Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Par kanadskih CF-188 na obisku v Cerkljah ob Krki

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
20 Sep 17
Napisal Prebrano 3738 krat
Objavljeno v Novice

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je bila danes, v sredo, 20. septembra, ob obisku dveh letal CF-188, priložnostna slovesnost.

Obisk kanadske delegacije je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju.

Par CF-188 nad letališčem v Cerkljah ob Krki
  Par CF-188 nad letališčem v Cerkljah ob Krki

Stalni predstavnik Republike Slovenije pri Natu Jelko Kacin je dejal, da je obisk kanadske delegacije in dveh letal CF-188 dokaz poglobljenega sodelovanja Kanade in Slovenije na vojaškem področju. Obisk je bil dogovorjen ob robu ministrskih srečanj v Natu in med pripravami na napotitev kontingenta Slovenske vojske v Latvijo v okviru okrepljene prednje prisotnosti, kjer pripadniki Slovenske vojske delujejo v bataljonu pod kanadskim poveljstvom. Sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju po oceni stalnega predstavnika Slovenije pri Natu krepimo v pravem trenutku, čeprav poteka že zelo dolgo. Spomnil je, da so helikopterji bell-412, ki jih uporablja Slovenska vojska, izdelani v Kanadi. Kot je dejal Jelko Kacin, naj bi bil tokratni obisk spodbuda tudi za druge oblike sodelovanja, pri tem pa opozoril na trgovinski sporazum med Kanado in EU (Comprehensive Economic and Trade Agreemen – CETA), ki prav zdaj vstopa v veljavo in na podlagi katerega bo kar 98 odstotkov tarifnih postavk med Kanado in Slovenijo prostih dajatev.

CF-188
  CF-188

Nerezidenčna veleposlanica Kanade v Sloveniji Isabelle Poupart je dejala, da Kanada in Slovenija na obrambnem in vojaškem področju sodelujeta kot zaveznici in prijateljski državi, pri čemer sodelovanje v Natu in širše temelji na podobnem razumevanju razmer v svetu in skupnih vrednotah. Poudarila je, da so bile kanadske obrambne sile od nekdaj ekspedicijske ter da so pripadniki vseh rodov njihovih oboroženih sil dejavni po svetu tako v bojnih kot v mirovnih in humanitarnih operacijah. Kanada je skupaj s Slovenci v okviru okrepljene prednje prisotnosti dejavna v Latviji, v Romuniji pa kanadsko letalstvo deluje v okrepljenem nadzoru zračnega prostora. »Današnji dogodek izraža duh zavezništva, da smo mi Nato,« je še dejala veleposlanica Isabelle Poupart, saj ima geslo »We are Nato« za vse, s katerimi ne delimo skupnih civilizacijskih vrednot, jasno sporočilo, da smo odločeni in združeni te vrednote skupaj ohranjati. Izpostavila je priložnosti za nadaljnjo krepitev dvostranskega sodelovanja na gospodarskem področju, predvsem na podlagi trgovinskega sporazuma med Kanado in EU. Pri tem je veleposlanica Poupart poudarila, da CETA ne prinaša le gospodarskih koristi, saj želijo s sporazumom doseči pozitivne učinke globalizacije, hkrati pa zaščititi pravice delavcev in okolje.

CF-188
  CF-188

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder je povedal, da je delovanje kanadskega kontingenta v Romuniji z letali CF-188 konkreten prikaz zavezanosti držav članic Nata k skupni obrambi. Kanadski lovci, ki naloge izvajajo pod poveljstvom Natovih centrov za poveljevanje v zračnem prostoru, v Romuniji namreč delujejo v podporo tamkajšnjim zračnim silam. General Geder je spomnil, da varovanje slovenskega zračnega prostora izvajata Italija in Madžarska, kar je odraz prizadevanj Nata, da članice z medsebojno solidarnostjo nadomestijo lastne primanjkljaje. Na drugi strani Slovenija v Latviji deluje v okviru okrepljene prednje prisotnosti kot ukrepa članic zavezništva izrazito odvračalnega in obrambnega značaja.

CF-188
CF-188

Slovenija in Kanada na obrambnem in vojaškem področju sodelujeta predvsem od leta 1998, ko sta državi podpisali Memorandum o soglasju o obrambnih odnosih. Intenzivno je predvsem na področju izobraževanja in usposabljanja. Pripadniki oboroženih sil obeh držav so v letih 2004 in 2005 sodelovali v Natovi operaciji Isaf v Afganistanu, ko je Ministrstvo za nacionalno obrambo Kanade v Camp Julien v Kabulu zagotavljalo logistično podporo kontingentu Slovenske vojske. Od sredine letošnjega leta pa se je sodelovanje okrepilo v okviru Okrepljene prednje prisotnosti, saj kontingent Slovenske vojske skupaj z Albanijo, Španijo, Italijo in Poljsko od junija letos v večnacionalni bataljonski bojni skupini v Latviji deluje pod kanadskim poveljstvom.

CF-188
  CF-188

Ob tokratnem obisku sta kanadska in slovenska delegacija govorili o možnostih za nadaljnjo krepitev sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, pri čemer so gostje predstavili tudi izvajanje okrepljenega nadzora zračnega prostora (Enhanced Air Policing) v Romuniji. Kot je za predstavnike medijev pojasnil poveljnik kanadskega letalskega oddelka v Romuniji major Kevin Foster, ima Kanada v Romuniji od 20. avgusta letos štiri letala CF-188 in približno 135 pripadnikov kanadskih oboroženih sil kot podpornega osebja. Letala, ki imajo bazo na letališču Mihail Kogalniceanu, so dodana k zmogljivostim romunskega vojaškega letalstva in bodo skupaj z romunskimi letali MiG-21 naslednje štiri mesece izvajala okrepljen nadzor romunskega zračnega prostora. Gre za enega od ukrepov, s katerim Nato izkazuje zavezanost k zaščiti vsake države članice in solidarnost med zaveznicami. Slovenska stran s poveljnikom 15. Polka vojaškega letalstva polkovnikom Bojanom Brecljem je gostom predstavila podporo države gostiteljice, torej zmogljivosti civilne in vojaške pomoči, ki jo Slovenija kot država gostiteljica lahko nudi tujim vojaškim silam na svojem ozemlju, če te delujejo na njenem teritoriju ali pa so v tranzitu. Vojašnica Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je največja vojašnica Slovenske vojske, s svojimi zmogljivostmi letališča pa je zanimiva predvsem za letalske enote zavezništva, saj nudi vso potrebno infrastrukturo, ustrezne letališke službe in drugo logistično podporo v okviru države gostiteljice. V izboljšanje in povečanje zmogljivosti vojaškega letališča je bilo v zadnjem desetletju investiranih blizu 70 milijonov evrov, od tega je več kot polovico sredstev prispevalo zavezništvo.

 

Nazadnje urejano na Sreda, 20 September 2017 22:36

Koledar objav

« Junij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30