Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrel in partnerji projekta MAHEPA skupaj s študenti do novih rešitev na področju hibridno-električnih letal

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
18 Jul 17
Napisal Prebrano 1866 krat
Objavljeno v Novice

V teh dneh, med 17. in 20. julijem 2017, v okviru mednarodnega evropskega projekta MAHEPA v Ajdovščini potekal tri dnevni Hackathon – ustvarjalni maraton.

Dogodek “Aircraft Design Hackathon”, združuje 20 študentov iz kar 8 različnih držav in želi spodbuditi mlade, da razvijejo inovativne koncepte in predloge pri razvoju letal opremljenih s hibridno-električnimi pogoni. Z razvojem hibridno-električnega pogona prihaja nova generacija letal, ki so okolju prijaznejša in učinkovitejša, in prav je, da pri razvoju sodelujejo tudi naslednje generacije z novo in svežo perspektivo.

Med 17. in 20. julijem 2017 bo v okviru mednarodnega evropskega projekta MAHEPA v Ajdovščini potekal tri dnevni Hackathon – ustvarjalni maraton. Med prijavljenimi študenti iz kar 11 različnih držav, je bilo izbranih zgolj 20 najboljših študentov iz področja letalstva, inženirstva in oblikovanja, v ožji izbor pa so se prebili tudi nekateri slovenski kandidati.

Cilj dogodka je spodbuditi študente, da raziščejo in predlagajo inovatine koncepte in rešitve pri načrtovanju novih letal s hibdridno- električnimi pogoni. Na Hackathonu bodo oblikovane interdisciplinarne skupine študentov pod vodstvom strokovnjakov iz področja električnega, strojnega in letalskega inženirstva ter oblikovanja.  Študentje so raziskovali številne teme, od tega kako naj bi izgledala pilotska kabina hibridno-električnega letala, kakšna bi morala biti učinkovitost oblike letala, do tega kako doseči, da bo novo inovativno letalo sprejeto s strani pilotov in potnikov kot varno, udobno in zanimivo za potovanja. Skupina študentov, ki bo po presoji interne komisije predlagala najboljšo rešitev, bo kot nagrado prejela plačano trimesečno pripravništvo na Pipistrelu v Ajdovščini.

Projekt MAHEPA je prejel sredstva iz raziskovalnega in inovacijskega programa Evropske unije Obzorje 2020 v skladu s pogodbo št. 723368. Projekt vodi slovenski proizvajalec letal Pipistrel, sodelujejo pa še: Univerza v Mariboru, Compact Dynamics, DLR, Univerza v Ulm, H2Fly, Politecnico di Milano in TU Delft. Cilji projekta sledijo evropskim okoljskim zahtevam v prometu, ki narekujejo 70 % zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050. Ključni rezultat projekta MAHEPA bo nov, modularni hibridno-električni pogonski sklop za letala, ki bo deloval na alternativna goriva ali vodik in bo imel potencial za uporabo na večjih letalih.

Pipistrelov Hy4
  Pipistrelov Hy4

“Hackathon je vrsta dogodka, ki združuje kreativne posameznike (inženirje, oblikovalce, računalniške programerje itd, zato »hack-«) v večdnevnem intenzivnem sodelovanju. Značilnost dogodka je, da ves čas trajanja poteka nepretrgoma (kot maraton, zato »-thon«), celo ponoči. Hackathon-i imajo po navadi točno določeno nalogo oziroma cilj, ki ga udeleženci poskušajo doseči, razviti določeno programsko opremo, uporaben izdelek, design, kreativno rešitev ali podobno sosporočili in Pipistrela.

Dogodek spada v okvir projekta MAHEPA, katerega cilj je izboljšati učinkovitost pogonskih sistemov v letalih. S prenosom boljših pogonov na večja letala lahko v prihodnosti pričakujemo okolju prijaznejša letala tudi za do 19 potnikov, ki bodo že zmožna leteti na praktičnih razdaljah.

 

 

Nazadnje urejano na Sreda, 19 Julij 2017 20:33

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Avgust 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31