Natisni to stran

Nesreča dveh žirokopterjev tipa Autogyro – Calidus dne 26.9.2017

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
11 Okt 17
Napisal Karmen Potočar, SPLPŽNI Prebrano 2931 krat
Objavljeno v Novice

Skupina petih žirokopterjev je dne 26. 9. 2017 v formaciji poletela iz češkega letališča z namenom preleta na manjše športno letališče v bližini Benetk v Italiji.

Ob 12.30. uri so pristali na letališču Murska Sobota (LJMS),kjer so si zagotovili zadostno količino goriva za nadaljevanje planirane poti. Let se je izvajal izven kontroliranega zračnega prostora (v prostoru G) in je bil predhodno napovedan pristojni Kontroli zračnega prometa Slovenije (KZPS) s strani vodje skupine pilotov, ki je v imenu skupine komuniciral na frekvenci KZPS. Preden je skupina nadaljevala let, je bil vodja seznanjen z vremensko napovedjo Agencije RS za okolje in posebej z napovedjo zračnih poti GAFOR za VFR letenje (po pravilih za letenje v vizualnih meteoroloških pogojih).

Kljub vremenski napovedi in poročila GAFOR o zaprtih vremenskih poteh proti zahodnemu delu Slovenije se je skupina odločila nadaljevati let. Poleteli so ob 16. uri. Na delu leta iz LJMS do osrednje Slovenije je bila vidljivost dobra, nato pa se je proti zahodu začela bistveno zmanjševati (megla in nizka baza oblačnosti). Dva žirokopterja od petih sta po preletu hribovja varno pristala na ajdovskem letališču (LJAJ), ena posadka pa je prav tako varno pristala na travnatem terenu v Italiji, pri kraju San Mauro. V poskusu preleta hribov sta preostala dva od petih žirokopterjev trčila v vrhove dreves, eden od njiju je padel v bližini vrha Hoje (1105 m nadmorske višine), drugi v bližini vrha Črni rob (1066 m nadmorske višine) v bližini Predmeje, Ajdovščina.

Trnovska planota je bila lani usodna za posadko letala  Piper PA32-301T
Trnovska planota je bila lani usodna za posadko letala Piper PA32-301T

Takoj po dogodku je bil preko KZPS sprožen sistem iskanja in reševanja v katerem so sodelovale enote civilne zaščite, GRS in policije. V logistiki nudenja pomoči so sodelovali predstavniki letalske družbe Pipistrel d.o.o. in AK Ajdovščina. Ob trku v kamniti in gozdni teren je ena od posadk žirokopterja (pilot in potnik) utrpela lažje telesne poškodbe. Poškodovani osebi iz enega od žirokopterjev za katere je obstajal sum, da sta težje telesno poškodovani, so pripeljali v šempetrsko bolnišnico ter sta bili naslednji dan izpuščeni v nadaljnje zdravljenje v domači oskrbi. Organ za preiskave v zvezi z varnostjo v civilnem letalstvu je v postopku poizvedovanja po opravljeni analizi dogodka, ogleda prizorišča nesreče, pridobljene dokumentacije od ARSO, kontrolorja letenja, policije in opravljenem pogovoru z vodjo skupine ocenil, da glede na ugotovljena dejstva in okoliščine v katerih se je nesreča zgodila, ne pričakuje novih spoznanj o varnosti v kategoriji zrakoplovov v katero sodita žirokopterja udeležena v tem dogodku.

V formaciji je letelo pet žirokopterjev
  V formaciji je letelo pet žirokopterjev

V skladu s 1. in 4. točko 5. člena Uredbe (EU) št. 996/2010 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. oktobra 2010 o preiskavah in preprečevanju nesreč in incidentov v civilnem letalstvu smo preiskavo predmetne letalske nesreče zaključili z obvestilom češkemu preiskovalnemu organu za varnost v civilnem letalstvu ter podatke o dogodku v skladu z letalskimi predpisi posredovali pristojnemu nadzornemu organu – Javni agenciji za civilno letalstvo RS v nadaljnje reševanje iz njihove pristojnosti ter policiji.

Pripravila: Karmen Potočar, SPLPŽNI

foto: arhiv SPLPŽNI