Natisni to stran

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(1 glas)
12 Jan 18
Napisal vir: MORS Prebrano 2752 krat
Objavljeno v Novice

Danes, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva.

Ta dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili ministrica za obrambo Andreja Katič, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman, poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milko Peter ter župani občin Brežice, Krško, Sevnica in Kostanjevica na Krki ter predstavniki lokalnih skupnosti.

Prihod ministrice za obrambo Andreje Katič
  Prihod ministrice za obrambo Andreje Katič

Na slovesnosti je zbrane nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestitala in poudarila pomen rodu letalstva: »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil. Odgovorni ste za varovanje slovenskega neba. Vaše sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je neprecenljivo. Krepi se tudi investicijski ciklus. Pripravljamo se na nakup oklepnih vozil, inženirskih delovnih strojev, orožja, streliva … Dobili pa smo že 91 terenskih vozil.« Po besedah ministrice Andreje Katič bodo na letališču Cerklje ob Krki še letos začeli graditi gasilsko-reševalni objekt ter center za nadzor in kontrolo zračnega prostora na Brniku, ki spadata med večja infrastrukturna projekta.

Dežurne helikopterske posadke so lani opravile 472 intervencij. Prepeljale so 488 poškodovanih ali obolelih in nekaj več kot 1.000 reševalcev. Nad pogorišča so odvrgle skoraj pol milijona litrov vode. Posadka falcona je prepeljala 12 organov za presaditev, skupno od marca 2015, odkar sodelujemo s Slovenija Transplantom, pa že 30. S helikopterji so lani prepeljali tudi 19 dojenčkov v inkubatorjih, od tega enega iz tujine.

Postroj pripadnikov 15. Polka vojaškega letalstva
  Postroj pripadnikov 15. Polka vojaškega letalstva

Slovenska vojska je z današnjim dnem pridobila v svoje vrste mladega operativnega pilota ter štiri letalske inženirje in šest letalskih tehnikov. Novi specialisti letalstva bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Bojan Brecelj pilotu vročil letalski znak Krilca, letalskemu kadru pa znak 153. letalsko-tehnične eskadrilje, v kateri bodo specialisti nadaljevali svojo karierno pot. Ministrica je ob tem spomnila, da se s kadrovskim primanjkljajem soočajo tudi v ostalih enotah Slovenske vojske in dodala: »Letos bomo razpisali večje število kadrovskih štipendij za srednješolce za tiste poklice, ki jih v Slovenski vojski nujno potrebujemo. Upam, da bomo tudi na ta način pritegnili v svoje vrste več mladih.« Ministrica meni, da je ureditev področja kariernih poti eden izmed pomembnejših razlogov za sprejem osebne odločitve – vstopiti oz. ostati v Slovenski vojski.

Na slovesnosti so ministrica Katič, generalmajor Osterman in polkovnik Brecelj najzaslužnejšim pripadnikom vojaškega polka podelili medalje, plakete in zahvale. Pohvalo poveljnika polka sta prejela tudi vodja letališke kontrole zračnega prometa na letališču Cerklje ob Krki in lani ob koncu leta upokojena pripadnica enote.

Prireditev, ki jo je povezovala Nataša Klobčaver, so kulturno obarvali osnovnošolci OŠ Cerklje ob Krki, kvintet Orkestra Slovenske vojske in pevka Lea Sirk, ki je zapela pesmi z naslovom Za Slovenijo živim in So najlepše pesmi že zapisane. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali tehnični zbor letal in helikopterjev Slovenske vojske.

Izročitev krilc novemu pilotu SV
  Izročitev krilc novemu pilotu SV

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918. Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega. V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske Teritorialne obrambe 28. junija 1991.
Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Nazadnje urejano na Petek, 12 Januar 2018 16:37