Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovesnost ob počastitvi dneva 151. Heesk ter pripadnikov spominskega znaka »Golte 91«

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
28 Jun 17
Napisal Prebrano 3505 krat
Objavljeno v Novice

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na Golteh udeležila Slovesnost ob počastitvi dneva 151. Helikopterske eskadrilje ter pripadnikov spominskega znaka »Golte 91«.

28. junija 1991 sta z vojaškim helikopterjem Gazela v vrste slovenske Teritorialne obrambe iz mariborske vojašnice junaško prebegnila pilot major Jože Kalan in letalski tehnik, praporščak prvega razreda Bogomir Šuštar. Takoj po prebegu sta helikopter s pomočjo ekipe delavcev skrila na Golteh, kjer so teritorialci nanj narisali slovenski grb in oznako TO-001 Velenje. Helikopter so nato premestili in skrili v uto ob planinskem domu na Smrekovcu, od 3. julija do premika k Žoharju pa je bil shranjen na kmetiji Rezoničnik v Belih Vodah.

Ministrica za obrambo Andreja Katič
  Ministrica za obrambo Andreja Katič

V nagovoru je ministrica poudarila, da je šlo za izjemno hrabro dejanje, ki bi se lahko končalo tudi drugače in ob tem izpostavila, da je potrebno mlade podučiti o dogodkih med osamosvojitveno vojno in ohraniti spomin, da se grozote vojn nebi nikdar več ponovile.

Prebeg helikopterja je bil dogodek, ki je dal naši osamosvojitvi nov zagon. To je bil prvi vojaški helikopter, ki je dobil grb Republike Slovenije in znak Teritorialne obrambe. Pilot Kalan in letalski tehnik Šuštar sta svojo človeško veličino dokazala že prej, ko sta dan pred prebegom rešila iz stražnice Sunjak nad Dravogradom ranjenega vojaka agresorske vojske in ga prepeljala v vojašnico v Mariboru. Čeprav gazela v slovenskih barvah med osamosvojitveno vojno ni letela, je njena pridobitev pomenila začetek slovenskega vojaškega letalstva. Letalska komponenta pa je poleg kopenske in pomorske temelj suverenosti naše države.

Sorodna članka:

Danes je gazela obnovljena in v Parku vojaške zgodovine v Pivki predstavlja muzejski predmet izjemnega pomena za slovensko vojaško zgodovino.

Gazelo so prepeljali v Park vojaške zgodovine v Pivki

Nazadnje urejano na Sreda, 28 Junij 2017 16:06

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31