Natisni to stran

Usodni Adriin let JP450

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
30 Okt 17
Napisal Prebrano 4601 krat
Objavljeno v Novice

Danes mineva 42 let od tretje najhujše letalske nesreče slovenskega letalskega prevoznika Inex-Adria Aviopromet danes Adrie Airways v kateri je v predmestju Prage življenje izgubilo 75 potnikov in članov posadke.

Usodnega dne so se večinoma češki državljani v Tivatu vkrcali na letalo DC-9-32 registracije YU-AJO, ki je poletelo proti mednarodnemu letališču Ruzyně v Pragi. Letališče se danes imenuje Václav Havel Airport Prague in leži na nadmorski višini 380m. Let 450 je bil čarter s 115 potniki 5 člani posadke. Pilot Stijepan Miodrag Marović in sopilot Rade Jovan Popov sta v fazi pristanka zaradi megle in situacijskega nezavedanja letalo v desnem zavoju v smeri proti letališču spustila v kanjon reke Vltave.

Razbitine letala reg. YU-AJO
  Razbitine letala reg. YU-AJO

Ko sta se zavedla svoje napake sta povečala moč motorjev na maksimum, a žal sta bila prenizko in ob 9.20 uri treščila v drevesa in hišo v naselju Suchdol. Neverjetno, a kraj nesreče je 91 m nižje od praga VPS25 na praškem letališču, kjer naj bi pristala. Na letališču in v okolici je bila megla. Vidljivost pa zgolj 1500m. Sistem za instrumentalno pristajanje na letališču ni deloval. Od 120 ljudi na krovu jih je življenje izgubilo 75. Na kraju nesreče je umrlo 68 ljudi, ostalih 52 je bilo prepeljano v različne bolnišnice v Pragi.

foto: http://pomnik-pro-suchdol.webnode.cz/