Natisni to stran

Družba SHS Aviation s Pobudo za spremembo prostorskega načrta za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
18 Jul 17
Napisal Prebrano 3343 krat
Objavljeno v Novice

Pobudo so naslovili na pet občin: Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju, Starše in Maribor.

SHS Aviation d.o.o. ima skladno s svojim poslovnim načrtom (ki ga je Aerodrom Maribor d.o.o. predložil Ministrstvu za infrastrukturo za 15-letno najemno pogodbo) dolgoročno in kratkoročno vizijo razvoja letališča. Iz dokumentacije je jasno razvidno, da se polni razvoj letališča lahko uresniči le s postopkom spremembe Državnega prostorskega načrta (DPN), kratkoročne operacije pa se lahko doseže s spremembami Občinskih prostorskih načrtov (OPN). Realno je pričakovati, da se sprejem DPN ne bo zgodil pred koncem leta 2020. Takšna počasna izvedba potrebnega prostorskega načrta ne ustreza poslovnemu načrtu družbe SHS Aviation d.o.o. To je razlog, zakaj družba hkrati z dolgoročnim načrtom predlaga tudi kratkoročni načrt, ki ga je mogoče izvajati hitreje s sprejetjem sprememb OPN. S sprejetjem sprememb OPN bi SHS Aviation d.o.o. lahko izvedla kratkoročno vizijo razvoja letališča. S predlogom dveh korakov -kratkoročnega in dolgoročnega izvajanja načrta, bi SHS Aviation d.o.o. lahko izvedla svoj poslovni načrt, ki ga je februarja 2017 potrdilo Ministrstvo za infrastrukturo, ko je bila potrjena ponudba Aerodroma Maribor d.o.o. za 15-letno najemno pogodbo za infrastrukturo letališča Maribor.

Potniški terminal
  Potniški terminal

SHS Aviation d.o.o. v svoji kratkoročni pobudi predlaga podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3.300 m, izgradnjo vozne steze, letalski center za simulacijsko usposabljanje, majhen kompleks hotelskih apartmajev in drugih objektov, ki so potrebni za izvedbo temeljne vizije podjetja.

V dolgoročni pobudi predlagajo izvedbo sledečega: podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3.500 m, izgradnjo parkirne garaže, tovornega in logističnega centra. Zraven tega pa še: območje za letališke storitve, povečanje prostorov za hotelske apartmaje, ureditev nakupovalnega in poslovnega središča, območje za razstave in poslovne pisarne ter drugo pomembno infrastrukturo, ki je potrebna za razvoj letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Družba SHS Aviation d.o.o. se zaveda izzivov, s katerimi se bo soočala pri širjenju površin za razvoj letališča, prav tako se zaveda tudi dejstva, da je glavni cilj naložbe države v letališče Edvarda Rusjana Maribor omogočiti razvoj v regiji in razumevanje, da bodo v prihodnosti potrebna dodatna zemljišča.

V Maribor letijo predvsem čarterji
  V Maribor letijo predvsem čarterji

Pobuda je pripravljena v skladu z zakonodajo o varstvu voda in zagotavlja kompenzacijske ukrepe in ukrepe za zaščito pred hrupom. Družba SHS Aviation d.o.o. bo aktivno sodelovala pri reševanju tako imenovanih "kompenzacijskih ukrepov za kmetijska zemljišča" in namestitve Letalskega centra Maribor na tem območju. Podjetje SHS Aviation d.o.o. se zavzema za vrednote ohranjanja   narave, korporativna politika bo dejavno prispevala k dejstvu, da razvoj letališča Maribor ne bo prispevalk degradaciji naravnega okolja. SHS Aviation d.o.o. verjame, da lahko skupaj z ohranjanjem narave in drugimi vrednotami lokalnega okolja poveže gospodarski razvoj letališča in širše regije.

V naslednjih tednih bodo predstavniki SHS Aviation d.o.o. predstavili vizijo razvoja letališča Maribor: predstavnikom vseh vključenih občin, predstavnikom Vlade Republike Slovenije, Letalskemu centru Maribor in drugim pomembnim deležnikom. Družba SHS Aviation d.o.o. bo hvaležna za podporo in sodelovanje vseh partnerjev pri doseganju predstavljene poslovne strategije. Družba SHS Aviation d.o.o. je prepričana, da predlagani razvojni načrt zelo vpliva na pozitiven gospodarski razvoj ne samo v občinah, temveč tudi na razvoj celotne regije.

 

1 komentar

  • Komentiraj povezavo Miran R Torek, 08 Avgust 2017 18:22 objavil Miran R

    Spoštovani!

    Upam, da na tem letalskem portalu najdem nekoga, ki me lahko napoti na strokovnjaka, ki bi mi odgovoril kakšna je kemijska sestava letalskega goriva. Prav tako bi me zanimalo, kaj nastane po "uporabi", torej kaj natančno vsebujejo ti letalski izpuhi. Torej, kaj pride v letalski motor in kaj pride iz njega. Koliko različnih vsebin, ter v kakšnem razmerju na kg goriva.
    Se priporočam in zahvaljujem vnaprej,
    MiranR