Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Slovenski partizani in reševanje zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno

Oceni ta prispevek
(1 glas)
01 Okt 17
Napisal Prebrano 2464 krat
Objavljeno v Novice

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes v vasi Otok pri Metliki udeležil spominske prireditve osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov z odprtjem razstave.

Ozemlje naše države je bilo zaradi svoje geostrateške lege v preteklosti zaznamovano s številnimi vojnami. Ostanki teh vojn so v spominu ljudi in so vidni povsod. Tudi v materialnih dokazih, ki nam jih danes predstavlja na novo postavljena stalna razstava. Padla letala med drugo svetovno vojno in usoda njihovih posadk je v Sloveniji postala zelo aktualna zgodovinska tema. Na lokacijah padcev letal je bilo tako v zadnjem času postavljeno več spominskih obeležij, vrstijo se proslave in spominska srečanja, izšlo je več knjig. Muzejski prikazi te tematike so tako logično nadaljevanje procesa obravnave vojaške zgodovine tega področja.

Dr. Miro Cerar
  Dr. Miro Cerar

Dr. Miro Cerar: »Slovenija sodi med dežele, ki so najbolj trpele v času druge svetovne vojne. Na območju Slovenije se je razvilo eno najmočnejših narodnoosvobodilnih gibanj v tedaj okupirani Evropi. Da smo bili pomemben del protifašistične koalicije dokazuje tudi delovanje številnih zavezniških vojaških misij pri nas, med katerimi je bilo največ britanskih, ameriških in skupnih angloameriških, prisotne pa so bile tudi sovjetske in češkoslovaške misije. Zato me še posebej veseli, da vas lahko po enem letu ponovno pozdravim na tem mestu ob odprtju razstave »Ponovno rojeni – slovenski partizani in reševanje zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno«.

Na območju današnje Republike Slovenije je v drugi svetovni vojni padlo kar 270 zavezniških letal. Čeprav je bilo reševanje zavezniških letalcev v usodnih trenutkih druge svetovne vojne izredno nevarno početje, so Slovenci rešili, oskrbeli in po potrebi tudi zdravili 812 zavezniških letalcev in vojnih ujetnikov. Rešeni letalci so pri tem poudarjali veliko požrtvovalnost, naklonjenost in pomoč Slovenskega naroda. Mnogi rešeni letalci so kasneje čustveno ocenili, da so se s tem, ko so jih Slovenci rešili in jim omogočili vrnitev v baze v južni Italiji, »ponovno rodili«. Kot priča pismo vrhovnega poveljnika ameriških zračnih sil, je bilo v srcih osvobojenih in njihovih družin trajno usidrano spoštovanje do našega naroda ter junaštvo, humanost in domoljubje tistih, ki so jih za ceno svoje varnosti reševali.

Razstava, ki bo na ogled od danes naprej, je plod sodelovanja več državnih organov in organizacij. Pri postavitvi so združili moči Ministrstvo za obrambo in Vojaški muzej Slovenske vojske, Ministrstvo za kulturo in Muzej za novejšo zgodovino Ljubljana. Projekt je zgled sodelovanja, tako v preteklosti (reševanje zavezniških posadk) kot tudi sedanjosti. Razstava bo oplemenitila prostor, kjer je bilo med drugo svetovno vojno zavezniško letališče. Pri tem je bila Bela Krajina, ki je bila osvobojeno območje že vse od konca jeseni 1943, več kot primerna za izgradnjo zavezniškega letališča.

Že desetletja je v spomin na Otoku pri Metliki postavljeno letalo, ki je bilo za to priložnost tudi obnovljeno. S stalno razstavo pa ta pomembni kraj pridobiva prostor spomina za obeleževanje dogodkov, srečanja nekdanjih aktivnih udeležencev in potomcev, ter predstavlja prikaz spomina na preteklost. Razstava predstavlja tudi opomin za našo prihodnost, še posebej za mlajše rodove, saj jih bo spominjala na junaštva in humanost slovenskega naroda, ki so se v dneh druge svetovne vojne zgodila pri nas.

Razstava nam odstira tematiko reševanja zavezniških letalcev, predstavi začetke sodelovanja zaveznikov s partizani in prva partizanska letališča, na katerih so pristajala zavezniška letala, predstavljene pa so tudi številne druge zgodbe na temo zavezniških letalcev med drugo svetovno vojno. Ob razstavi bo izšel tudi katalog, ki ga je pripravil Muzej novejše zgodovine Slovenije v sodelovanju z dr. Blažem Torkarjem.

Več o letališču Otok

Vir fotografij: Vlada.si

Nazadnje urejano na Nedelja, 01 Oktober 2017 20:29

Koledar objav

« Julij 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31