Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Francoska agencija za civilno letalstvo kupila tri letala Alpha Electro

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
07 Jul 17
Napisal Prebrano 2571 krat
Objavljeno v Novice

Ajdovski Pipistrel je na letalskem sejmu Paris Air Show, ki je potekal na letališču Le Bourget pri Parizu, s francosko agencijo za civilno letalstvo podpisal pogodbo o dobavi treh letal Alpha Electro.

Kot nam je pojasnil francoski zastopnik Pipistrela Christian Stuck, gre za edinstven projekt francoske agencije za civilno letalstvo (DGAC), ki bo letalski šoli na letališču v Toussus le Noble blizu Pariza omogočila uporabo Pipistrelovih električnih letal Alpha Electro za šolanje za šolanje pilotov generalnega letalstva in pridobitev PPL licence. Šolanje in usposabljanje pilotov na letalih, ki v EU niso certificirana, namreč ni dovoljeno. Alpha Electro nima EU certifikata, je pa že v serijski proizvodnji, zato želi DGAC pomagati pri certifikaciji tega letala v EU in hkrati od pilotov in učencev zbrati čim več povratnih informacij o tem, kako se električno letalo obnaša v zraku. Stuck je povedal, da si DGAC želi biti med prvimi, ki bodo imeli izkušnje in znanje o uporabi električnih letal.

 francosZastopnik Pipistrela Christian Stuck
  Zastopnik Pipistrela Christian Stuck

Pogodba vključuje nakup treh letal, ki jih bo letalska šola dobila do januarja 2019, prvega že septembra letos. Letala je naročil in plačal DGAC. Danes v Franciji sicer leti preko 200 Pipistrelovih letal. Po zaključku evalvacije Alphe Electro in pridobitvi certifikata pa si Stuck obeta še večjo prisotnost Pipistrelovih letal v Franciji in celotni Evropi. Letala Alpha Electro sicer lahko prodajajo v ZDA in nekatere druge države.

Pogodba vključuje nakup treh letal
  Pogodba vključuje nakup treh letal

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je za sierra5.net povedal, da bo DGAC s tem omogočil šolanje za bistveno nižjo ceno kot kdorkoli drug v bližini, saj je cena energije pri takšnem načinu letenja lahko tudi pod en evro na uro in dodal: »Pipistrelu je primarni cilj prodaja in s tem sodelovanjem se nam odpira novo tržišče. Odpirajo se nam vrata v vse francoske letalske šole, ki se ukvarjajo s šolanjem pilotov za PPL licenco. Za začetek bomo temu kupcu dobavili tri letala, ki bodo pionirski projekt tudi za druge šole po Franciji. Ocenjena vrednost projekta je pol milijona evrov.«

Regionalno letališče Toussus le Noble Airport (IATA: TNF, ICAO: LFPN) je namenjeno poslovnim letalom in nima rednih potniških linij. Na letališču gostujejo in vzdržujejo francoska vladna letala. Gre za najbolj prometno letališče za poslovno letalstvo v Franciji z 210.000 letnimi premiki letal.

Foto: Pipistrel

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31