Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pipistrelova Panthera - Eleganca pod nebom

Oceni ta prispevek
(11 glasov)
26 Okt 17
Napisal Prebrano 4767 krat
Objavljeno v Novice

Elegantna kot puma v teku Pipistelova Panthera privablja poglede tako na tleh kot v zraku. Po treh letih testiranj bo prvo Panthero kupec prejel že letos. V naslednjem letu se predvidena dobava petih letal.

Prvo Panthero so izdelali leta 2012. Od tedaj do danes so z njo opravili 405 ur letenja v 915 ciklih. Tovarniški pilot Robert Likar, s katerim smo se pogovarjali o Pantheri in z njo tudi poleteli na predstavitveni let, je povedal, da so v tem obdobju izvedli kar nekaj izboljšav oziroma modifikacij in dodal: »V fazi testiranj smo na letalo montirali različne propelerje. Ker za tako majhno moč motorja in tako visoke hitrosti propelerja na trgu enostavno ni, smo poskusili z različnimi propelerji. Vgradili smo dvokraki in tri kraki propeler. Seveda smo testirali tudi med različnimi proizvajalci propelerjev. Na koncu smo se odločili, da krake in obliko izračunajo naši aerodinamiki v računalniški simulaciji. Zaradi certifikacije smo se odločili, da damo propeler v serijsko izdelavo priznanemu proizvajalcu MT, ki sedaj za Panthero izdeluje trikrake »constant speed« propelerje po naših načrtih. Pri propelerju gre za kompromis. Ali želiš dobro vzpenjanje ali pa dobro križarjenje. Ker vemo, da več časa križarimo, smo se odločili za hitrejši propeler v fazi križarjenja. Zato se naša Panthera ne vzpenja tako strmo kot bi se lahko, a še vedno dovolj hitro, da v zglednem času pridobimo potrebno višino. Pilot razlike med dvokrakim ali tri krakim propelerjem v fazi križarjenja ne občuti. Opazna razlika je predvsem v pospešku med vzletom in hrupom. To so res finese, ki jih tudi pilot težko občuti, saj je pospešek odvisen tudi od vrste steze s katere vzleta (utrjene ali travnate), ter od stanja predvsem slednje, saj višina trave oz. vlažnost trave in zemlje bistveno podaljšujeta vzletno dolžino.

Motorski del Panthere
  Motorski del Panthere - hybrid

Pogonski sklop

Prototipno Panthero poganja Lycomingov štirivaljni motor IO-390 brez turbine z 210 konji, ki pa še ne omogoča doseganja željene potovalne hitrosti 370km/h. Zato, predvsem pa zaradi, tega ker Lycomingu ni uspelo certificirati motorja IO-390 za avtomobilski bencin (kar je bila ena od glavnih zahtev potencialnih kupcev), so se v Pipistrelu odločili, da bodo Lycoming IO-390 zamenjali s 50 konjev močnejšim šestvaljnim motorjem Lycoming IO-540. Prav to je bil največji vzrok za 3-letno podaljšanje razvoja, saj je bilo letalo potrebno razviti praktično na novo zaradi močnejsega motorja in večje skupne mase.

Dynonov LCD zaslon - Skyview in stanje motorja
  Dynonov LCD zaslon - Skyview in stanje motorja

»Velika prednost tega motorja v primerjavi z IO-390 je seveda dodatnih 50 konjev na vzletu, kar bo zelo dobrodošlo. Vendar pa je menjava motorja zahtevala veliko konstrukcijskih sprememb. Spremenili smo na primer obliko požarne stene. Za instrumentno ploščo je sedaj zaradi dodatnih dveh cilindrov nekoliko manj prostora. Spremenili smo strukturo krila in notranjost kabine, tako da je sedaj več prostora za potnike na zadnjih sedežih, pilota pa imata več prostora nad glavama. Zunanja oblika je ostala nespremenjena,« je povedal Ivo Boscarol in dodal, da je koncept letala, kot so na primer zahtevane karakteristike, njegova modularnost (bencinski, hibridni in elektro pogon) ter »všečnost zunanje oblike« postavil on. Celoten razvoj letala je potekal v Pipistrelu. Aerodinamika je bila razvita pod vodstvom dr. Gregorja Vebleta, mehanika pod vodstvom Ing. Vida Plevnika, sodelovalo pa je več kot 30 notranjih in tudi nekaj zunanjih strokovnjakov kot so Rado Kikelj, Sašo Kolar Franci Popit in drugi.

