu strmo naraščajo. Žal pa je šolanje za pilota postalo precej drago in prav to mlade odvrača od tega poklica.

Tega se dobro zavedajo v Pipistrelovi Akademiji, ki jo vodi Sašo Knez. V virtualnem svetu so našli rešitev. V zadnjih dveh letih so razvili simulator letenja za Pipistrelovo ultralahko letalo Alpha trainer. Simulator se imenuje X-ALPHA in je na letalski sceni novost. Predvsem je ta simulator povsem drugačen od drugih, ker uporablja VR očala namesto zaslonov.

simulator X-Alpha
  Simulator X-Alpha

Ko sem se odpravil v Trbovlje, se mi niti sanjalo ni, kaj me čaka, saj za X-ALPHO še nisem vedel. Letališča v Trbovljah ni, zato nisem pričakoval, da bomo šli v zrak. Po krajšem pogovoru s Sašom, Ines in Janijem, ki svoje ideje spravljajo v realnost, smo se odpravili do simulatorja X-ALPHE.

Simulator za X-ALPHO

X-ALPHO je razvila ekipa sedmih ljudi. Realističen občutek simulatorja je zasnovan na dveh ključnih elementih. Prvi je mehanski. Školjka s sedežno kadjo in krmili je povezana na senzorje in mehanske vzmeti. Položaj sedenja, komand in sile na krmila so identične, kot na pravem letalu. Drugi je elektronski in programski. Cel simulator se prijavi v računalnik kot navadna igralna palica, kar daje sistemu izjemno elegantnost in enostavnost za uporabo. X-ALPHA uporablja okolje X-Plane, ki omogoča zelo dobro popisovanje aerodinamičnih sil in momentov. To je precej podobno kot pri vseh ostalih simulatorjih. Kaj je pri X-ALPHI torej tako drugače?

Simulatorja so razvijali dve leti
  Simulatorja so razvijali dve leti. V ozadju X-ALPHA

Vstop v virtualni svet

Ko se usedeš v X-ALPHO, je najbolj nenavaden občutek kokpit brez inštrumentov. Simulatorji v katerih sem že letel, so imeli identične kokpite kot pravi letalniki, zato je občutek realnosti v njih popolnoma pristen. Full flight simulatorji omogočajo tudi gibanje celotne kabine. V primeru X-ALPHE dejanskega gibanja kabine ni. So pa očala oculus, ki omogočajo 3D pogled v kokpit in okolico, ki se premika. Torej, ko se usedeš v simulator, si natakneš VR očala in kar naenkrat si potopljen v računalniški svet. Vidiš virtualno 3D kabino in virtualno okolico. Ta je sestavljena iz modela oziroma mreže poligonov, na katero se ovija tekstura, ki je rastrska slika. VR očala sledijo premikom glave. Ko premakneš glavo levo, se spremeni tudi gledišče.

očala oculus
  Očala oculus

Na virtualnem kokpitu vidiš vse inštrumente, ki so v realnem kokpitu in sem jih prej pogrešal. Videti so tako pristno, da njihova fizična odsotnost ne moti več. Pogled v okolico pa je mnogo bolj realen, kot v Full flight simulatorju, saj bližina slike v očalih daje občutek resnične globine. Pomanjkljivost simulatorja je le ta, da ne vidiš svojih nog in rok, ki upravljajo krmilne ročice.

Preden sem z X-ALPHO vzletel, me je zanimalo zakaj so ga pravzaprav razvili. Sašo Knez je ob tem povedal, da so simulator zgradili zaradi tega, ker je demonstrator koncepta (o tem malo kasneje) deloval tako dobro, da so začeli verjeti v to tehnologijo, in dodal: »Enostavno smo želeli svoje delo opravljati bolje in se naučiti nekaj novega. VR nam nudi eno izmed orodij in okolij za dosego tega cilja in X-ALPHO lahko uporabljamo v naši šoli. V tem trenutku so tehnične zmožnosti simulatorja mnogo večje od teh, za kar jo uporabljamo.«

