Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na letališču Portorož letalo pristalo na trup

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
22 Avg 17
Napisal Prebrano 3610 krat
Objavljeno v Novice

Nesreča letala BX-2 Cherry, reg. oznake OE-CST se je zgodila na letališču Portorož, 8.8.2017.

Pilot je skupaj s potnikom v dvosedežnem motornem letalu BX-2 Cherry (»experimental«) dne 8.8.2017 po odhodu iz letališča Brač – LDSB po planiranem načrtu leta imel namen pristati na letališču Portorož – LJPZ. V postopku za pristajanje je pilot ugotovil, da se pristajalno podvozje v položaju za pristajanje ne zaklene.

Enako je v komunikaciji z vizualno kontrolo ugotovil tudi kontrolor letenja na letališču, ki je v tem času letalski promet preusmeril na druga letališča. Po objavi izrednega dogodka se je pilot odločil pristati. Letalo je ob 11.11. uri pristalo v smeri 33VPS (vzletno-pristajalne steze) brez pristajalnega podvozja, na način da je spodnjim delom trupa drselo po asfaltni podlagi v smeri pristajanja do popolne ustavitve.

Pilot je delovanje motorja izključil v fazi pred dotikom z VPS. Pristojne službe letališča so s takojšnjim odzivom in hlajenjem zmanjšale možnost nastanka požara. Na letalu je nastala manjša materialna škoda.

 

Pilot in sopilot poškodb nista utrpela
  Pilot in sopilot poškodb nista utrpela

 

Pilot in potnik poškodb nista utrpela. Pristojne službe letališča so po dokumentiranju in odstranitvi letala z VPS pregledale stezo, ki je bila nato po preklicu sporočila NOTAM s strani pristojne kontrole zračnega prometa ponovno sproščena za uporabo. Organ za preiskave v zvezi z arnostjo v civilnem letalstvu je v postopku poizvedovanja po opravljeni analizi dogodka, pridobljene dokumentacije od predstavnika letališča, kontrolorja letenja, in opravljenem pogovoru s pilotom ocenila, da glede na ugotovljena dejstva in okoliščine v katerih se je nesreča zgodila ne pričakuje novih spoznanj o varnosti v kategoriji zrakoplovov v katero spada motorno letalo udeleženo v tem dogodku.

»V skladu s 1. in 4. točko 5. člena Uredbe (EU) št. 996/2010 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. oktobra 2010 o preiskavah in preprečevanju nesreč in incidentov v civilnem letalstvu smo preiskavo predmetne letalske nesreče zaključili z obvestilom avstrijskemu preiskovalnemu organu za varnost v civilnem letalstvu (letalo je vpisano v avstrijski register) ter podatke o dogodku v skladu z letalskimi predpisi posredovali pristojnemu nadzornemu organu – Javni agenciji za civilno letalstvo RS v nadaljnje reševanje iz njihove pristojnosti ter policiji.« so zapisali v Službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov.

Foto: Aerodrom Portorož, fotografije posredovala Služba za preiskovanje letalskih nesreč pri MZI

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 21 Avgust 2017 21:51

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31