Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Skupina za zračno medicinsko evakuacijo

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
19 Okt 17
Napisal slovenskavojska.si Prebrano 1870 krat
Objavljeno v Novice

Skupina Vojaške zdravstvene enote (VZE) za zračno medicinsko evakuacijo (MEDEVAC) je med 26. junijem in 1. oktobrom sodelovala v sistemu zaščite in reševanja.

Skupina je letos zdravstveno podprla že 44 zračnih medicinskih evakuacij in pomagala prepeljati 47 poškodovanih oz. obolelih.

Skupina Vojaške zdravstvene enote za zračno medicinsko evakuacijo je na podlagi ukaza za dodatno pripravljenost helikopterja Slovenske vojske sodelovala v sistemu zaščite in reševanja. Tako so pripadniki skupine skupaj z letalskimi posadkami 151. helikopterske eskadrilje, ekipami helikopterske nujne medicinske pomoči, ekipami UKC LJ za sekundarne prevoze ter ekipami UKC LJ za prevoze inkubatorja v letošnjem letu s helikopterjem AS 532 Cougar v MEDEVAC konfiguraciji izvedli 43 zračnih prevozov poškodovanih ali obolelih oseb. Pri tem je bilo prepeljanih 45 poškodovanih ali obolelih, od tega 26 oseb iz mesta nezgode v bolnišnico, 14 oseb med bolnišnicami ter pet nedonošenčkov med bolnišnicami v inkubatorju. Pripadniki skupine so septembra z letalom Pilatus PC-6 Turboporter v sodelovanju s posadko 152. letalske eskadrilje izvedli strateško zračno medicinsko evakuacijo dveh pripadnikov SVNKON KFOR iz Prištine na letališče Brnik. Skupno je tako skupina letos zdravstveno podprla že 44 zračnih medicinskih evakuacij in pomagala prepeljati 47 poškodovanih oz. obolelih.

Cougar in Bell 412 Slovenske vojske
  Cougar in Bell 412 Slovenske vojske

Skupina Vojaške zdravstvene enote za zračno medicinsko evakuacijo je bila ustanovljena leta 2009, vzporedno z nadgradnjo helikopterja AS 532 Cougar z MEDEVAC modulom. Primarno sredstvo skupine za izvedbo zračne evakuacije je omenjeni helikopter v MEDEVAC konfiguraciji. MEDEVAC modul, odvisno od vgrajene konfiguracije, omogoča prevoz od 2 do 6 poškodovanih ali obolelih naenkrat. Vsebuje vsa potrebna medicinska sredstva, ki omogočajo celovito oskrbo pacienta, nadzor, spremljanje in vzdrževanje vitalnih funkcij pacienta med poletom ter takojšnje ukrepanje ob spremembi stanja pacienta. Medicinsko ekipo glede na potrebe lahko sestavljajo zdravnik, diplomirani zdravstvenik in zdravstveni tehnik. Skupina se ob potrebi popolnjuje tudi s pripadniki PPRS (pogodbeni pripadnik rezervne sestave).

PC-6 turbo porter
  PC-6 turbo porter

Primarno poslanstvo skupine za zračno medicinsko evakuacijo je strateška zračna medicinska evakuacija (STRATEVAC) pripadnikov Slovenske vojske iz tujine v domovino. Skupina ob tem dejavno sodeluje tudi v sistemu zaščite in reševanja Republike Slovenije, zdravstveno podpira primarne zračne medicinske evakuacije pri aktivnostih Slovenske vojske, zdravstveno podpira civilna tekmovanja in prireditve ter sodeluje na mednarodnih vajah oziroma usposabljanjih. Pripadniki skupine imajo opravljena specialistična usposabljanja s področja letalske medicine, izvajajo redna mesečna usposabljanja skupine, v letih 2015 in 2016 pa so sodelovali tudi pri preverjanju helikopterskega modula za medicinsko evakuacijo (DHMM) po metodi TACEVAL Capability Inspection s strani Natove ocenjevalne skupine in ocenjevanje uspešno opravili.

Heliport ljubljanskega UKC
  Heliport ljubljanskega UKC

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 19 Oktober 2017 08:39

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31