Letenje je pravi užitek
  Letenje je pravi užitek

Z Alpho trainerjem sva s Knezom letela nekaj časa nazaj v Zagorju. Zelo dobo se spominjam občutkov, ki sem jih doživljal ob tistem letu, zato lahko z gotovostjo trdim, da je X-ALPHA odlična alternativa dejanskemu letenju. Desna roka na gasu. Z levo sem upravljal letalo in kmalu sem pozabil, da dejansko ne letim. Pogled na inštrumente je bil jasen. Okolica je brzela mimo mene in seveda sem si privoščil to, kar dela letenje nadvse vznemirljivo. Nizko nad hišami, v kanjonu in potem še pod most. Hitro vzpenjanje in oster obrat na desno. Vmes pogledam nazaj, če most še stoji in promet na njem. Nasmeh mi ne izgine iz obraza. Žal se ne vidim. Tudi za selfija ni časa. Preveč uživam. Let je prijeten in kmalu se vrnem na letališče, kjer z nekoliko težavami pristanem v travi. Kljub temu, da je kabina odprta, mi je vroče. Še vedno poln adrenalina zlezem iz X-ALPHE in zbrani druščini čestitam za izjemno doživetje. Prav tako kot jaz je bilo nad X-ALPHO navdušenih štiristo pilotov in ljubiteljev letalstva, ki so simulator preskusili na nedavnem Aeroexpu v Friedrichshafnu in ga ocenili kot kvantni preskok v tehnologiji, je povedal Knez, ki pa se zaveda, da je simulator le en del v celotnem sistemu šolanja.

Za X-ALPHO imajo že dve naročili
  Za X-ALPHO imajo že dve naročili

Trenutno X-ALPHO uporabljajo v centralni šoli Pipistrelove Akademije v Zagorju. »V bistvu z našimi kandidati za pilota raziskujemo povsem nov teritorij, da vidimo, kje se da simulator uporabiti. X-ALPHA je verjetno prvi simulator, na katerem lahko poučujemo vizualno letenje. V začetnih fazah temeljnega letenja morata imeti učitelj in kandidat v zraku čas, da se osnove, kot je npr. razpored pozornosti, dobro zasidrajo. Elektro letala tega časa zaradi kapacitet baterij ne omogočajo in ga tudi v bližnji prihodnosti ne bodo. Zato bodo morale te šole del programa obvezno izvesti na simulatorju. Simulator je zgolj eden izmed treh stebrov dobre letalske šole prihodnosti. Dobra teorija, letalo in simulator, ki ju povezujejo dobri kadri. Tukaj je tudi smotrna odločitev Pipistrela, da bo e-tečaj za Alpho Electro na voljo brezplačno na pipistrel-online. Tukaj ključno vlogo igra naš notranji nadzornik Borivoj Bivic, ki v akademiji skrbi za razvoj pilotov in tehniko pilotiranja. Trenutno smo identificirali nekaj segmentov, kjer je X-ALPHA izjemno učinkovita. Ogromno stvari se moramo še naučiti.«, je povedal Sašo Knez.

X-ALPHA lahko simulira tako motorno, kot tudi električno letalo Alpha trainer, saj so v Pipistrelu ti dve letali zasnovali zelo podobno.

Alpha trainer
  Alpha trainer

A vrnimo se nazaj v delavnico v Zagorje. Še vedno pod vtisom letenja z X-ALPHO, me Rusjanovi sodobniki postavijo pred nov izziv. »Ali misliš, da je to vse?«, vpraša Knez in se pri tem zarotniško nasmehne in doda: »Saj smo ti obljubili ekskluzivno zgodbo, kajne?«

Ob tem mi pred očmi odgrnejo ponjavo še enega simulatorja. Simulatorja, za katerega nihče ne ve. Simulator, ki je njihov in ki ni naprodaj. In to je simulator sovjetskega nadzvočnega lovca MiG-21bis, sestavljen iz originalnih delov in z VR očali. Tudi v tovarni čokolade ne bi bil bolj preplavljen s čustvi. Vauuuuu!

V ospredju simulator MiG-21 v ozadju X-ALPHA
  V ospredju simulator MiG-21 v ozadju X-ALPHA

Simulator MiG-21 bis

Sašo je hitro povedal, da se je vse skupaj začelo na sestanku njihovih učiteljev letenja. Ker je med njimi tudi upokojeni učitelj na letalu MiG-21 podpolkovnik Vojko Gantar, so si sposodili gaming računalnik, oculus in inštalirali DCS z MiG-21 plug-inom. Vojko je naredil pripravo na let, kot jo je delal v Puli in so šli z realno pripravo ''leteti'' v VR, pove Knez in doda: »In je delovalo! V bistvu je izjemno delovalo. Tako se je vse skupaj začelo in sedaj smo tu. Ampak tu smo samo zaradi tega, ker smo želeli svojo osnovno delo, poučevanje letenja, opravljati boljše. Brez Vojka simulatorjev ne bi bilo.«

Letim, v ozadju Sašo, desno Ines.
  Letim, v ozadju Sašo, desno Ines.