Dynonova zaslona in Garmin
  Dynonova zaslona in Garminov navigator

Avionika

Z novim motorjem in posodobljeno avioniko bo opremljena že Panthera, ki jo ravno sedaj sestavljajo v ajdovski tovarni. Z novim motorjem bo letalo pridobilo željene performanse med križarjenjem in tudi med vzletom, da bodo piloti bolj mirni, saj bo imelo letalo več moči za vzlet. Drugi prototip bo imel spremenjeno tudi avioniko. Robert Likar ob tem doda: »Trenutno je v Pantheri sistem Dynonovih displejev v kombinaciji z Garminovimi navigatorji GTN750 in GTN635, ki sta certificirana. V drugem prototipu bo avionika v celoti Garminova, Dynonov sistem bo nadomestil Garminov G3X, ki je funkcijsko podoben  Dynonu. Razlog za zamenjavo je predvsem v načinu upravljanja z inštrumenti, torej kdor leti Garmin G1000 ne bi smel imeti nobenih težav s prilagajanjem na nov kokpit. GTN635 bomo nadomestili z GTN650. Bodoči kupci bodo imeli možnost izbire konfiguracije avionike pri necertificiranih modelih za razliko od certificirane, kjer je ta že določena. Vremenskega radarja v Pantheri ne bo, podatke o vremenu boš lahko pridobil preko plačljivih ponudnikov preko satelita.«  Prodajali ga bodo v obeh variantah. Po certifikaciji bo s Panthero možno letenje IFR izven pogojev pričakovanih zaledenitev.

Za Panthero boste odšteli do 700.000 EUR
  Za Panthero boste odšteli do 700.000 EUR

Zmogljivosti Panthere

Kokpit je zelo pregleden in enostaven. Povprečen pilot bi po Likarjevih besedah potreboval vsega pet do deset ur, odvisno od posameznika, da bi se privadil na Panthero, saj so razlike majhne v primerjavi z drugimi, že znanimi proizvajalci letal. Da je letalo enostavno za letenje sem se prepričal tudi sam. Komande so mehke. Letalo je zelo odzivno. Poraba pri potovalni hitrosti je 42 l na uro. Pristaja lahko na travnatih in utrjenih stezah. Vzletna hitrost je 65 vozlov, pospešujemo do 80 vozlov, hitrost vzpenjanja na višino križarjenja pa je med 100 in 120 vozlov. Na potovalni višini letimo s hitrostjo do 185 vozlov. Tudi izvleka letala iz zvrta je enostavna. Letalo se zaustavi v četrt obrata. Opremljeno je tudi z balističnim varnostnim padalom. Dolet letala je omejen s količino goriva na približno 4 ure plus 45 min rezerve. Ob tem lahko preleti skoraj 2000  kilometrov.

Prikaz navigacijskega dela inštrumentov
  Prikaz navigacijskega dela inštrumentov

Proizvodnja

Pipistrel je v Vipavi nedavno kupili še en objekt, kjer bodo izvajali dela obdelave kompozitnih delov, struženje, varjenje… V Italiji bodo Panthero sestavljali, stehtali, popisali in opravili testni let ter korekture, da bo letalo pripravljeno na odpremo strankam. V Ajdovščini bodo ohranili izdelavo podsklopov - tako električnih kot mehanskih, vzpostavili pa bodo tudi vzdrževanje certificiranih letal (MO - po zahtevah Part  145).

Predstavitev na AEROEXPO
  Predstavitev na AEROEXPO

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je povedal, da imajo naročenih že 90 Panther. Letalo je sicer narejeno iz kompozitov. Cena Panthere je od 500.000 do 750.000 EUR, odvisno od modela.

Fotografije: Pipistrel in sierra5

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 26 Oktober 2017 13:01

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31