Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Jadralna komisija pri Letalski zvezi Slovenije

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
29 Dec 17
Napisal Toni Šibanc, LZS Prebrano 2124 krat
Objavljeno v Novice

Jadralna komisija pri Letalski zvezi Slovenije deluje na področju jadralnega letenja, ki ga pogosto popularno imenujemo tudi tihi šport.

Temeljna naloga je spodbujanje športnih dosežkov, predvsem v premagovanju čim večjih razdalj v sozvočju z naravo in čim boljšim izkoristkom energije, ki se pojavlja v okolju.

Člani LZS, jadralni letalci, so letu 2017 sodelovali na večjem številu mednarodnih in državnih tekmovanj, ki jih organizirajo Svetovna letalska organizacija (FAI) in domači aeroklubi. Tako sta na 34. svetovnem prvenstvu v Benalli v Daljni Avstraliji nastopala Erazem Polutnik (LXNAV) in Luka Žnidaršič (LZ Design), oba uspešna tudi v letalski industriji. Boris Žorž je ob tem, da je postal državni prvak v klubskem razredu za leto 2017, na 19. evropskem prvenstvu v jadralnem letenju pod okriljem FAI postal podprvak v klubskem razredu. Boštjan Pristavec se je na kvalifikacijskem tekmovanju, ki ga je avgusta 2017 organiziral Aeroklub Celje s premočno zmago uvrstil na finale serije za veliko jadralsko nagrado (SGP) v Čilu, kjer se bo v januarju 2018 poizkusil uvrstiti čim višje.

Seveda moramo omeniti tudi mladinca Marka Travnerja in Marka Polajžarja, ki sta tekmovala na 10. Svetovnem jadralnem prvenstvu v razredu letal razpona kril 13,5 metra in kasneje še na mladinskem svetovnem prvenstvu v klubskem razredu. Robert Šlaus in Damijan Korpič sta sodelovala tudi na mednarodnem vojaškem tekmovanju v jadralnem letenju.

Boštjan Pristavec po pristanku na tekmovanju v Celju
  Boštjan Pristavec po pristanku na tekmovanju v Celju

Aeroklub Celje je po dolgem premoru spet organiziral veliko mednarodno tekmovanje v jadralnem letenju. Tokrat je bilo to kvalifikacijsko tekmovanje 7. serije tekmovanj za veliko jadralsko nagrado (Sailplane Grand Prix), ki je bilo v zanimivih vremenskih razmerah uspešno izvedeno v času poznega poletja, ki je ponavadi že precej slabo za jadralno letenje.

Boris Žorž in njegova žena Nataša Žorž v Moravski Trebovi
  Boris Žorž in njegova žena Nataša Žorž v Moravski Trebovi

Za potrebe informiranja o jadralnem letenju v Sloveniji in predstavitve državne jadralne reprezentance je bila postavljena nova spletna stran http://soaring.si/. Vsebuje dokumente, ki so pomembni za priznavanje športnih dosežkov, predstavitev slovenske jadralske skupnosti in novice iz letalstva. Pomembna naloga je tudi predstavitev mogočim pokroviteljem posameznih tekmovalcev in jadralne reprezentance kot celote.

Mark Travner in Mark Polajžar
  Mark Travner in Mark Polajžar med pripravo na svetovnem mladinskem prvenstvu v Litvi

Evropska zakonodaja je tudi jadralne letalce prisilila v posodobitev komunikacijske opreme v jadralnih letalih. Kljub temu, da je Republika Slovenija določila odlog opremljanja, smo se v aeroklubih odločili in že zdaj opremili večino jadralnih letal novimi radijskimi napravami s kanalskim pomikom 8,33 khz (pred tem je bilo 25 khz), predvsem zaradi možnosti letenja izven meja Slovenije.

V letu 2018 načrtujemo nadaljnje posodabljanje sredstev za zagotavljanje večje varnosti in spremljanje letal v realnem času, s katerim bi želeli jadralno letenje še bolj približati širši javnosti.

Toni Šibanc Predsednik jadralne komisije pri LZS in Milan Korbar

 

Nazadnje urejano na Petek, 29 December 2017 08:59

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« April 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30