Vesel sem zaradi Vojka, si mislim, in že sedem v katapultni sedež ruskega lovca MiG-21. Tokrat še brez školjke, a je ne pogrešam, ker adrenalin zaznava le za letenje pomembne originalne dele, ročico za gas in krmiljenje letala, nožne pedale, gumb za trimer, zavorno ročico, stikala za zakrilca, zaviralno padalo … Vojko je povedal, da je ekipi Aereforma pomagal pri postavitvi komponent, da čim bolj ustrezajo dejanskemu položajem v migu-21 in dodal: »Pravilen položaj katapultnega sedeža in vseh komand je zelo pomemben, da ima pilot enak občutek kot v kokpitu lovca mig-21. Prav tako smo imeli veliko dela, da smo pravilno nastavili vzmeti, ki od pilota zahtevajo pravilen fizični napor med izvajanjem različnih manevrov. Tudi komande se morajo vračati v nevtralen položaj. Vse to sedaj deluje.«

Aktuator
  Aktuator

Originalni sestavni deli

Potrebne originalne sestavne dele so kupili na e-bayu za kar nekaj tisoč evrov. Vgrajeni deli so iz Češke, Bolgarije, Poljske in Ukrajine. Hvala Mikojan Gurević. Preden sem si nadel oculus, sem si poskušal zapomniti položaj ročic, stikal … Pulz je naraščal. Ines je pognala program. Vzlet kljub Sašovim navodilom ni bil lahek. Mig se ni in ni hotel dvigniti. Bolj kot sem vlekel palico nase, bolj se mi je zdelo, da bom zdaj zdaj padel v zvrt in končal tam kjer je končal marsikateri pilot. Na srečo sem se izvlekel. Najprej sem se dvignil na 2000m in se udomačil v virtualnem kokpitu. Brzinomer in višinomer sta postala najpomembnejša inštrumenta, ki sta me zanimala. Plug-in za MiG-21 je izjemno dobro narejen. Tako fizikalno, kot vizualno. Uporabljajo vtičnik, ki ga je razvila dobro uigrana ekipa Leathernecka, v kateri je ključni člen Novak Đorđević, ki je aktivni pilot na MiG-u v Srbiji. Za realizem je tako poskrbljeno. Tako na X-ALPHI kot na MiG-u je sistem povratne sile, ki je mehanski in je statičen. Torej je pravilen za eno izbrano točko. Pri Alphi so te sile majhne. Pri zavoju z obremenitvijo 4G je sila na krmilo zgolj 30 N, pri MiG-u pa so te sile nekajkrat večje in se zato bolj čutijo. MiG-21 je zahteven za letenje tudi zato, ker je potrebno delati odmerjene in natančne gibe z veliko močjo. Oba simulatorja imata delujoč trimer, kar je bistveno. Trimer je pri obeh električni linearni aktuator, ki spreminja nevtralno točko vzmeti. V temeljnem letenju je poleg razporeda pozornosti ključni koncept tudi grobega in finega trimanja pri postavljanju režimov. Zato je pravilno delujoč trimer eden izmed najbolj pomembnih elementov v simulatorju. Prav napačno nastavljen trimer mi je onemogočil normalen vzlet.

Komandne ročice so originalne
  Komandne ročice so originalne

Za spoznavanje letala sem najprej letel vodoravno, preučil kokpit, ki je vrhunsko in nadrealistično upodobljen. Tudi pokrajina in arhitektura je odlična imitacija realnega sveta. Ko sva se z letalom spoznala, sem se spustil v dolino in letel z hitrostjo 900km tik nad krošnjami dreves. Z višanjem hitrosti se potrebne sile na ročici občutno povečujejo. Radiji zavojev so daljši, letalo pa postaja težje. Trimer je v primeru prevelike potrebne sile na ročici odlično opravil svoje delo. Kljub temu je potrebna energija za letenje z MiG-om mnogo večja od ultra lahkega letala. Ko ročico za plin potisneš v položaj dodatnega zgorevanja, ti 3D slika in ambientalni zvok dasta občutek pospeševanja. Tudi pristanek je izjemno zahteven. Ker nisem vešč letenja pri tako velikih hitrostih, sem Mig-a seveda razbil in tudi trk v tla je bil tako realističen, da me je v telesu kar zabolelo. Hkrati sem stisnil zobe.

Občutek letenja je skoraj realn
  Občutek letenja je skoraj realn

Letenje na simulatorju in hkrati v virtualnem svetu je popolnoma zaposlilo vse moje čute. Tipal sem fizični svet, videl in slišal pa virtualni svet. Kombinacija, ki je telo ni vajeno. Zato se nanjo tudi različno odziva. Lahko pa povem, da je bil odziv mojega telesa dokaj podoben kot na realnem letu s pilatusom PC-9M. Zaradi vseh sodčkov, lupingov in drugih akrobacij mi je bilo tudi rahlo slabo. Telo je bilo utrujeno in zmedeno. Um pa navdušen.

Gas in gremo :)
  Gas in gremo :)

Od virtuanega v resnično

O zahtevnosti letenja z MiG-om je spregovoril tudi Knez: »Lani sem letel izredno veliko. Letel sem v Indiji, doma letalo ONE-a, Hansa Brandenburg C1, posadke smo trenirale za Hy4 na električnih letalih, kjer smo mešali E-Tauruse in E-Alphe, potem sem odletel Hy4 v Cerkljah ... Bil sem v vrhunski trenaži. Ko se je vse umirilo in končalo, sem se usedel v MiG-a ... in ga sesul na vzletu. Snel sem VR očala in si rekel: ''Bravo Sašo, car si. Res obvladaš.'' Če se počutim nepremagljiv, se usedem na MiG-a in si situacijo v nekaj minutah razjasnim.« In čeprav se sliši oguljeno, ampak v Aeronavtu, Akademiji za letalstvo, kjer razvijajo in izvajajo program Pipistrel Academy, res povezujejo več generacij. In ta simulator MiG-a je dober dokaz. Ni čudno, da ga ne želijo prodati. Vojko Gantar je na migu-21 nazadnje letel pred 26 leti. Spominja se, da so tudi v JVL imeli simulator za mig-21, ki je omogočal le instrumentalno letenje. V novem simulatorju pogreša inštrumentalno ploščo, ki jo sedaj nadomešča 3D animacija. Pravi pa, da je občutek letenja z očali oculus odličen. Ob naglih gibih pri velikih hitrostih letenja pa z lahkoto občutiš tudi slabost.

Vzmet, ki skrbi za občutek prave sile na ročici
  Vzmet, ki skrbi za prave sile na ročici

Uporabnost takih simulatorjev Sašo Knez vidi predvsem v uporabi za šolanje in razvoj novih letal in doda: »Zasnovali smo že naslednjo verzijo simulatorja. Z njo povečujemo možnost metodskega poučevanja za vsaj še enkrat. Naša prednost je, da bistveno bolj od ostalih razumemo poučevanja letenja v VR-ju. To prednost lahko ohranimo zgolj z uporabo simulatorja v šolanju. Skratka zgradili smo ga - sedaj ga je potrebno čim več uporabljati. Na drugi strani poglejmo Pipistrel. Za njihove razvojne projekte je zelo dobro, da imajo možnosti preveriti uporabnosti novih konceptov najprej v virtualnem svetu. In končno so tu letalski muzeji. Si predstavljate Schneiderjev pokal v Benetkah v tridesetih letih preko VR očal? Ali pa, da osebno podoživite prvi let Rusjanov v Gorici leta 1909? Noro...«.

X-ALPHA pomeni boljšo pripravo bodočih pilotov pred letenjem, pa meni direktor Pipistrela Ivo Boscarol, ki dodaja: »Če učenci vedo, kaj jih čaka, so bolj samozavestni in obstaja manjša verjetnost napak zaradi strahu. Sašo in njegova ekipa vsekakor razmišljajo nekonvencionalno. Imajo sveže ideje, zato so tudi njihovi produkti za nas zanimivi. X-ALPHA pomeni predvsem širitev spektra proizvodov in dodatno ponudbo za naše kupce. To je artikel, ki ga do sedaj še nismo imeli. Je zaželen med strankami - predvsem letalske šole so ga pogrešale in večkrat spraševale po njem. To seveda pomeni prednost za nas, saj je pri učencih, ki so se šolali na Pipistrelovem letalu - bodisi virtualnem ali pravem - večja verjetnost, da bodo želeli tovrstno letalo tudi, ko se bodo sami odločali za nakup.«

Simulator je na ogled v KSEVTu v Vitanjah
  Simulator je na ogled v KSEVTu v Vitanjah

Projekt simulatorja X-ALPHA je prijavljen na razpis za najboljše inovacije GZS. Z lahkoto je prijava preskočila regionalno selekcijo in se bo potegovala za zlato medaljo na nacionalnem nivoju.

Prva naročila so že tu in sedaj ekipo čaka še nekaj testiranja, predvsem pa povečevanje robustnosti in enostavnosti simulatorja.

Besedilo: Borut Podgoršek

Fotografije: Aeronavt

Video spodaj: Aeronavt

 

Nazadnje urejano na Sreda, 24 Maj 2017 23:23

Mediji

Simulator letenja MIG-21 bis

1 komentar

  • Komentiraj povezavo BRANKO BIŠČAK Četrtek, 01 Junij 2017 16:52 objavil BRANKO BIŠČAK

    Čestitam vsem kreatorjem te naprave, g. Vojku pa še posebej moja čestitka.
    Lep pozdrav vsem
    Biščak Branko

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31